Saturday, July 13, 2013

Exco DAP Dedahkan Rahsia Zin Mohamed - Tak Mahu 18 Ekar, Tapi Mahu 100 Ekar


Ketua UMNO Bahagian Sepang DS Zin Mohamed yang telah menjadi wakil rakyat di situ sejak 2004 tetapi telah dikalahkan oleh calon PAS Hanipa Maidin pada PRU13 yang lalu.

Blog The Unspinners menulis, kekalahan  Zin disebabkan  ahli UMNO Sepang tidak mengundi Ketua Bahagian mereka dan sebaliknya sanggup pula memilih Imam Syiah (merujuk kepada Hanipa) sebagai wakil rakyat. [Baca SINI].

Tapi hakikatnya, bukan segelintir ahli UMNO sahaja yang menjadi punca, tetapi ada faktor lain termasuklah 'Chinese Tsunami' yang mendorong kekalahan Zin.

Dalam keadaan  Zin tidak lagi menjadi wakil rakyat Sepang, tiba-tiba namanya disebut oleh Exco Pekerja Ladang, Kemiskinan, Kerajaan Prihatin Selangor, V Ganabatirau sebagai 'wakil rakyat yang tidak berpuas hati' dengan 18 ekar, tetapi mahukan 100 ekar.

Akan tetapi 100 ekar yang diminta adalah bertujuan untuk perumahan penempatan semula bekas pekerja-pekerja dari Estet-Estet Perang Besar, Medingly, Galloway dan Sedgley yang kehilangan tempat tinggal kerana memberi laluan kepada pembangunan Putra Jaya.

Rupanya, ada juga yang diperjuangkan oleh Zin untuk rakyat di Sepang seperti yang dipetik dari kenyataan Ganabatirau yang tersiar di Media Selangorku.

Petikan dari Media Selangorku

Friday, July 12, 2013

Wanita Cantik Nafi Ada Peruntukan RM384 Juta Seperti Didakwa Khalid IbrahimSeorang wanita cantik (foto atas) menafikan syarikatnya menerima peruntukan RM384 dari Kerajaan Negeri Selangor, seperti yang didakwa oleh MB Khalid Ibrahim.

Beliau adalah AGM, Jabatan Komunikasi Korporat & Hal Ehwal Awam Syabas.

Dengarkan jawapan beliau berkenaan isu CAPEX industri air Selangor dalam video di bawah;

Thursday, July 11, 2013

Tahaluf Siyasi - Ijtihad PAS Yang Untungkan DAP Bhg 2


Bagaimana PAS hendak mendabik dada dengan 'Tahaluf Siyasi' walhal mereka sendiri dalam keadaan yang tidak dominan dalam Pakatan Rakyat? Pada hari ini sahaja DAP tampil dengan 2 tuntutan pindaan terhadap perkara berkaitan Islam.

Isu pertama ialah apabila sekumpulan Ahli Parlimen DAP yang terditi Nga Kor Ming (Taiping), Dr Ko Chung Sen (Kampar) dan V Sivakumar (Batu Gajah) menuntut Jabatan Peguam Negara agar menasihati lima kerajaan negeri (Perak, Kedah, Negeri Sembilan, Sarawak dan Melaka) meminda enakmen masing-masing supaya seragam berhubung pemelukan agama Islam oleh kanak-kanak bawah umur 18 tahun.

Isu kedua ialah desakan mengeluarkan subjek Tamadun Islam dari IPT swasta kerana bagi DAP, berlaku unsur paksaaan terhadap pembelajaran subjek berkenaan.

Malah dengan angkuh, Dr Ko Chung Sen yang bercakap bagi pihak DAP menyatakan bahawa tiada sebarang universiti terkemuka dunia yang mewajibkan subjek bertegas agama. Tambahan pula menurut Ko, subjek berkaitan agama tidak membantu untuk menjadi doktor, peguam mahupun jurutera.

Apa yang PAS akan jawab berkenaan hal ini?

Tahaluf Siyasi - Ijtihad PAS Yang Untungkan DAP Bhg 1


Dengan berdalihkan 'Tahaluf Siyasi' untuk bekerjasama dengan DAP, PAS tentunya telah pun mendedahkan kepada risiko kepada harakah perjuangan Islam yang diamalkannya.

Terus terang dikatakan bahawa 'Tahaluf Siyasi' PAS yang gagal menjulang Islam di tempat yang sepatutnya malah PAS dilihat tidak dominan dalam Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, blog Akar Umbi telah menyentuh sekali lalu amalan 'Tahaluf Siyasi' yang akhirnya menjejaskan kedudukan PAS sebagai pendokong parti politik Islam. [Baca SINI]

Atas kelemahan ini, blog Akar Umbi akan mendedahkan dari semasa ke semasa perihal PAS yang semakin tersasar dari perjuangannnya.

