Friday, July 19, 2013

Karpal Singh & Anak Akhirnya Melopong Dan Bengang Berganda Dengan Tindakan Anak Guam


Minggu lalu, MP Puchong Gobind Singh telah menarik perhatian sidang Dewan Rakyat dengan membangkitkan kes saman Amir Bazli Abdullah terhadap DS Dr Ahmad Zahid Hamidi.


Namun,  Gobind dan bapanya Karpal Singh yang mewakili Amir Bazli dalam kes saman berkenaan akhirnya melopong dan bengang berganda, gara-gara tindakan anak guam mereka menarik balik tuntutan saman terhadap Ahmad Zahid dalam proses mediasi dihadapan Hakim Rohani Ismail di Mahkamah Sesyen Sivil Shah Alam.

Menurut laporan Bernama yang disiarkan oleh Utusan, Peguam Datuk Shamsul Bahrain Ibrahim yang mewakili Ahmad Zahid dan Karpal Singh yang mewakili Amir Bazli, memberitahu wartawan, mereka tidak dibenarkan Rohani untuk bersama anak guam masing-masing semasa proses mediasi itu yang berlansung kelmarin.

Dalam pada itu, Amir Bazli berkata, kes antara beliau dan Ahmad Zahid selesai dan beliau bersetuju untuk menarik tuntutan ke atas defendan dan defendan akan menarik balik tuntutan balas ke atas plaintif.

Beliau juga berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan hal mengenai relif dan ganti rugi menerusi rundingan antara mereka berdua tanpa kehadiran peguam.

Blog Akar Umbi berpendapat, ini adalah tindakan terbaik Amir Bazli demi mengelakkan hal peribadi antaranya dengan Ahmad Zahid dipergunakan untuk kepentingan politik pihak ketiga.

Thursday, July 18, 2013

Muslihat Politik Husam - Cadang Tubuhkan Kerajaan Campuran UMNO-PAS Di Terengganu?


Mengamati laporan Berita Harian (di bawah), Pengarah Piliharaya PAS untuk PRK Kuala Besut kelihatan hendak mempedaya para pengundi di kawasan DUN berkenaan.
PAS mengakui gerakan bagi mewujudkan jumlah kerusi seimbang 16:16 antara Barisan Nasional (BN) dan pakatan pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu sebenarnya bukan bertujuan mengubah pemerintahan negeri itu. 
Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa sebaliknya berkata, Datuk Seri Ahmad Said akan kekal sebagai Menteri Besar Terengganu sekalipun pembangkang berjaya memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut pada 24 Julai ini. 
Meskipun tidak dinyatakan dengan terus-terang, namun kenyataan di atas seolah-olah membayangkan Kerajaan campuran UMNO-PAS di Terengganu.

Kalau PKR dan DAP tidak bersetuju dengan pandangan Husam, rasanya molek benar mereka mengarahkan penyokong-penyokong mereka untuk terus mengundi BN bagi mengelakkan kemungkinan itu terjadi.

Monday, July 15, 2013

Tahaluf Siyasi - Ijtihad PAS Yang Untungkan DAP Bhg 3


Sheikh Muhammad Qutb (adik kepada Sayidd Qutb) adalah antara ulamak yang berpandangan bahawa 'Tahaluf Siyasi' adalah haram.

Tentangan beberapa ulamak disamping Sheikh Muhammad Qutb, tentunya kepada isu yang mengharuskan kerjasama dengan dengan gerakan yang pernah atau berpotensi untuk menentang ideologi harakah Islam seperti ditunjukkan oleh rakan kongsi PAS, iaitu DAP.

Merujuk kepada hubungan antara PAS dan DAP yang sudah pun melangkaui sepenggal PRU, maka sepatutnya DAP sudah sampai ke suatu tahap yang memahami dan menghormati Islam. Namun, jika disemak sedalam-dalamnya bukan kefahaman yang terbit pada DAP, tetapi tuntutan demi tuntutan pula yang dibuat oleh mereka.

Pada pandangan saya, Islam akan kuat dan lebih dihormati jika PAS dan UMNO bersaing dengan hebat pihak mana yang lebih Islamik. Hakikatnya, inilah yang ditakuti oleh Karpal Singh, jika PAS dan UMNO saling bersaingan keIslaman masing-masing.

Dengan PAS mengambil pendekatan liberal dan pada masa yang sama-sama UMNO terikut-ikut dan lemah, maka kesempatan ini yang diambil oleh DAP.

Pengajaran dan pembelajaran Tamadun Islam di IPTS kini dituntut oleh DAP untuk dihapuskan, dengan keyakinan bahawa PAS tidak akan berkecil hati.

Tidak cukup dengan ujian itu, malah PAS turut diuji untuk tidak kecil hati bila adanya iklan 'bah kut teh' sebagai juadah untuk berbuka puasa.
Saban hari Islam dicubit, PAS tetap mendiam diri.

Barangkali 'Tahaluf Siyasi' adalah muslihat PAS untuk tambah kerusi dan bukan mengangkat syariat Allah di bumi Malaysia.

Disyor untuk baca Bhg 1Bhg 2.