Saturday, December 22, 2012

Habis Anwar Kali Ni..... Pontianak Harum Sundal Malam Dah Minta Pulang Balik Barangnya


Silap-silap gaya habis Anwar Ibrahim kali ini.

Setelah dengan kenyataan merendah-rendahkan calon-calon Melayu yang kalah dalam pemilihan CEC DAP sebagai tidak cukup memberikan dokongan dan impak dari segi kepimpinan, Anwar akhirnya telah diminta supaya memulangkan kembali 3 kerusi kepada DAP, yang diberikan atas ihsan oleh parti berkenaan kepada PKR di Pulau Pinang semasa PRU12.


Pemimpin Melayu DAP Pulau Pinang Zulkifli Mohd Noor dalam kenyataannya di atas, seolah-olah beranggapan bahawa PKR menutup ruang pemimpin-pemimpin Melayu untuk dicalonkan bertanding dalam PRU.

Mungkin juga, Zulkifli ingin ditabalkan sebagai Exco Agama yang pertama dari DAP di Pulau Pinang?

Kesian Nizar - Pucat Lesi Dikerjakan Zambry


Nizar Jamaludin kelihatan pucat lesi bila MB Perak mendedahkan kepada Sidang DUN Perak bahawa bekas MB itu telah meminitkan arahan kelulusan kawasan kepada Pengarah Jabatan Hutan tanpa melalui Jawatan Kuasa Balak.


Alangkah baik kalau MB Perak terus mendedahkan kepada pihak mana yang diberikan oleh kelulusan oleh Nizar.

Apakah ada kecenderungan yang memungkinkan pemimpin DAP Perak Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming telah menjadikan hutan Perak sebagai medan bertatih untuk mendapatkan pengalaman?

Jika tidak masakan mereka begitu ghairah membuat pelaburan jutaan ringgit untu projek ladang hutan di Kelantan. Baca SINI untuk mengetahui aktiviti Ngeh & Nga bagi mengukir diri mereka sebagai pemain utama industri perkayuan di Kelantan.

Friday, December 21, 2012

Setia Usaha Akhbar MB Kelantan Dedahkan Ngeh & Nga Bayar RM1.5 Juta Kepada Yayasan Islam Kelantan


Hari ini Pejabat MB Kelantan melalui Setia Usaha Akhbar MB Ahmad Fadhli Shaari, mengeluarkan siaran media berhubung tanah 10,526 ekar yang diambilalih oleh pemimpin DAP Perak Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming.

Petikan kenyataan Pejabat MB di bawah, diambil dari Harakahdaily.


Mungkin ada kesilapan dalam siaran media berkenaan, apabila keluasan perkara subjek (tanah berkenaan) ditulis sebagai 10,526 hektar. Namun hal itu tidak perlulah diperbesarkan dan anggaplah sebagai kesilapan typo.

Dari penjelasan di atas, kerajaan PAS Kelantan melalui YIK, seolah-olah tidak serik dengan 2 kegagalan mereka berhubung dengan 2 pajakan tanah sebelum ini. Ngeh, Nga & rakan-rakan bukanlah nama-nama besar dalam bidang pembalakan mahupun perladangan. Khususnya Ngeh dan Nga mereka lebih terkenal sebagai ahli politik. Berapa lamakah pengalaman mereka dalam bidang tersebut?

Pajakan pertama pada tahun 2000 telah ditarik balik pada 2004. Manakala pajakan kedua yang ditandatangani  pada 2006 dengan Usahapadu Plantations Sdn Bhd yang dimiliki oleh taikun balak Dato' Seri Wong Yeon Chai a.k.a Tengku Wong juga terbengkalai sejak 2007.

Meskipun pajakan pertama ditarik balik dalam tempoh 4 tahun kegagalan perlaksanaan projek, sementara Tengku Wong dilayan agak istimewa bila masih tidak dibatalkan perjanjian walau pun terbengkalai melebihi 4 tahun (rujuk surat menyurat yang didedahkan oleh Pisau.Net).

