Saturday, September 5, 2015

'Otai Reformasi' Dah Taubat Tak Mahu Demontrasi Jalanan


Dilaporkan oleh The Malaysian Insider, bahawa 20 orang 'otai reformasi' yang mendakwa pernah berdemontrasi jalanan ekoran penyingkiran DS Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri pada 1998, telah mengadakan Solat Hajat di Masjid Jamek, Jalan Tun Perak, Kuala Lumpur, memohon agar 'Himpunan Maruah Melayu, Tanah Tumpahnya Darahku' yang dijadual berlangsung pada 16 September 2015 dibatalkan.

Dalam kenyataan wakil kumpulan berkenaan, Ronnie Liu (bekas Adun DAP Pandamaran, Selangor) menzahirkan rasa gementar dan fobia mereka bila perkataan 'darah' digunakan dalam moto himpunan berkenaan.

Mereka meminta pihak berkuasa membatalkan himpunan tersebut.

Turut serta dalam kumpulan tersebut ialah Adun katak lompat (dari PAS ke GHB), Saari Sungib.

PAS Terdesak Hingga Terpaksa Swastakan Program Kongres Rakyat?


Meskipun idea asal Kongres Rakyat yang bakal dianjurkan pada 12 September depan, dikatakan dicetus oleh Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang, namun musykil pula apabila penganjurannya tidak dilaksanakan secara total oleh PAS sendiri.

Sebaliknya penganjuran kongres tersebut, telah diswastakan pula kepada Presiden Majlis Perundingan Islam Malaysia (MAPIM) Mohd Azmi Abdul Hamid, atau lebih dikenali sebagai Cikgu Azmi.

Perlu diimbas kembali, MAPIM pernah menjadi penganjur 'Himpunan Sejuta Umat Selamatkan Akidah' pada 2011 di Stadium Shah Alam, ekoran isu kontroversi cubaan murtad di Gereja Methodist, Damansara Utama di Petaling Jaya.

Akan tetapi atas persahabatan dengan DAP ketika itu, PAS melarang penyertaan ahli-ahlinya ke himpunan berkenaan, sehinggalah membawa pemecatan kepada Datuk Dr Hasan Ali yang engkar keatas larangan berkenaan.

Kali ini, bagai keadaan terdesak bagi PAS hingga memerlukan bekerjasama dengan MAPIM dalam menganjurkan program berkenaan.

Sesungguhnya terpaksa diakui bahawa penguasaan 'Kumpulan Anwarinas' dalam kepimpinan PAS ketika berlangsungnya 'Himpunan Sejuta Umat' pada 2011, telah mengekang kerjasama PAS - MAPIM.

Friday, September 4, 2015

2 Ahli Politik Buat Repot Polis Mohon Siasatan Keatas Najib

2 Repot Polis dari 2 individu yang mendakwa diri mereka sebagai ahli politik, telah dibuat di IPD Seri Alam pagi tadi,

Mereka masing-masing adalah Abdul Rahman Abdullah (29 tahun) dan Abdul Rashed Jamaludin (33 tahun) dan kedua-duanya dari Bandar Seri Alam.

Repot Polis berkenaan memohon siasatan keatas Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB (DS Najib), Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB (TS Lodin Wok Kamarudin) dan Presiden 1MDB (Arul Kandasamy).Budi Sekotak Tisu Buat Mengelap Air Mata Tidak Halang Hanipa Maidin Tolak PAS Sertai Pakatan Rakyat 2.0


Hanipa Maidin pernah menangis  di pentas PAS dan untuk memujuknya Ketua Dewan Pemuda PAS tampil dengan huluran sekotak tisu.

Rupanya peristiwa itu merupakan detik terakhir bagi Ahli Parlimen Sepang itu berucap di atas pentas PAS, setelah memilih haluan bersama Gerakan Harapan Baru (GHB) yang dalam proses merealitikan penubuhan parti baru atas nama Parti Amanah Negara (PAN).

Meski baru sekadar pengumuman penubuhan, bekas Ketua Pembangkang DS Anwar Ibrahim, bagai menangguk mengalu-alukan kehadiran PAN untuk membentuk entiti baru Pakatan Rakyat 2.0, bersama DAP, PKR dan PAS.

Namun alu-aluan Anwar, tidak disenangi oleh Hanipa dengan menjadikan alasan hubungan DAP - PAS yang keruh, tidak memungkinkan saranan tersebut menjadi realiti. Hanipa sebaliknya berpendapat, keakraban dan keselesaan DAP bersama GHB, akan menjadikan Pakatan Rakyat 2.0 lebih signifikan sekiranya tanpa PAS.

Nampaknya Hanipa lebih menjurus kepada penerimaan DAP terhadap GHB mengatasi PAS dalam membentuk Pakatan 2.0, namun hakikatnya beliau gagal membaca kegagalan awal kelompok serpihan PAS itu dalam membawa turun pengikut-pengikut mereka untuk berdemontrasi ketika 'Bersih 4.0' hujung minggu lepas.

