Wednesday, May 27, 2009

Era FM Vs Ahmad Maslan: Siapa Lebih Popular?

Sebagai seorang yang menghampiri usia senja, saya lebih cenderung untuk mendengar radio yang berbentuk informatif. Oleh itu, Radio 24 Bernama dan stesyen tempatan Selangor FM selain mendengar Sinar FM untuk mengimbau kenangan silam melalui muzik retronya, serta Light FM untuk siaran Bahasa Inggeris adalah menjadi pilihan saya.

Kemuncak zaman muda saya, Radio Malaysia Ibu Kota (RMIK) menjadi stesyen kegemaran golongan muda, khususnya di kawasan Lembah Klang. Dengan kewujudan stesyen-stesyen swasta, maka pilihan para pendengar semakin terbuka luas dan persaingan untuk menarik perhatian pendengar semakin hebat. Pada 1997, stesyen yang khusus untuk penggemar muzik rock seperti saya dilancarkan di frekuensi 103.3. Namun ia tidak bertahan lama dan akhirnya dijadikan sebuah stesyen berbahasa Melayu dengan nama Era FM. Bermula dari situlah Era FM telah berkembang dan menjadi ikutan pendengar golongan muda yang begitu ramai dan membolehkan Era FM dinobatkan sebagai stesyen No. 1.

Apabila Hot FM muncul, maka bertambahlah pilihan pendengar dan ia menjadi saingan kepada Era Fm. Persaingan diantara kedua-dua stesyen tidaklah menimbulkan sebarang masalah untuk saya membuat pilihan. Seperti yang saya nyatakan seawalnya, saya lebih cenderung kepada stesyen yang berbentuk informatif dan retro. Namun, tidaklah bermakna bahawa saya tidak sama sekali tidak mengikuti dua stesyen hiburan utama tersebut. Selalunya, apabila menghantar dan mengambil anak dari sekolah, anak-anak meminta dialihkan frekuensi diantara dua stesyen tersebut.

Akhir-akhir ini, nampaknya Era FM semakin kehilangan arah. Mungkin untuk tujuan mengekal dan juga menarik perhatian pendengar baru, maka gandingan baru seperti Aznil & Din Beramboi dan untuk dua hari berturut ini saya mendengar tugasan Trio Sepah (yang baru-baru ini ditabalkan Raja Lawak oleh Stesyen TV Prima) disiaran pagi stesyen tersebut. Justeru, sewajarnya Era FM mengubah slogan mereka dari “Rentak Muzik Terkini” kepada “Info Lawak Terkini” (?).

Pedekatan baru yang dibuat oleh Era FM ini, mengingatkan saya kepada Ahmad Maslan yang baru ditugaskan sebagai Ketua Penerangan UMNO Malaysia, juga telah melakukan langkah yang serupa, seperti yang dilakukan dikomenkan di sana dan di sini. Tanpa disedari ia telah menjadi bahan lawak terkini!