Thursday, June 4, 2009

Harapan Kepada Muktamar PAS 2009

Selamat bersidang kepada PAS sempena Muktamar Tahunan PAS ke 55 yang bakal berlangsung dari 5 - 7 Jun 2009. Disamping memberi mandat kepada saf kepimpinan baru pasca PRU12, beberapa perkara-perkara perlulah diberi perhatian umpamanya bala sekularisasi dan juga cabaran apabila mempunyai penyokong yang berbagai latar belakang.

Slogan “PAS For All” sememangnya berkesan. Oleh sebab itulah, dalam keadaan sekarang PAS bukan sahaja disokong golongan yang bersimpati kepada agama Islam tetapi juga disokong oleh mereka yang tahi arak, kaki judi dan penagih dadah, malahan juga golongan opportunis.

Dalam banyak keadaan, pemimpin-pemimpin utama PAS sering menyatakan perjuangan Islam adalah lebih utama dari bangsa. Namun masih ada juga yang memmpunyai sentimen Melayu seperti YB Iskandar Abdul Samad.

Klang merupakan Bandar Diraja Negeri Selangor. Khabarnya sebuah Pusat Kebudayaan China akan didirikan di sebelah masjid baru di Klang Utara. Tidak pasti samada sumber itu betul atau tidak, namun dikhabarkan juga tapak yang terlibat adalah milik Yayasa Selangor. Sekiranya, Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, YB Hassan Ali terikat dengan suara kepimpinan PAS untuk tidak menyuarakan kepentingan Melayu, maka suara YB Iskandar Abdul Samad yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, mungkin boleh digunakan untuk menyelamatkan maruah Klang sebagai Bandar Diraja yang menjadi lambang bertakhtanya Kesultanan Melayu.

Tidakkah slogan "Islam For All" itu tidak terkecuali dalam hal pembelaan Melayu? Ayuh YB Iskandar, laksanakan tugas anda!

Tuesday, June 2, 2009

Pelabuhan Klang Bakal Menyusul Selepas Penanti?

Mungkin ada kebenaran cakap-cakap orang bahawa calun-calun PR untuk pilihanraya yang lalu umpama main tangkap muat. Dengan demikian maka terhasillah satu saf kepimpinan yang tidak bermaya, tidak mempunyai ketokohan, apatah lagi kewibawaan.

Bagi kawasan DUN N.46 Pelabuhan Klang, Selangor cakap-cakap di kedai kopi kuat menghentam wakil rakyat PKR YB Tuan Badrol Hisham Abdullah. Tidak menjadi pelik kalau hentaman dan pukulan dari UMNO/BN tetapi yang menghairan malah menjengkelkan, pukulan dan hentaman datang dari kalangan PKR dan JKKK yang dilantik oleh Kerajaan PR Selangor. Mengikut penganilisis politik kedai kopi YB Tuan Badrol menjadi liabiliti kepada PKR. Kedudukan beliau umpama akan bakal ‘mati beragan’, kekal dalam PKR susah dan melompat ke UMNO pun susah.

Mungkinkah ada lagi pilihan raya kecil seperti yang diramalkan oleh X-PKR yang meletakkan YB Tuan Badrol toplist untuk ditukar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim sesudah PRK Penanti?