Friday, August 5, 2011

Apa Ada Di Sebalik Tanah PKFZ RM25 Sekaki Persegi? (Bahagian 3)

Tulisan ini haruslah dibaca sekali dengan mukadimahnya di SINI dan sambungannya di SINI. Jika tidak, anda mungkin tidak akan memahami duduk perkara sebidang tanah yang luas, dimana terletaknya PKFZ hari ini. Seterusnya, ia menjadi badi kepada Tun Ling Liong Sik yang sedang menghadapi kes mahkamah.

Tulisan ini tidak akan menyentuh apa yang dibicarakan di mahkamah , tetapi lebih tertumpu kepada kronologi pemilik asal tanah yang menjadi kontroversi itu.

Selepas permohonan tanah oleh persatuan belia itu gagal, maka sepilah seketika mengenai perkara tersebut. Dalam pada itu, terdapat satu kawasan yang lebih luas di penghujung Pulau Indah yang menghadap ke Selat Melaka.

Maka satu gerakan telah dibuat yang turut disertai oleh orang-orang berpengaruh telah mengumpulkan penduduk Pulau Indah (Pulau Lumut ketika itu) untuk membentuk koperasi. Ia dinamakan sebagai Koperasi Pembangunan Pulau Lumut Berhad.

Melalui koperasi, mereka telah memohon tanah berkenaan dan akhirnya berjaya. Perlu diingat bahawa keahlian awal koperasi berkenaan bukan terhad kepada penduduk-penduduk dan anak-anak Pulau Indah, tetapi keahlian dibolehkan kepada mereka yang pernah bertugas di pulau berkenaan. Ini bermakna rezeki bukan sahaja kepada anak-anak Pulau Indah, malah juga kepada mereka yang pernah tinggal dan berkhidmat di sana.

Namun segala apa yang dimilikki oleh koperasi tersebut telah menimbulkan sedikit sengketa dikalangan ahli. Pada tahun 1995, saya telah ditunjukkan dengan dokumen gadaian dan hakmilik tanah berkenaan oleh seorang sahabat. Sebagai seorang yang pernah berkhidmat dengan bank, saya terkejut melihat 3rd party charge dan mula timbulnya nama Kuala Dimensi Sdn Bhd. Suatu perkara yang penuh tandatanya telah mula berlaku.

Di dalam perbicaraan kes Tun Dr Ling Liong Sik, Kuala Dimensi ialah penjual tanah yang dikatakan over-valued kepada Lembaga Pelabuhan Klang.

Akan bersambung..........

Ini Kejayaan Hassan Ali Atau Khalid Samad?

Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani kita tolak tepi. Sebab walau pun dia Pesuruhjaya PAS, tapi yang dia layak hanyalah tolak wheel-chair Mat Sabu.

Baca berita di bawah. Ia adalah kejayaan Dr Hassan Ali atau Khalid Samad?

Guinness Anchor Bhd, a Malaysian brewer, said fiscal fourth-quarter net income fell to RM29.1 million from RM35.5 million a year earlier, according to an exchange filing in Kuala Lumpur today. - Bloomberg/Business Times

Bila Bab Untung Habis Dia Orang Kaut!


Kuota 30% untuk Amanah Saham 1Malaysia untuk orang Cina telah habis sold-out.

Harap-harap gagasan 1Malaysia akan turut disokong.

AS1M yang dilancarkan pada 31 Julai tahun lalu merupakan dana berharga tetap RM1 seunit dengan saiz 10 bilion unit dibuka penyertaannya kepada seluruh rakyat Malaysia.

Ia adalah dana terbesar yang pernah ditawarkan oleh Permodalan Nasional Bhd (PNB).

Sebanyak 50 peratus dana itu diperuntukan untuk bumiputera, Cina (30 peratus), India (15 peratus) dan kaum-kaum lain (lima peratus).

Setakat ini, peruntukan kepada pelabur Cina sudah habis dilanggan. [Utusan]

Thursday, August 4, 2011

Yang Ini Dah Dapat Kelulusan Exco Selangorkah?


Jangan awal-awal buat statement.

Aku rasa kurang yakin pulak.

Takut, last minute Exco Selangor batalkan.