Banyak perkara yang menimbulkan tandatanya dari penjelasan dari Pejabat MB yang antaranya:-

 • Sumbangan RM1.5 juta yang dibayar oleh Ngeh, Nga & rakan-rakan kepada YIK diatas pengambilalihan pengurusan Upayapadu, walhal YIK tidak ada kepentingan pegangan dalam syarikat berkenaan
 • Apakah amaun RM1.5 juta tersebut berupa diskaun, diatas terbengkalainya projek selama 5 tahun. Secara kasar kerugian YIK dari segi kutipan sewa pajakan (dinilai pada RM100 seekar) dianggarkan mencecah RM5 juta untuk tempoh 2007 - 2012;
 • Mengapa tidak dibatalkan perjanjian dengan Upayapadu dan mempelawa NewCo dibawah pemilikan Ngeh, Nga dan rakan-rakan?
 • Apakah kadar sewaan merupakan kadar rata untuk selama tempoh pajakan 50 tahun?
Pada anggapan saya, RM1.5 juta yang dibayar oleh pemimpin-pemimpin berkenaan lebih kepada deposit untuk pembaharuan perjanjian untuk projek berkenaan dan bukannya sebagai syarat pertukaran pengurusan Upayapadu. Malahan, ia juga merupakan diskaun terhadap tunggakan sewa sepanjang terbengkalainya projek berkenaan, yang dianggarkan tertunggak sebanyak RM5 juta.

Saya juga mengesyaki bahawa Upayapadu mempunyai projek selain dari pajakan tanah YIK. Jika tidak masakan Ngeh-Ngah sanggup mengeluarkan RM1.5 juta kepada YIK. Itu belum lagi mengambilkira amaun yang dibayar kepada Tengku Wong untuk proses pengambilalihan Upayapadu.

Seperkara lagi yang menjadi daya tarikan keatas Upayapadu ialah fasiliti kredit berjumlah RM16.2 juta dari Forest Plantations Development Sdn Bhd (FPD) iaitu GLC dibawah Lembaya Industri Perkayuan Malaysia - MTIB. (Baca SINI)

Kalau anda teliti surat menyurat pengurusan baru Upayapadu  dengan FPD, terdapat permohonan untuk menyambung baki kemudahan kredit (RM2 juta telah diguna oleh pengurusan terdahulu). 

Pada pandangan saya, FPD tidak sepatutnya melayan permohonan tersebut, bukankerana Ngeh dan Ngah adalah pemimpin DAP, tetapi atas faktor:-
 1. Projek tersebut telah terbengkali sejak 2007; dan
 2. Lembaga Pengarah (pengurusan) baru yang tidak berpengalaman dalam industri perkayuan.
Dalam pada itu, jika kadar sewa pajakan (RM100 seekar & RM150 seekar) kekal tidak berubah sepanjang tempoh pajakan, bermakna PAS tidak berpandangan jauh dan tidak pandai dalam mengendali rundingan dan seterusnya ini boleh membawa kerugian kepada YIK dalam jangkamasa panjang.

Kenyataan Terbaru Nik Aziz - "Selagi Melayu Menyokong UMNO Wajib Atas Saya Melawan Kerana Ini Barang Mungkar"


UMNO bagi Mursyidul Am PAS Nik Aziz dah umpama barang mungkar.

Kenyataan terbaru Nik Aziz yang menjelas pendiriannya, "Selagi Melayu menyokong UMNO, wajib atas saya melawan kerana ini barang mungkar."

Sesungguhnya kenyataan Nik Aziz ini mempunyai unsur ugutan kepada seluruh bangsa Melayu, walhal bagi dirinya halal pula pula bagi PAS bersahabat dengan PKR dan DAP.

Hebat sangatkah keIslaman PKR dan DAP, lantas PAS menghulurkan salam persahabatan?

Bengong!


Nga Kor Ming Tak Mahu Mengaku - "Kalau gitu salahkan orang PAS," Ujarnya

Jelas betapa Nga Kor Ming seboleh-bolehnya mahu PAS dipersalahkan.

Ini bukan sikap sahabat yang baik.