Sebagai permulaan, cuba fahami kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad ketika membentangkan kertas kerja Tahaluf Siyasi: Ijtihad Semasa, Teori dan Aplikasi, di Seminar Pemikiran Ustaz Fadzil Noor, yang telah berlansung hujung bulan lalu;
"Memandangkan Tahaluf Siyasi PAS bersama KeADILan dan DAP melalui Pakatan memungkinkan keadaan kongsi kuasa tanpa 'PAS dominan', sama ada di peringkat Negeri atau Persekutuan, amatlah perlu untuk semua khususnya pimpinan PAS meyakini bahawa 'risiko yang sudah diperhitungkan' sememangnya telah benar-benar diperhitungkan dengan tepat dan teliti. Kita perlu yakin, dalam keadaan tidak 'dominan' sekalipun, PAS dan  perjuangan Islam tetap akan mendapat manfaat atau keuntungan," 
Perkara pokok yang dihujahkan oleh Khalid ialah pengakuan bahawa PAS adalat 'tidak dominan'. Namun begitu pada masa yang sama amat sukar bagi Khalid untuk mengakui kerugian yang dialami oleh pihak PAS.
Sebaliknya, Khalid menganggap bahawa PAS dan Islam tetap mendapat manfaat dan keuntungan.

Apakah logik, dalam keadaan tidak dominan, PAS dan Islam masih dapat manfaat dan keuntungan?

Bertitik tolak dari hujah Khalid di atas, dengan izin Allah. kami di Akar Umbi akan mengupas kerugian-kerugian di pihak PAS dalam beberapa siri, disepanjang Ramadhan yang mulia ini.

Tuesday, July 9, 2013

Lim Guan Eng Bidas Salah Laku Khalid Ibrahim


Roketkini melaporkan MB Selangor TS Khalid Ibrahim tidak akan mengarahkan Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor untuk mengisytiharkan harta yang diperoleh sebelum dilantik atas faktor keselamatan Ahli Exco serta ahli keluarga mereka.

Tindakan tersebut mengundang kecaman dari Setia Usaha Agung DAP Lim Guan Eng.


Malah portal berkenaan melaporkan kenyataan sinis Guan Eng dengan menyebut, “Apabila Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang menjadi kerajaan negeri pertama di Malaysia yang mengisytiharkan harta Ketua Menteri serta semua Ahli Exco negeri, tidak ada mana-mana Ahli Exco atau ahli keluarga mereka diancam keselamatannya.”

Tindakan Khalid juga adalah bertentangan dengan kenyataan awalnya sejurus selepas majlis angkat sumpah Exco Mei lalu, yang mengarahkan semua Exco Selangor membuat pengsytiharan harta sebelum sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) dimulakan. [Semak laporan Media Selangorku]

Peluang Saifuddin Nasution Nak Rehat2 & Baring2 Dalam Rumah Besarnya Di Machang


Apa ceritanya dengan Setia Usaha Agung PKR Saifuddin Nasution? Dah dapatkah surat tawaran sebagai Liaison Officer di Pejabat Menteri Besar Selangor?

Kini Saifuddin dah tak bergelar YB selepas kalah bertanding kerusi Kulim/Bandar Baharu dalam PRU13.

Bagi tempoh penggal PRU12, meskipun kampung halamannya di Kedah, Saifuddin adalah wakil rakyat bagi kawasan parlimen Machang, Kelantan. Jasanya di Machang ialah berjaya membina mercu tanda baru tetapi milik peribadi, iaitu sebuah rumah agam di kawasan parlimen berkenaan.

Dengan kesibukan menguruskan PKR diperingkat nasional, tentunya amat sukar untuk rehat-rehat dan baring-baring santai di rumah besar tersebut. Apatah lagi ibu pejabat PKR terletak di Petaling Jaya, Selangor   maka masakan boleh berulang-alik dari Machang ke PJ?

Mulai hari ini hingga 24 Julai 2013, Saifuddin punya peluang untuk tidur baring di rumah besarnya di Machang, apabila PRK kawasan DUN Kuala Besut, Terengganu akan bermula. Penamaan calon PRK Kuala Besut dijadualkan pada 12 Julai, sementari pengundian akan berlansung pada 24 Julai.

Malam ini Saifuddin akan terlibat dalam majlis pengumuman calon PAS di Kuala Besut.