KUALA LUMPUR 3 Ogos – Dengan hanya bermodalkan beberapa ringgit serta semangat patriotisme, penduduk sekitar kawasan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) berpeluang memenangi hadiah seperti iPad 2 dan kamera Nikon D3100 DSLR melalui Kempen Jom Kibar 2011 anjuran MPSJ.

Pegawai Perhubungan Awam MPSJ, Azfarizal Abdul Rashid berkata, ia merupakan inisiatif MPSJ untuk “memujuk” orang ramai menghangatkan sambutan Hari Kemerdekaan yang bakal menjelang dengan mengibar bendera Jalur Gemilang.

"Cara kita mudah — cuma pasang dan daftar dengan pihak MPSJ. Tidak perlu modal besar dan cara penyertaan pun hanya di hujung jari iaitu melalui khidmat SMS,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, cukup dengan menghantar butiran peribadi serta alamat rumah, 20 peserta bertuah bakal memenangi hadiah bernilai kira-kira RM15,000.

Pendaftaran dibuka sehingga 31 Ogos.

Peserta perlu menggantung Jalur Gemilang atau bunting Jalur Gemilang masing-masing bersaiz 2’x4’ dan 2’x6’ di premis kediaman atau perniagaan mereka bermula Isnin lepas hingga 16 September. – Bernama/Utusan

Wednesday, August 3, 2011

Mana Wheel Chair Najib?

Foto : Utusan

Mana wheel chair?

Baru nampak happening!

Bukan style Najib nak berlakun macam Mat Sabu dan Anwar.

Apa Ada Di Sebalik Tanah PKFZ RM25 Sekaki Persegi? (Bahagian 2)

Sebelum pembesaran Pelabuhan Klang ke Pulau Indah (Pulau Lumut ketika itu), penduduk di sana menjalankan aktiviti pertanian. Oleh kerana kebanyakan tanah pertanian di Pulau Indah merupakan warisan dari generasi ke generasi.

Oleh itu bagi sekumpulan anak-anak muda yang tidak berhijrah ke tanah besar telah mengambil inisiatif untuk memohon tanah pertanian yang masih belum dimiliki oleh mana-mana pihak. Rujuk kepada pelan di bawah, khususnya di kawasan yang disempadani dengan dakwat merah.


Kumpulan anak muda yang tidak memiliki tanah ini dan mereka inilah yang menjadi nadi kepada kegiatan kampung. Umpamanya kenduri kendara, menggali tanah perkuburuan, mengusung jenazah ke tanah perkuburan (tiada jalan raya) dan membantu keluarga masing-masing dalam pertanian dan juga nelayan sambilan.

Perlu diceritakan bahawa Pulau Indah ketika itu amat unik. Jalannya hanya selebar berselisih motosikal atau basikal dan perhubungan dengan tanah besar adalah melalui bot ke jeti Pelabuhan Klang.

Oleh itu, amatlah berhak kepada kumpulan anak muda tersebut memohon tanah demi meneruskan kehidupan mereka disamping sebagai suatu penghargaan kepada mereka kerana sanggup tinggal di kampung, ketika rakan-rakan mereka telah berhijrah mencari kehidupan yang lebih selesa.

Atas inisiatif Gerakan Belia 4B Cawangan mereka telah secara rasmi mengutus surat (bertarikh 1 November 1980) kepada Pegawai Daerah Klang (rujuk surat di atas) untuk memohon lot-lot seperti yang ada dalam pelan kawasan yang berkenaan.

Permohonan mereka adalah secara berkelompok dan berserta dengan senarai pemohon seperti di atas. Hingga kini, saya tidak fikir nama-nama yang ada dalam senarai di atas mempunyai tanah anugerah sendiri di Pulau Indah, melainkan tanah yang diwarisi dari bapa atau datuk mereka.

Pihak Pejabat Daerah/Tanah Klang, telah mengutus surat kepada persatuan belia tersebut dan mencadangkan mereka membuat permohonan rasmi, melalui borang-borang yang dilampirkan kepada mereka.


Di atas ialah resit pembayaran pendaftaran yang telah mereka buat berhubung dengan permohonan yang telah mereka buat ketika itu.