Ketika respons kepada pendedahan Adun Pengkalan Baharu Datuk Hamdi Abu Bakar berhubung pemilikan 10,526 ekar tanah oleh Nga dan Ngeh Koo Ham, beliau berkata "....salahkan orang PAS".

Ketua Penerangan PAS Pusat Sahkan PAS Mahu Hadi Awang Sebagai Calon Perdana Menteri


PAS, dalam satu kenyataan melalui siaran media Ketua Penerangan Tuan Ibrahim Tuan Man mennyifatkan serangan terhadap Presiden PAS berhubung 'Amanat Haji Hadi' adalah kerana Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang diura-urakan sebagai calon Perdana Menteri.


Dengan kenyataan tersebut, maka terjawablah persoalan mengapa Setia Usaha Agong PAS enggan untuk menyatakan sokongan terbuka terhadap DS Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri.

Thursday, December 20, 2012

Nasihat Kepada Nik Aziz & Azizan Razak Yang Juga Ada Kaitan Dengan Eli Wong Bukit Lanjan - Jagalah Hutan Simpan Masing-Masing


Bila menasihatkan MB Kedah dan Kelantan supaya menjaga hutan simpan masing-masing, tidak dapat tidak nasihat tersebut turut membabitkan Exco Alam Sekitar Selangor Eli Wong.

Ia bukan nasihat yang berbaur seksis, seperti yang disabitkan kesalahan kepada Adun Batang Kali  Mohd Isa Abu Kasim di sidang DUN Selangor. Sebaliknya ia adalah nasihat ikhlas kepada ketiga-tiga mereka.

Perlu diingatkan, apabila pendedahan oleh Pisau.Net tentang pengambilalihan Upayapadu Plantions Sdn Bhd oleh Ngeh Koo Ham & Nga Kor Ming yang membabitkan pajakan tanah 10,526 ekar di Kelantan, hakikatnya mempunyai agenda yang lebih besar dari itu.

Saya melihat bahawa pengambilalihan itu merupakan perencanaan DAP untuk menjadi Upayapadu sebagai Special Purpose Vehicle (SPV) untuk mengerjakan hutan-hutan simpan di negeri-negeri pentadbiran Pakatan Rakyat.

Mana mungkin SPV yang dicipta oleh DAP ini berhenti setakat berkhalwat dengan Yayasan Islam Kelantan (YIK) yang dipengerusikan oleh Nik Aziz. Upayapadu sendiri sebelum ini dipandu oleh seorang yang robust dalam industri pembalakan iaitu Tengku Wong. [Kisahnya ada di SINI].

Bak kata pepatah, "alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan", justeru bila dah menceburkan diri ke bidang tersebut, tentunya pulangan besar yang diimpikan oleh Ngeh & Nga serta rakan kongsi mereka.

Khusus kepada Azizan Razak, cukup-cukuplah dengan penggondolan hutan di Kedah dan jangan relakan pula Upayapadu mengambil kesempatan dari ikatan persabatan anda.

Begitu juga Nik Aziz dan Eli Wong, jagalah hutan simpan masing-masing.

Kenyataan Terbaru Sidang Media Anwar Ibrahim Yang Bakal Mengundang Kemarahan DAP

Ketua Umum PKR DS Anwar Ibrahim dalam mengulas keputusan pemilim CEC DAP, secara berterus berterus terang memberikan faktor berikut yang menyebabkan tiada calon menang dalam pemilihan berkenaan:-

 • Semua maklum dan perlu diakui bahawa DAP adalah parti Cina; dan
 • DAP tidak punya pemimpin Melayu yang punya dokongan dan impak dari segi kepimpinan.
Baca petikan berikut yang dipetik dari portal rasmi Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor Media Selangorku:-

Kenyataan ini dengan sendirinya merendahkan kredibiliti pemimpin-pemimpin Melayu yang dilantik dalam kepimpinan tertinggi DAP, khususnya Naib Presiden Senator Dr Ariffin SM Omar.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Berdalih Berkenaan Kelab Malam Beroperasi Secara Haram Di Shah Alam


Kelab Malam Voyage telah pun mula beroperasi pada 12-12-12. Malangnya, MP Shah Alam yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor mendakwa sebagai tidak tahu kewujudan kelab berkenaan.