Kegagalan itu sudah cukup untuk menjadi bahan tawa para penyokong totok PAS, apabila ia sudah cukup untuk melihat sejauh mana kekuatan GHB.

Melihat kepada perbezaan undi yang besar antara kelompok ulama dengan kelompok GHB dalam pemilihan PAS Jun 2015 yang lalu, sudah cukup untuk menilai kekuatan dan keupayaan GHB.

Dalam pada itu, PAS Johor melalui kenyataan Pesuruhjayanya, Datuk Dr Mahfodz  Mohamed memberi isyarat awal terhadap kekuatan mereka berbanding GHB, apabila dengan yakin akan meletakkan 40 calon untuk kerusi DUN Johor. Kenyataan Mahfodz itu, sudah cukup untuk menutup ruang GHB untuk bertanding di Johor.

Bermakna peluang GHB di Johor kini bergantung sepenuhnya kepada ihsan DAP.

Thursday, September 3, 2015

Dengan Menjamu Beriyani Kambing, Khalid Samad & Dr Mariah Mahmud Yakin Bebas Dari Baiah PAS


Beberapa portal melaporkan Khalid Samad (MP Shah Alam) dan Dr Mariah Mahmud (MP Kota Raja) akan melakukan kafarah dengan menjamu 100 orang miskin dengan menu beriyani kambing, bagi membebaskan mereka dari baiah yang dilafazkan dengan PAS.

Majlis tersebut dijadualkan berlansung malam esok di Dewan Merbau, Seksyen 17, Shah Alam.

Dalam pada itu, Khalid turut menyatakan bahawa lafaz taklik Dr Hatta Ramli (MP Kuala Kerai) adalah tidak sah kerana ada unsur paksaan.

Dengan bermulanya precedent oleh Khalid dan Mariah, bermakna 10 lagi majlis jamuan beriyani kambing untuk golongan miskin bakal menyusul.

Untuk rekod, 7 ahli parlimen dan 5 Adun telah mengisytiharkan menyertai penubuhan Parti Amanah Negara tajaan GHB.

Menyangkul Adalah Yang Terbaik Buat Mat Sabu


Dari awal lagi kami agak skeptikal dengan kenyataan Mat Sabu dan Gerakan Harapan Baru, untuk menjenamakan semula Parti Pekerja-Pekerja Malaysia kepada Parti Amanah Negara (Amanah).

Maka dengan sebab itulah kami merumuskan bahawa Mat Sabu dan GHB perlu memilih samada untuk membentuk entiti politik yang berteras 'Sosialis Islam' atau terus menyertai DAP dan membentuk 'sayap Islam' dalam parti pembangkang berkenaan, (Baca SINI).

Setakat kelmarin, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed mengesahkan bahawa Pendaftar Pertubuhan belum menerima permohonan pendaftaran Amanah. Malahan,  Nur Jazlan dalam turut menghuraikan bahawa GHB tidak boleh menggunakan nama Amanah sebagai nama rasmi wadah politik mereka selagi perlembagaan parti pekerja itu tidak dipinda dan mendapat kelulusan Pendaftar Pertubuhan.

Namun begitu, blog AIDCNews mendedahkan bahawa Wikipedia Parti Pekerja-Pekerja Malaysia telah dikemaskini, dengan memasukkan fakta pengambilalian oleh GHB keatas parti berkenaan.

Berdepan dengan kekangan masa dan menuruti prosedur Pendaftar Pertubuhan, sempatkah GHB menepati sasaran pelancaran Parti Amanah Negara secara rasmi pada 16 September depan?

Kita tunggu dan lihat sejauh mana kemampuan Mat Sabu untuk membuang 'batang cangkul' dari logo rasmi Parti Pekerja-Pekerja Malaysia dan digantikan dengan 'bulan sabit dan bintang' menjelang tarikh tersebut.

Andai gagal, maka menyangkul adalah aktiviti terbaik buat Mat Sabu dan rakan-rakan seperjuangan dalam GHB!

Wednesday, September 2, 2015

"Dia tak ada urusan dengan keluarga saya," Tempelak Dr Hatta Ramli Pada MB Kelantan Berhubung Isu Cerai Talak 3


Dengan penuh yakin, Ahli Parlimen Kuala Kerai Dr Hatta Ramli menafikan dakwaan MB Kelantan Datuk Ahmad Yaakob bahawa beliau kini secara automatik bercerai talak tiga dengan isterinya, lapor Malaysikini.

Sebaliknya, Hatta secara sinis berkata, "Terima kasih dekat dia (Ahmad) kerana mengaturkan hidup saya. Tak ada apa pun.Biarlah. Dia tak ada urusan dengan keluarga saya."

Dengan keyakinan yang ditunjukkan oleh Hatta itu, bagai mahu membuktikan bahawa beliau tidak pernah menandatangani dokumen baiah cerai talak tiga, seperti yang didakwa.

Kemungkinan itu ada, memandangkan kedudukan Hatta sebelum ini sebagai Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat dan lantaran itu barangkali pucuk pimpinan telah terlepas pandang, hingga Hatta sendiri tidak menurunkan tandatangan seperti dilakukan oleh calon-calon lain.