BN juga dijadual akan buat pengumuman calon pada sebelah petang, hari ini. Sebaliknya, PAS memilih untuk umum di sebelah malam.

Dengan puasa akan bermula esok, maka Saifuddin tak solat terawihkah? Apa pula nak tanya, solat terawih hanya sunat. Lagi pun orang-orang besar PAS pun akan terlibat sama, solat terawih gerenti akan dilaksana.

Dengan ceramah politik yang melibatkan 6 penceramah, majlis perisytiharan calon boleh dilajakkan terus menjadi 'qiyamullail'.

Di mana pula Saifuddin nak berehat selepas itu?

Itu tak jadi masalah dan buat apa buat istana hinggap di Machang? Jarak Machang - Kuala Besut cuma 50km. Jadi, Saifuddin boleh ulang-alik dengan pemanduan dalam tempoh 45 minit, sepanjang PRK Kuala Besut.

Dengan itu dapatlah Saifuddin menghuni rumah besar yang dibina, atas hasil sebagai wakil rakyat Machang.

Monday, July 8, 2013

Khalid Ibrahim Dah Serik - Tobat Tak Mahu Guna Slogan Sial Anwar 'Ini Kalilah'


Khalid Ibrahim sudah tobat dan tak mahu guna slogan sial Anwar Ibrahim 'Ini Kalilah'.

Kalau terus guna slogan berkenaan, maka musuhnya akan serang. Ada orang kata, sebutan tersebut mirip bermaksud 'Akulah Allah'.


Untuk kempen kontijen Selangor ke SUKMA XVI yang negeri berkenaan jadi juara, Khalid Ibrahim guna slogan 'Kali Inilah'.

Akhirnya, Khalid telah buktikan slogan Anwar itu memang ada 'kesialan'nya.

Dengan slogan yang tiada kena mengena dengan Anwar itu, kontijen Selangor telah jadi juara dengan mengumpul 23 emas, 17 perak dan 30 gangsa, selepas 6 tahun mencuba.

PAS Pilih Politik Akhir Zaman - Bantuan Karpal Singh Kuatkan Islam


Kerjasama antara PAS dengan DAP diharuskan melalui doktrin 'Tahaluf Siyasi'.

Istilah 'Tahaluf Siyasi' didefinasikan sebagai kerjasama gerakan Islam dengan gerakan yang tidak bermatlamatkan Islam, dalam menghadapi musuh yang sama.

Doktrin 'Tahalauf Siyasi' menurut perspektif PAS kelihatan terlalu eksterim, apabila mengharuskan pula kerjasama dengan gerakan yang pernah atau berpotensi untuk menentang ideologi Islam. Contohnya, ialah kerjasama dengan DAP, apatah pula persahabatan intim yang dipupuk antara Pengerusi DAP Karpal Singh dan Mursyidul Am PAS TG Nik Aziz Nik Mat.

Meskipun terdapat 2 pandangan berkenaan hukum 'Tahaluf Siyasi' iaitu yang menghukumkan haram dan harus, PAS mengambil pendirian bahawa hukumnya adalah harus [Baca SINI], hanya kerana disandarkan kepada musuh politik yang sama, iaitu UMNO.

Karpal sebelum ini dengan tegas dan secara terus terang memberi amaran 'langkah mayat'nya jika PAS hendak menegakkan negara Islam.

Terbaru, Karpal secara terang-terangan mendesak supaya Ahli Parlimen Pas dan PKR menyokong cadangannya untuk meminda Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan berhubung status agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.

Baca kandungan Perkara 12 (3) & (4) Perlembagaan Persekutuan dibawah,
(3) Tiada seorang pun boleh dikehendaki menerima ajaran sesuatu agama atau mengambil bahagian dalam apa-apa upacara atau upacara sembahyang sesuatu agama, selainagamanya sendiri. 
(4) Bagi maksud Fasal (3) agama seseorang yang di bawah umur lapan belas tahun hendaklah ditetapkan oleh ibu atau bapanya atau penjaganya.
PAS dalam reaksi terhadap desakan Karpal, telah membuat kenyataan melalui Timbalan Setiausaha Agung Datuk Takiyuddin Hassan menyifatkan tindakan Karpal memberi kata dua itu adalah bertentangan dengan konsep perkongsian di antara ketiga-tiga parti itu dalam pakatan pembangkang. [Baca Utusan]

Sesungguhnya ini adalah kesilapan PAS, apabila memilih 'Tahaluf Siyasi' sebagai harus dan bukanya haram!

Barangkali ini adalah corak politik akhir zaman amalan PAS yang percaya kononnya musuh Islam boleh membantu menguatkan Islam.