Bila didedahkan, apa komen Khalid Samad? Nak tahu baca petikan The Mole di bawah:-


Malahan Khalid memberitahu bahawa beliau telah dimaklumkan oleh MBSA tiada sebarang permohohan untuk operasi kelab malam di kawasan berkenaan.


Jika tidak ada permohonan, bermakna bunting (foto atas) iklan pelancaran kelab tersebut adalah haram. Namun, kenapa tiada sebarang tindakan?

Ini amat berbeza dengan isu cadangan cineplex yang masih dalam pembinaan di Seksyen 16, Shah Alam. Khalid telah tampil dengan mengetuai piket memprotes di tapak pembinaan.

Seperti juga kes kelab malam, Khalid mendakwa cineplex berkenaan tidak membuat sebarang permohonan dengan MBSA.

Foto : Sinar Harian
Dua respons yang berbeza ditunjukkan oleh Khalid, seolah-olah beliau merestui kelab malam berkenaan, meski pun beroperasi secara haram.

Betulkah Ada 'Amanat Hadi Awang Versi Hari Natal'? - Jom Baca!


Dengar cerita, Presiden PAS dah tak berani keluar rumah kerana takut ditanya reporter berkenaan nasihat tarik balik 'Amanat Hadi' yang menghukum lawan UMNO adalah jihad oleh 2 Mufti, disamping serangan bertali arus para blogger pro BN.

Terbaru, betulkah yang di bawah ini merupakan 'Amanat Hadi Versi Hari Natal' yang bakal disampaikan pada 25 Disember depan?
Saudara-saudara sekelian percayalah, 
Kita dah lebih teruk dari UMNO, bukan kerana nama kita PAS. Kita sudah mengikut Barisan Nasional kerana kita pun nak memerintah kerajaan. 
Kita pun sama kafir kerana kita pun mengekalkan perlembagaan penjajah apabila memerintah Kelantan, Kedah, dulu Terengganu, sekejap Perak, dan bersama-sama dalam Selangor, mengekalkan undang-undang yang dulu kita panggil kafir, mengekalkan peraturan yang dulu kita panggil jahiliyah. 
Oleh kerana itulah kita kena akui mereka betul. Oleh kerana itulah kita harus mengakui cara mereka betul. Oleh itulah kita mesti cuba jadi lebih teruk dari mereka.  
Percayalah saudara-saudara sekelian, 
Perjuangan kita sudah jadi jahat, ucapan kita banyak bohong, putarbelit dan fitnah, derma kita dari sumber haram dengan menyeleweng Tabung Memali, kebas duit ahli Kohilal dan komisyen dari tauke-tauke Cina. 
Malu kita nak bergantung kepada Allah dalam menghadapi puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, sia-sia mati katak. Kita tipu diri ngaku akan mati dalam Islam. 
Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita masuk PAS untuk jadi "kafir" dan munafiq yang 'menyalahguna ugama, cakap tidak serupa bikin.'
'Amanat Hadi Versi Hari Natal' ditemui di SINI.

Wednesday, December 19, 2012

Nik Aziz Wajib Bertanggungjawab Bila Janda Tengku Wong Kahwin Dengan Orang Kuat DAP


Tentunya MB Kelantan pening kepala kerana ia bertanggungjawab dalam suatu perkara.

Janda yang ditinggalkan oleh Tengku Wong telah dikahwinkan dengan orang kuat DAP.

Begitulah ibarat sebuah perkahwinanan yang dialami oleh Yayasan Islam Kelantan (YIK) yang dipaksa menjalankan JV keatas tanahnya seluas 10,526 ekar dengan Upayapadu Plantations Sdn Bhd. yang dimiliki oleh Tengku Wong.