Bukan Calang-Calang Orang Bacakan Doa Sempena Penubuhan Sayap Islam DAP


Ustaz Ahmad Awang bukanlah calang-calang orang. Pernah menjadi Pengerusi Persatuan Ulamak Malaysia, malah pernah juga memegang jawatan tinggi dalam sektor awam, disamping yang terbaru pernah menjadi calon Presiden PAS (tetapi tewas) menentang DS Abdul Hadi Awang dalam Muktamar Tahunan PAS pada Jun 2015 yang lalu.

Tokoh ini telah dilihat memimpin bacaan doa sempena pra-pelancaran Parti Amanah Negara yang ditaja oleh Gerakan Harapan Baru (GHB), iaitu kumpulan bekas pemimpin-pemimpin PAS yang tewas dalam pemilihan parti berkenaan.

Meskipun, Datuk Dr Mujahid Yusuf sebelum ini pernah membuat kenyataan bahawa GHB Gerakan Harapan Baru (GHB) akan mengambil alih parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) dan bercadang melancarkan semula parti berkenaan (baca SINI), namun kumpulan serpihan PAS berkenaan telah cuba mendaftarkan parti baru atas nama 'Parti Progresif Islam'.

Usaha mereka walau bagai mana pun gagal, kerana Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah menolak penggunaan perkataan 'Islam' seperti yang dipohon oleh mereka.

Tanpa kembali kecadangan asal (rebranding keatas KITA), sebaliknya GHB telah mengumumkan secara rasmi pada 31 Ogos lalu, telah memilih sebuah pertubuhan politik dormant, Parti Pekerja yang ditubuhkan oleh Ganga Nayar pada tahun 1978 dan bakal dijenamakan semula sebagai Parti Amanah Negara (PAN) dengan pelancaran rasmi pada 16 September 2015.

Dalam kenyataan Mat Sabu yang bertindak sebagai Pengerusi Jawatan Kuasa Penaja, penjenamaan semula Parti Pekerja akan turut membawa kepada pindaan perlembagaan yang menjadikan Islam sebagai teras perjuangan PAN.

Oleh kerana Parti Pekerja masih wujud dalam rekod pendaftaran ROS, bermakna parti berkenaan masih aktif dari segi dokumentasinya.

Namun, timbul persoalan samada penyandang-penyandang jawatan dalam Parti Pekerja berserta dengan seluruh ahlinya merelakan untuk melaku pindaan perlembagaan, dari bersifat perjuangan sosialis kepada perjuangan Islam?

Andai berlaku penolakan oleh majoriti penyandang jawatan Parti Pekerja terhadap teras perjuangan parti yang berlandaskan Islam, apakah pula tindakan GHB selanjutnya?

Dengan hanya berbaki dua minggu menjelang tarikh perlancaran, GHB kini mempunyai pilihan untuk berkompromi menjadi parti 'Sosialis Islam' seperti pari Ba'ath di Iraq, yang pernah dipimpin dalam zaman kegemilangan Saddam Hussein.

Atau pun, mungkin lebih baik secara terang-terangan bergerak dibawah naungan DAP, melalui penubuhan 'Sayap Islam' dalam parti berkenaan!

Tambahan pula dari segi struktur kepimpinan jawatan kuasa penaja PAN, ia adalah jelas mengambi model struktur kepimpinan DAP. Mereka tidak menggunakan Presiden, Timbalan Presiden dan Naib Presiden, sebaliknya menggunakan Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan Naib Pengerusi. Malah seperti juga DAP, PAN juga mewujudkan jawatan Setiausaha Organisasi.

Lihat senarai Jawatan Kuasa Penaja PAN yang mirip model struktur kepimpinan DAP seperti di bawah:-
Penasihat Umum : Ustaz Ahmad Awang 
Pengerusi : Hj Mohammad Sabu 
Timbalan Pengerusi : Hj Salahuddin Ayub 
Naib PengerusiDato' Dr Mujahid Yusof, Ustaz Hasanuddin Mohd Yunus 
Ketua Wanita : Dr Mariah Mahmud 
Ketua Pemuda : Mohd Sany Hamzan
Setiausaha : Mohd Anuar Tahir 
Timb. Setiausaha : Abang Ahmad Kardee Abang Masagus
Bendahari : Hj Asmuni Awi 
Setiausaha Organisasi : Suhaizan Kaiat  
Ahli Jawatankuasa
Dr Mohd Hatta Ramli 
Dr Dzulkefly Ahmad
Ir Khalid Samad
Ir Izham Jashim
Hj Adly Zahari 
Raj Munni Sabu @ Aiman Athirah Al Jundi
Dato Seri Muhammad Nizar Jamaluddin
Mazlan Aliman 
Aminolhuda Hassan
Mohd Hanipa Maidin 
Dato' Fakhrulrazi Zawawi 
Saari Sungib
Zulkifli Mohd Omar 
Hu Pang Chaw 
Gopalan K Papachan
Dato Wan Abd Rahim Abdullah 
Hasnul Baharuddin