Thursday, May 23, 2013

Nurul Izzah Tak Berani Bawa Latheefa Koya - Takut Dia Terbeliakkan Mata Pada Kakitangan Lee Kuan Yew


Seperkara yang kita lihat pada PKR, mereka ini begitu kuat meracau di dalam kandang sendiri.

Bila berdepan dengan pertikaian dengan Singapura dalam isu pembatalan permit kerja warga Malaysia ekoran terlibat dalam perhimpunan haram di negara berkenaan, tidaklah pula mereka berani berpiket di depan kedutaan Singapura.

Malah mereka berlenggang lenggok menjaga kesantunan bila berkunjung ke Kedutaan negara berkenaan. Mengapa tak bawa Singa Betina Latheefa Koya sekali?

Pemuda Dakwa Mengundi 2 Kali Dalam Keadaan Terpaksa Turuti Pujukan PKR Demi Selamatkan Bapa Yang Muflis?


Seorang pemuda Mohd Fadhli bin Khaharruddin yang tampil bersama MP Kuantan Fuziah Salleh dengan dakwaan telah meloloskan diri untuk mengundi dihari pembuangan undi pada 5 Mei 2013, kini dikaitkan dengan habuan dari PKR.

Malah untuk menguatkan dakwaan terhadap SPR, pemuda berkenaan telah membuat laporan polis.Dalam pada itu, desas-desus mengatakan bahawa bapa pemuda tersebut sedang menghadapi masalah kewangan, malah telah diisytiharkan muflis seperti maklumat di bawah [Semakan dibuat dari sumber SINI]
DALAM MAHKAMAH TINGGI MALAYA DI KUANTAN DALAM PERKARA KEBANKRAPAN (KUANTAN) NO:29-475-07-11  
Ber: Khaharruddin bin Awang Mohd (No.K/P: 4761356/550325-06-5117) D/a Noha Agency, lot 3, No. 59 Tingkat Bawah, Hotel KOSMA, Jalan Haji Abdul Aziz, 25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur. 
Dengan ini diberitahu bahawa atas permohonan yang difailkan pada 29.05.2012 Perintah Penerimaan dan Perintah Penghukuman telah dibuat terhadap Khaharuddin bin Awang Mohd oleh Mahkamah Tinggi, Kuantan pada 25.09.2012. 
Segala hutang yang kena bayar kepada sibankrap hendaklah dibayar kepada Pengarah Insolvensi Negeri, Tingkat 4 & 5, Wisma Puriwirawan, Jalan Gambut, 25000 Kuantan. 
Bertarikh pada 27 haribulan September 2012 
(NORHAIZAN BINTI ABDUL RASHID) 
Pengarah Insolvensi Negeri Cawangan Kuantan, Pahang

b.p. Ketua Pengarah Insolvensi Malaysia
Dari semakan yang dibuat, penama di atas yang dikatakan sebagai bapa kepada Mohd Fadli juga mengundi di Sg Isap.


Soalnya sekarang, benarkah pemuda berkenaan berbuat demikian semata-mata untuk membebaskan bapanya dari muflis?

Kini pemuda berkenaan berdepan dengan kemungkinan berdepan dengan hukuman kerana melakukan kesalahan melanggar peraturan pilihan raya.

Wednesday, May 22, 2013

Saksikan Video Detik-Detik Keengkaran Anwar Mengikut Peraturan


Nasihat untuk Anwar Ibrahim.

Ikut hati mati, ikut rasa binasa.

Hidup biar berperaturan, jika tidak ke lobanglah jawabnya.

   

Hakikatnya Serangan Keatas SPR Hanyalah Untuk Menutup Malu Anwar Ibrahim Bila Bini Kena Peluk Dikhalayak Ramai


Saya telah beberapa kali mengikuti proses Pilihan Raya Umum dan Pilihan Raya Kecil.

Bagi proses PRU13, saya mengikutinya bermula dengan penamaan calon. Seperkara yang saya dapat lihat dihari penamaan calon. Suruhanjaya Pilihan Raya telah berjaya mengelakkan ketegangan dengan jayanya. SPR dihari berkenaan telah memisahkan para penyokong parti-parti yang bertanding dari saling melewati kawasan masing-masing. Hal ini, awal-awal lagi telah saya tulis di SINI.

Dari satu segi ia telah menghilangkan kemeriahan jerit dan sorak dihari penamaan calon, tetapi inilah kejayaan peraturan SPR untuk mengelakkan ketegangan.