Bila Upayapadu diambilalih oleh oleh sekumpulan peniaga yang turut melibatkan pemimpin DAP Perak Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming, maka jadilah YIK bak janda yang ditinggalkan malah dipaksa pula berkahwin dengan orang kuat DAP. [Baca latarbelakang ceritanya klik SINI].

Berbalik kepada JV YIK - Upayapadu, ia telah termetri semenjak 2006 dan projek mereka telah terbengkalai semenjak 2007.

Sepatutnya bagi projek yang terbengkalai selama 5 tahun, sudah sepatutnya YIK membatalkan  JV berkenaan. Nik Aziz atas kapasiti Pengerusi Lembaga Pengarah YIK boleh bertindak demikian. Sebaliknya, Nik Aziz tidak dapat melihat hal ini. Mungkin beliau duduk mempengerusikan YIK tanpa mengetahu apa-apa pun yang berlaku.

Kelemahan Nik Aziz telah diambil kesempatan oleh orang-orang bawahannya. Apabila DAP meminta bahagian mereka di Kelantan, PAS mula menggelabah. Namun kelicikan PAS  menutup pemberian tanah secara terus kepada DAP, mereka menggunakan formula pengambilalihan Upayapadu yang mempunyai projek terbengkalai melalui JV dengan YIK.

Akhirnya, YIK sebuah yayasan yang bermatlamatkan memaju dan memertabatkan pendidikan Islam dan Arab di Kelantan menjadi mangsa. Maka benarlah kata pepatah, 'keluar mulut buaya masuk ke mulut naga' dan umpama berniaga buluh kasap, hujung hilang pangkal lesap.

Isu Selangor : Khalid Ibrahim Hantar Orang Kuatnya Jadi 'Datin Bandaraya' Untuk Halang Kemaraan AzminMB Selangor dalam kenyataan medianya hari ini mengumumkan perlantikan Datin Paduka Alinah Ahmad sebagai 'Datin Bandaraya' MBPJ yang baru, berkuatkuasa 1 Januari 2013.


Datin Alinah, disamping menjadi Ketua Pengarah Eksekutif Lembaga Perumahan Selangor sebelum ini turut menjadi Pengerusi Jawatankuasa Geran Selangorku yang dikawal terus dari Pejabat MB.

Geran Selangorku bukan sahaja menjadi bahan kecaman BN Selangor, tetapi turut dicemuh oleh kem Azmin Ali dalam PKR Selangor.

Sebelum ini, Faekah Husin yang turut menjadi anggota JK Geran Selangorku sering dikecam oleh juak-juak kem Azmin. Selain Faekah dan Alinah, seorang lagi wanita yang melengkapkan trio 'angels' Khalid Ibrahim, ialah Rohany Talib (pentadbir MBI).

Alinah sebagai Pengerusi JK Geran Selangorku juga tidak begitu disenangi oleh kebanyakan pegawai tinggi di Selangor kerana arahan-arahan bagai SUK.

Oleh yang demikian, perlantikan Alinah lebih menampakkan penyusunan Khalid terhadap pentadbiran Negeri Selangor. Apatah pula jika Alinah kekal sebagai Pengerusi JK Geran Selangorku, maka pasti bakal menghalang kemaraan Azmin.

Tugas pertama yang harus dilaksanakan oleh Alinah ialah memilih mana satu logo rasmi MBPJ. Yang ada tulisan jawi atau yang tak ada tulisan jawi?

Cerita Disebalik Gambar - Nik Aziz Sujud Atas Sejadah, Budak Sekolah Sujud Atas Tanah


Sekali pandang, kelihatan betapa zuhudnya MB Kelantan yang bersembahyang di atas tanah.

Namun disebalik cerita sebenar, budak-budak sekolah lebih hebat kerana sujud diatas tanah tanpa sebarang alas.

Barangkali, Hatakahdaily  ingin memberitahu kita bahawa dalam zuhud ada 2 martabat, iaitu antara MB dengan rakyat biasa!

Bahan Arkib : Lelaki Dakwa Anwar 'Love-Hate' Sejak 70an


Seorang lelaki mendakwa bahawa sejak dulu sampai sekarang, Anwar 'love-hate' pada dia.