Malang bagi mereka, apabila lot-lot tanah berkenaan adalah termasuk dalam kawasan pembesaran Pelabuhan Klang (Pelabuhan Barat). Kini kawasan tersebut telah menjadi sebahagian dari kawasan perindustrian dan depoh di Pelabuhan Barat.

Namun usaha itu tidak terhenti setakat itu. Akhirnya, kawasan lain yang lebih luas telah dikenal pasti, iaitu kawasan dimana terletaknya PKFZ hari ini.

Untuk episod berikut, bukan sekadar persatuan belia yang memohon tetapi telah diperbesarkan dalam bentuk koperasi dan melibatkan lebih ramai pemohon.

Apa yang hendak diceritakan, permulaannya adalah melalui kumpulan anak muda ini yang secara genuinenya memohon semata-mata untuk meneruskan kehidupan di kampung kelahiran mereka. Mereka bukan berpakat untuk membentuk suatu konspirasi melakukan skandal!

(Sebenarnya, secara tidak sengaja saya telah menemui dokumen-dokumen di atas setelah menyelongkar fail-fail lama arwah ayahanda saya. Arwah bukanlah orang besar, tetapi sekadar menjadi rujukan kepada ramai orang dalam hal-hal di Pulau Indah)

Akan bersambung...........

Apa Ada Di Sebalik Tanah PKFZ RM25 Sekaki Persegi? (Bahagian 1)

Bila bermulanya kes PKFZ yang melibatkan bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik rasa terpanggil untuk menulis nostalgia keatas kawasan tanah yang telah menjadi isu nasional ketika ini.

Tulisan ini, insyaallah akan digarap dalam beberapa bahagian dan bakal juga menyentuh hal politik. Buat permulaan ini, ia akan lebih tertumpu terhadap kenangan peribadi saya keatas kawasan berkenaan.

PKFZ terletak di penghujung Pulau Indah (dulu dikenali sebagai Pulau Lumut) dan menghadap ke Selat Melaka.

Semasa kecil, saya sering ke kawasan berkenaan yang ketika itu dikenali sebagai Sungai Pandan. Apa yang ada di sana hingga menarik saya ke kawasan berkenaan?

Saya anak kelahiran Pulau Lumut sebelum berpindah ketika berusia remaja. Jadi waktu lapang, sering mengikut abang-abang saya ke kawasan tersebut untuk mencari pepahat dan lokan (Hujung 60an - pertengahan 70an). Begitu mudah kami memperolehi pepahat dan lokan untuk juadah kami sekeluarga.

Pepahat

Lokan

Ada 2 orang nelayan yang begitu sinonim dengan Sungai Pandan ketika itu, malah bolehlah dianggap sebagai juara bagi kawasan berkenaan. Masing-masing ialah Wak Akhyar dan Tok Busu Seman.

Wak Akhyar seorang pakar belat dan begitu serasi dengan hasil tangkapannya ikan belanak.
Sementara Tok Busu Seman, pakar tajur dan sering memasang tajur buluhnya dan hasil utamanya ialah ikan belontok atau juga dikenali sebagai ikan petutu.

Ikan Belanak

Ikan Belontok @ Petutu

Ikan belontok kini amat sukar ditemui. Harga pasaran terkini difahamkan telah mencecah RM80 sekilo.

Buah Kedabu

Satu lagi uniknya tempat ini ialah buah kedabu. Sukar untuk menemuinya di tempat lain. Rasanya masam-masam kelat seperti buah kedondong. Buah ini hanya boleh ditemui di kawasan paya bakau.

Kawasan tersebut kini menjadi kenangan kepada kami adik beradik dan juga kepada anak-anak Wak Akhyar dan Tok Busu Seman.

Kedua-dua Wak Akhyar dan Tok Busu Seman sudah meninggal dunia. Mereka tidak sempat menyaksikan kawasan tersebut yang telah menjadi hutan batu dan mewariskan satu skandal yang hangat diperkatakan hari ini.

Bukan saya sahaja merasakan nostalgia itu tetapi mungkin juga dirasai oleh rakan-rakan sepermainan malah juga Dato' Abdul Rahman Palil, ADUN Sementa yang rumah keluarganya anatara yang paling hampir dengan kawasan berkenaan!

Akan bersambung.........