Bila mula siri ceramah dan kempen, saya lihat para penguatkuasa SPR berkeliaran di tempat-tempat ceramah. Malahan, saya telah melihat sendiri satu ceramah BN telah dihentikan oleh penguatkuasa SPR kerana dikatakan tidak mempunyai permit.

Ekoran dari kejadian itu, saya telah menasihati anak remaja saya yang hanya akan mencecah usia 18 tahun pada bulan Ogos supaya tidak mengikuti kumpulan pemasang poster, kerana khuatir dengan penguatkuasaan  dari pihak SPR.


Pada hari pembuangan undi, jarang sekali untuk melihat petugas-petugas parti pembangkang, khususnya DAP yang agak ramai melainkan pada PRU13 yang lepas. Dari beberapa video yang dimuat turun di alam siber, lagak mereka agak keterlaluan. Selain merayu undi, mereka dengan sesuka hati menahan dan memeriksa para pengundi, khususnya yang berkulit gelap kerana mereka telah diterapkan kononnya ada pengundi hantu.


Bukan itu sahaja, secara keterlaluan bas awam yang kebetulan melalui Pusat Pembuangan Undi telah dihalang dan diperiksa oleh mereka, dengan dakwaan kononnya bas berkenaan mengangkut pengundi hantu.

Di saluran (bilik) mengundi juga telah dilakukan perubahan layout oleh pihak SPR. Agen Tempat Mengundi parti-parti yang bertanding dapat melihat dengan jelas wajah pengundi-pengundi, apabila untuk PRU13 mereka ditempatkan mengadap pintu masuk.

Para pengundi juga dalam keadaan selesa kerana ruang petak mengundi adalah terlindung dan mengadap agen parti. Sebelum ini, para mengundi membelakangi agen dan pada masa yang sama agen dapat mengetahui parti mana yang diundi oleh pengundi berkenaan. Betapa tidaknya, dengan memerhatikan kedudukan bawah atau atas kertas undi dipangkah, sudah memadai untuk agen-agen mengetahui parti mana yang dipilih.

Suatu hakikat yang perlu diakui, khususnya PAS dan DAP pada PRU yang sebelum-sebelum ini, agak sukar  bagi mereka menyediakan petugas yang mencukupi semasa hari pembuanan undi. Namun pada PRU13, mereka (termasuk PKR) mempunyai petugas-petugas yang mencukupi.

Hakikatnya, pada hari pembuangan undi PRU13 mereka sendiri telah menyaksikan proses PRU yang benar-benar telus dan adil. Jika tidak, masakan di kawasan-kawasan yang ditandingi oleh DAP memperolehi majoriti besar. Andai ada penyelewengan pasti amat sukar mereka menang, apatah pula mempertahankan Selangor dan Pulau Pinang serta Kelantan.

Pada hemat saya, ada 2 faktor yang beriringan yang menjadikan puak Anwar Ibrahim begitu beria-ia menyalahkan SPR.

Pertama, adalah kerana malu kepada DAP yang menang besar di kawasan-kawasan yang ditandingi. Demi menutup malu dengan kekalahan PKR, maka disalahkan SPR dengan dakwaan penyelewengan dan berat sebelah badan bebas berkenaan.

Sesungguhnya malu Anwar adalah teramat sangat, bila PKR tidak deliver dalam menawan Putra Jaya. Bak malu Wan Azizah dipeluk jantan dikhalayak ramai, maka orang-orang yang berasak-asak dipersekitaran yang dipersalahkan.

Kedua, adalah kerana rasa kecewa dan kepenatan para petugas dan penyokong-penyokong DAP dalam menumbangkan kerajaan BN yang ditunjangi UMNO semasa hari pembuangan undi, maka mudahlah mereka terdorong dengan hasutan Anwar Ibrahim.

Bagaimana pula dengan PAS?

Bagi ahli-ahli PAS yang percaya qada' dan qadar tentunya mereka berlapang dada dengan keputusan tersebut. Sebaliknya, yang terikut-ikut untuk menyokong pendustaan Anwar adalah mereka yang terdiri dari golongan parasit yang menumpang dalam PAS.

Tahniah kepada SPR kerana telah mengurus dan mengendalikan pilihanraya dengan adil dan telus, walau pun negeri kelahiran saya, Selangor masih gagal ditawan oleh BN. Walhal hakikatnya MB Selangor Khalid Ibrahim yang telah pun mengangkat sumpah, orang yang pertama dan sering mempertikaikan daftar pemilih SPR.