Baca pendedahan lelaki berkenaan di SINI.

Tuesday, December 18, 2012

Lelaki Cina Yang Fasih Berbahasa Jawa Kena Tiu Dengan Guan Eng

Dalam banyak keadaan lelaki Cina yang fasih berbahasa Jawa ini begitu berani membentak sana dan membentak sini.

Tapi bila berdepan dengan KM Lim Guan Eng, lututnya terus longgar.

Lelaki berkenaan, Ng Suee Lim yang juga merupakan Adun DAP Sekinchan, membuat penafian yang beliau ada menyebut kewujudan politik wang dalam DAP.

Pembantu Peribadi Ahli Parlimen PKR Mati Dibunuh


Pembantu peribadi MP Kapar (PKR) S. Manikavasgam telah mati dibunuh. MP berkenaan yang lebih dikenali sebagai Mike, merupakan MP PKR yang sering vokal mengkritik pentadbiran Negeri Selangor dibawah MB TS Khalid Ibrahim.

Laporan FMT menyebut mangsa C. Nachimuthu, 53, mati akibat hentakan di kepala ketika menunggang motosikal pagi tadi.

DAP Dapat Rezeki Terpijak Bila Nik Aziz & Husam Bagi Projek Pada Tengku Wong


Semalam blog Pisau.Net mendedahkan perihal pemimpin DAP Perak Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming serta beberapa orang lagi telah memperolehi 10,526 ekar tanah di Kelantan. [Rujuk butiran di SINI]

Bila membaca butiran yang didedahkan oleh blog berkenaan, perolehan tersebut adalah melalui pengambilalihan Upayapadu Plantations (M) Sdn Bhd.

Melalui semakan, pemilikan asal Upayapadu adalah dibawah Datuk Seri Wong Yeon Chai. Rujuk kepada keratan The Star (4/5/2006) berhubung pemilikan Upayapadu dan penganugerahan pajakan 50 tahun keatas tanah berkaitan.


Siapa sebenarnya Wong Yeon Chai? Menurut laporan Utusan (26/4/2001), beliau turut dikenali sebagai Tengku Wong. 


Pada tahun 1992, Wong telah mencetuskan kontroversi dalam industri pembalakan, apabila Menteri Perusahaan Utama Dr Lim Kheng Yaik mendakwanya sebagai membawa keluar hasil hutan secara haram. [Rujuk NST 20/12/1992]


Beliau sebenarnya telah disenaraihitamkan untuk kerja-kerja pembalakan di Pahang. Namun, Wong tidak berhenti setakat itu. 

Beliau telah menyaman Kerajaan Pahang dan ini telah dijadikan isu politikoleh pihak  pembangkang. Sepatutnya mereka turut sama mempertahankan tindakan MB Pahang sebaliknya mereka memperbesar-besarkan seolah-olah Pahang dan rakyatnya berhutang.

Blog Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim (4/9/2009) telah memperbesarkan kes saman Upayapadu milik Wong dan petikan adalah seperti di bawah;


Meskipun Wong mempunyai track record yang teruk, pelik apabila Kerajaan PAS Kelantan dibawah MB TG Nik Aziz begitu mudah meluluskan projek berkenaan. Dalam hal ini, mustahil Exco Kelantan Husam Musa tidak mengenali Wong, yang telah sememangnya menjadi individu yang penuh kontroversi sejak 1992.

Seperkara lagi, projek keatas tanah seluas 10,526 ekar tersebut mendapat pembiayaan dari Forest Plantations Development Sdn Bhd (FPD), iaitu anak syarikat Lembaga Industri Perkayuan Malaysia (MTIB) dengan jumlah pinjaman RM16.2 juta.

Daripada jumlah RM16.2 juta, sebanyak RM2.0 juta telah digunakan oleh Upayapadu melalui pengurusan lama.

Melalui surat yang didedah oleh Pisau.Net, pemilik baru Upayapadu yang diketuai oleh Ngeh telah memohon penyambungan pinjaman RM16.2 juta tersebut, keatas projek yang telah terbengkalai semenjak 2007.

