Monday, September 22, 2014

Sah Memang PKR Nak Mengenakan PAS - Wan Azizah Isytihar Sokong Azmin


Dari awal lagi kami di blog Akar Umbi sudah menjangka Anwar memasang strategi akan korbankankan Wan Azizah dalam memastikan Adun PAS tidak terlantik sebagai MB, seperti yang kami dedahkan SINI.

Akhirnya terbukti kebenaran kami melalui kenyataan akhbar Wan Azizah sebentar tadi, dipetik dari Malaysiakini, seperti berikut:-
Saya menerima dengan hati yang terbuka keputusan yang telah dibuat oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Selangor yang memperkenankan YB Tuan Mohamed Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.  
Saya mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada 29 ahli Dewan Negeri Selangor dari KEADILAN, DAP dan PAS yang telah memberikan sokongan kepada saya sejak 14 Ogos 2014 dan membolehkan Pakatan Rakyat kekal sebagai kerajaan di Selangor. Saya menghargai kesepakatan 29 ahli Dewan Negeri Selangor ini yang meletakkan kepentingan menjaga mandat rakyat mengatasi kepentingan peribadi mereka.  
Atas semangat itu, saya telah membuat keputusan untuk menarik diri dari pencalonan sebagai Menteri Besar Selangor. Saya telah mencadangkan kepada Majlis Pimpinan Pusat (MPP) agar YB Tuan Mohamed Azmin Ali, Ahli Dewan Negeri Kawasan Bukit Antarabangsa diangkat sebagai calon Menteri Besar Selangor. Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang bermesyuarat pada hari ini telah juga sebulat suara bersetuju dengan cadangan itu.  
Saya mengambil keputusan ini demi kepentingan rakyat atas kesedaran bahawa krisis ini perlu diselesaikan secepat mungkin. Saya yakin bahawa KEADILAN telah kekal mempertahankan prinsip demokrasi raja berpelembagaan. Walaupun proses perlantikan ini pada hemat saya tidak menepati peruntukan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor, saya percaya tumpuan perlu dikembalikan kepada usaha membela rakyat di Selangor.  
Oleh itu, saya telah menyatakan pandangan saya kepada pimpinan parti mengenai beberapa program khusus yang perlu dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri untuk mengangkat martabat dan kebajikan rakyat Selangor.

2 comments:

Anonymous said...

Azmin akan membatalkan perjanjian air. Rakyat selangor akan tiada air utk basuh berak pun. Azmin akan merompak duit rakyat Selangor utk kegunaan KETUM.
Habislah Selangor!
Bagaimana pun kita mengucapkan tahniah le kpd rakyat Selangor yg telah memilih Pakatan Rakyat.

Anonymous said...

Ini memang parti untuk orang bodoh dan terencat akal saja. Sultan dah lantik Azmin jadi MB, yang Wan Azizah tarik diri dari pencalonan buat apa. Lawak bodoh betul PKR ni. Mungkin depa perasan depa dok atas pada Sultan kot.