Tuesday, May 21, 2013

Pengajaran Buat Melayu & Islam Di Selangor - Jangan Suka-Suka Peluk Kerana DAP Dalam Apa Keadaan Pun Mau Bahagian Yang Lebih


Bila DAP mendedahkan kepada umum keputusan awal agihan jawatan Exco Kerajaan Negeri Selangor oleh PR Selangor menurut kaedah 4-3-3 masing-masing kepada DAP, PKR dan PAS maka tahulah kita bahawa PR bersetuju bahawa komposisinya ialah 5 bukan Melayu dan 5 Melayu.

DAP membuka rahsia itu apabila MB Selangor TS Abdul Khalid Ibrahim membuat kenyataan bahawa pengagihan jawatan exco memberikan hak kepada PAS menawarkan 4 dan masing-masing 3 untuk DAP dan PKR.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad, bagai berlapik mempertahankan kenyataan MB Selangor, dengan menggambarkan kemungkinan pihak istana mahukan komposisi 6 untuk Melayu/Islam dan 4 bagi bukan Melayu.

Kenyataan demi kenyataan dikeluarkan oleh DAP Selangor melalui media yang jelas mereka tidak berganjak  dengan pendirian mahukan 4 jawatan diperuntukkan kepada mereka. [Baca Sinar Harian]

Dari pendirian yang ditunjukkan itu, sesungguhnya itulah hasrat sebenar DAP iaitu untuk mendapat bahagian yang lebih dalam pentadbiran bukan sahaja di Selangor, malah jika PAS dan PKR masih bersekongkol untuk menawan Putra Jaya.

Jika benar berlaku wujudnya cadangan pihak istana, maka sesungguhnya itu adalah isyarat bahawa Sultan tidak selesa dalam memperkenankan pengagihan 5:5 antara Melayu dan Bukan Melayu.

Mujur baginda dapat melihat kelemahan pemimpin Melayu PKR dan PAS. Jika tidak, maka musibahlah yang bakal menimpa Selangor, gara-gara kealpaan dan kecuaian mereka.

Sementara itu dipihak MB dan PAS, secara-cara tiba-tiba pula mempertahankan bahawa kaedah 4-3-3 yang memihak kepada DAP bukan suatu keputusan muktanmad  dalam mesyuarat PR Selangor.

Sesunggunya itu adalah drama untuk menutup aib mereka apabila rahsia memberikan DAP keistimewaan mentadbir telah diketahui oleh seluruh umat Melayu/Islam Selangor.

Monday, May 20, 2013

DAP Pasang Strategi Untuk Pastikan MB Selangor Bukan Dari Kalangan Melayu


DAP semakin galak dengan strategi untuk mendapatkan jawatan MB Selangor

Portal DAP Roketkini tampil dengan cadangan ADUN Kg Tunku Lau Weng San supaya Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur diserahkan kembali kepada Selangor dengan menjadikan alasan pusat pentadbiran persekutuan telah dipindahkan ke Putra Jaya.

Cadangan Lau, hakikatnya adalah helah untuk medapatkan penguasaan DAP dari segi bilangan kerusi dalam DUN Selangor.

Dengan keseluruhan kerusi parlimen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berjumlah 11dan andaian setiap kawasan masing-masing mempunyai 2 DUN serta penguasaan 80% DAP di Kuala Lumpur, bermakna mereka sekurang-kurangnya akan mempunyai tambahan 17 kerusi.

Dengan kedudukan itu dan ditambah dengan kekuatan semasa mereka, cukup bagi DAP jika hanya bekerjasama dengan PKR, untuk menguasai Selangor.

Walau pun dengan andaian PAS bekerjasama dengan UMNO, ia masih tidak dapat menggugat peluang DAP untuk menzahirkan impian meletakkan calonnya sebagai MB di sebuah negeri beraja di Malaysia.

Sunday, May 19, 2013

Negeri Sembilan Sentap Semangat Hishamudin Hussein


Apakah sememangnya sudah tersurat atau kebetulan, apabila pasukan yang tanpa menang Negeri Sembilan tiba-tiba dapat mengalahkan ATM (2 - 1) dalam Liga Super semalam?

Jangan pula dikatakan orang, bertukar menteri terus membawa kekalahan pada ATM.

Tambah pula kalau tiba-tiba PDRM naik ke Liga Super, maka akan dikatakan orang "sah sebab bertukar menteri"!