Persoalannya, apakah FPD akan meluluskan utilisation keatas baki RM14.2 juta yang belum digunakan, kepada projek telah terbengkalai selama 5 tahun?

Kalau FPD meluluskan permohonan tersebut, bermakna DAP bakal menerima durian runtuh yang berupa dan RM14.2 juta pula disumbangkan oleh Kerajaan Persekutuan, disamping pajakan 50 tahun keatas tanah seluas 10,526 ekar dari Kerajaan Negeri Kelantan. Itu belum lagi RM24 juta dari saman keatas Kerajaan Pahang, yang didoakan kemenangannya oleh Anwar Ibrahim. 

Oh lumayan, lumayan!

Monday, December 17, 2012

Album Hadi Awang Dekad 80an - Macho Juga, Ada Iras-Iras Arwah Mokhtar Dahari

 Bila membelek album Hadi Awang pada dekad 80an, kelihatan agak macho juga. Kalau ditelek lama-lama, ada sedikit iras-iras legenda bola sepak negara arwah Mokhtar Dahari.

Kemunculan Hadi pada awal dekad 80an, agak agresif dan membawa gelombang baru samada dalam PAS sendiri, mahu pun politik negara.
Dalam pada itu, Mokhtar Dahari tetap dikenang sebagai legenda bola sepak negara.

Pada pertengahan 80an, saya sering bertembung dengan Mokhtar Dahari samada pada waktu minum pagi mahu pun makan tengahari di sekitar Leboh Ampang.

Pejabat arwah dengan pejabat saya bertugas tidak sampai 100 meter jaraknya.

Kalau Mokhtar Dahari masih hidup, usianya kini menghampiri 60 tahun dan tidak sehebat dulu.

Sementara itu, Hadi Awang kini berusia 65 tahun. Nyata Hadi Awang di usia muda amat berbeza dari segi pandangan politiknya yang kelihatan amat layu dan kaku.

Mari kita bongkar album Hadi pada usia 30an dalam video di bawah.

S.U Agung PAS Kena Ketulah? Hidapi Masalah Kelu Lidah Untuk Sebut Nama Anwar Sebagai PM


Ketika ditanya pendirian PAS berhubung siapa calon PM yang bakal dinamakan sebagai persediaan kempen PRU13, secara tiba-tiba Setia Usaha Agung PAS seolah-olah dikelukan lidahnya.

Ternyata sukar baginya untuk menyebut nama 'Anwar Ibrahim'.


Barangkali, beliau kena ketulah 'Amanat Hadi'? Sedangkan menentang UMNO pun dianggap jihad, apatah lagi kalau menentang PKR yang merupakan parti berbilang bangsa yang tidak menerapkan sama sekali peraturan Islam.

Sama-sama kita tunggu fatwa PAS; menolak Anwar adalah jihad. 

Anwar Di'badut'kan Di Tapah


Antara Pos melaporkan kenyataan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim bahawa beliau rela menjadi alat DAP ketika berucap dalam ceramah umum di Nibong Tebal kelmarin.

Sementara itu di Tapah, Anwar telah menampilkan dirinya sebagai 'badut' dan merelakan dirinya menjadi bahan tawa.


Dalam pada itu, ada lagi satu lagi video yang baru dimuat semalam di SINI.

Sunday, December 16, 2012

Gara-Gara Cuma Dapat 216 Undi, Calon CEC DAP Nekad Puji Najib Depan Para Wartawan


Kecewa dengan trend pemilihan para perwakilan, calon Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) DAP Zulkifli Mohd Noor menyifatkan ahli-ahli DAP masih gagal menterjemahkan konsep 'Malaysia Malaysia' yang didokong oleh kepimpinan parti.

Anwar Ibrahim Sahkan Mansor Osman Bakal Digugurkan Sebagai TKM1 Pulau Pinang

Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mansor Othman telah disahkan tidak akan dilantik semula ke jawatan tersebut, andainya Pulau Pinang kekal dibawah Pakatan Rakyat pada PRU13 yang akan datang.

Keputusan itu telah diumumkan oleh Ketua Umum PKR DS Anwar Ibrahim dalam ceramah umum di Jawi, malam tadi.

Anwar dalam majlis berkenaan telah menamakan Mansor sebagai calon PKR untuk kawasan parlimen Nibong Tebal.

Dengan pengumuman tersebut, bermakna dengan sendiri Mansor bakal tergugur dalam jemaah pentadbiran Pulau Pinang, sekiranya mereka kembali memerintah negeri berkenaan.

Tokoh Melayu Terhangat Dalam DAP

Senator Dr Ariffin SM Omar telah diangkat sebagai 'Tokoh Melayu Terhangat Dalam DAP' apabila mendapat undi tertinggi dikalangan calon-calon Jawatakuasa Kerja Pusat (CEC) DAP.

Bentuk pemilhan dalam DAP, para perwakilan akan mengundi untuk memilih 20 orang CEC dan mereka yang terpilih dalam CEC akan membuat keputusan melantik Pengerusi DAP, Setia Usaha Agong dan lain-lain jawatan utama dalam parti.

Disamping itu, mereka juga akan memutuskan perlantikan 10 anggota tambahan CEC.

Dengan kedudukan teratas dikalangan calon-calon berbangsa Melayu, Ariffin telah dilantik sebagai Naib Pengerusi Kebangsaan DAP.

Perhatikan keputusan pemilihan calon-calon Melayu dan dalam kurungan adalah kedudukan mereka dari keseluruhan 63 calon-calon yang bertanding untuk 20 jawatan utama CEC.

 • (37) - Dr Ariffin SM Omar - 348 undi
 • (38) - Ahmad Ton - 347 undi
 • (40) - Zairil Khair Johari - 305 undi 
 • (43) - Zulkifli Mohd Noor - 216 undi 
 • (53) - Tengku Zulpuri Shah Raja Puji - 121 undi 
 • (58) - Solaiman OP Syed Ibrahim - undi 
 • (62) - Roseli Abdul Ghani - 39 undi 
 • (63) - Harun Ahmad - 28 undi
Kesimpulannya, meskipun Ariffin merupakan yang 'terhangat' dikalangan Melayu, namun beliau hanyalah sekadar 'suam-suam kuku' dalam DAP.

Sebagai perbandingan, berikut adalah keputusan penuh pemilihan CEC DAP 2012:-
 1. LIM KIT SIANG -1607 
 2. LIM GUAN ENG -1576 
 3. KARPAL SINGH - 1411 
 4. CHONG CHIENG JEN- 1211 
 5. LOKE SIEW FOOK (ANTHONY) -1202 
 6. WU HIM VEN (VINCENT) - 1202 
 7. TAN KOK WAI -1199 
 8. GOBIND SINGH DEO - 1197 
 9. PUA KIAM WEE (TONY)- 1162 
 10. TENG CHANG KHIM- 1152 
 11. FONG KUI LUN- 1137 
 12. NGA KOR MING -1075 
 13. CHONG ENG- 1006 
 14. CHOW KON YEOW- 986 
 15. LIEW CHIN TONG- 984 
 16. M. KULA- 984 
 17. BOO CHENG HAU- 958 
 18. KOK SUH SIM (TERESA) -925 
 19. TEO NIE CHING -903 
 20. NGEH KOO HAM - 824  
Sementara itu, berikut adalah kedudukan terkini CEC DAP 2012.
Chairman: Karpal Singh
Deputy chairman: Tan Kok Wai
Vice chairmen: Chow Kon Yew, M. Kulasegaran, Chong Chieng Jen, Teresa Kok, Arrifin SM Omar
Secretary-general: Lim Guan Eng
Deputy secretary-general: Chong Eng, Ngeh Koo Ham, P Ramasamy
Treasurer: Fong Kui Lun
Deputy treasurer: Nga Kor Ming
National Organising Secretary: Anthony Loke
Assistant: Vincent Wu, Thomas Su
National Publicity chief: Tony Pua
Assistant: Teo Nie Ching, Zairil Khir Johari