Wednesday, December 3, 2014

Skandal RM2.6 Juta - Khalid Ibrahim Akan Tambah Bilangan MB Selangor Dihukum Penjara?


Dato' Harun Idris pernah dihukum penjara.

Malah Dr Khir Toyo juga telah dijatuhi hukuman penjara, cuma sedang melakukan proses rayuan untuk mengenepikan hukuman tersebut.

Apakah TS Khalid Ibrahim juga akan menerima nasib yang sama seperti bekas-bekas MB tersebut?

Menurut laporan portal The Malaysian Insider, panel penyiasat skandal pampasan RM2.6 juta oleh MBI kepada 8 pembantu bekas Menteri Besar Khalid Ibrahim, melalui laporan setebal 11 muka surat menyimpulkan bahawa pembayaran pampasan tersebut dilakukan tidak mengikut terma dan syarat perkhidmatan surat tawaran pelantikan.

Khalid turut dilaporkan tidak mendapat kelulusan Lembaga Pengarah MBI sebelum meluluskan pembayaran kepada 8 yang terlibat, termasuk orang kuatnya Faekah Husin.

Antara lain, portal berkenaan melaporkan;
"Ahli lembaga pengarah MBI tidak termasuk pengerusi MBI (Khalid) pada bila-bila masa selepas 25 Ogos 2014, tidak pernah memberi persetujuan secara muktamad bagi pelaksanaan yang sudah dibuat kepada 8 kakitangan yang terlibat seperti diputuskan oleh pengerusi MBI pada 22 September 2014," kata laporan itu. 
Daripada laporan itu, bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MBI, Faekah Husin menerima bayaran tertinggi RM581,400 sebagai pampasan dan RM114,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan. 
Bagaimanapun, laporan tersebut mendedahkan pembayaran kepada bekas setiausaha politik Khalid itu tidak mengikut perkiraan yang telus kerana tempoh Faekah berkhidmat dengan MBI hanya selama 12 bulan dan bukannya 51 bulan."Semakan mendapati CEO MBI Faekah Husin mula berkhidmat pada 1 September 2013. 
"Sebelum itu beliau adalah setiausaha politik kepada Datuk Menteri Besar Selangor mulai Julai 2010 dan gaji beliau dibayar kerajaan negeri Selangor di bawah VOTB01 – Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri berjumlah RM5,190 (gaji pokok). Justeru, jumlah bulan berkhidmat dengan MBI adalah selama 12 bulan 23 hari dan bukannya 51 bulan," kata laporan itu.Jumlah pampasan yang sepatutnya diterima Faekah sepanjang berkhidmat dengan MBI sepatutnya RM136,800 jika 30% daripada gaji pokok RM38,000 didarabkan dengan 12 bulan. 
Seorang lagi pembantu Khalid, Mustapha Mohd Talib juga menerima jumlah pampasan yang tidak mengikut perkiraan tepat kerana jumlah bulan beliau berkhidmat dengan MBI adalah 53 bulan 23 hari dan bukannya 78 bulan.
Jika MB Besar Selangor Azmin Ali benar-benar serius dalam mempertahankan integriti pentadbiran negeri Selangor, maka tindakan sewajarnya mesti diambil untuk membawa Khalid ke muka pengadilan.

Monday, December 1, 2014

Akhirnya Lim Guan Eng Mengaku Seronok Dapat Mengenakan Hadi Awang!


Setia Usaha Agung DAP Lim Guan Eng akhirnya mengakui penglibatannya dalam percubaannya untuk menafikan Adun PAS Bangi dari terlantik sebagai Timbalan Speaker DUN Selangor, dengan pengakuannya yang tersiar di portal rasmi parti berkenaan, The Rocket.

Lim dengan angkuh menyatakan akan menentang usaha-usaha PAS untuk menguatkuasakan hukum hudud dan menyifatkan langkah meletakkan calon DAP untuk bersaing untuk jawatan Timbalan Speaker itu disamping calon PAS, adalah isyarat supaya PAS berhenti dalam mendaulahkan syariat Islam di Malaysia.

Berasaskan kenyataan Guan Eng di atas, jelas menunjukkan bahawa DAP tidak akan berhenti setakat itu.

Tidak mustahil selepas ini, 2 anggota Exco PAS dalam rejim sementara TS Khalid Ibrahim akan disabitkan bersubahat dengan bekas MB Selangor itu, dalam isu pembayaran pampasan RM2.6 juta kepada pembantu-pembantu Khalid yang menggunakan dana Menteri Besar Incorparated.

Pada hakikatnya Lim Guan Eng mahu PAS keluar secara sukarela dari Pakatan Rakyat kerana DAP merasakan diri mereka terlalu kuat di Selangor tanpa sokongan PAS.

Calon Untuk Saingi Azmin Ali Sebagai MB Selangor Diperkenal Dan Dapat Tepukan Gemuruh Di Konvensyen DAP Selangor


Berkurangnya suara PAS dalam Kerajaan PR Selangor yang membawa kepada pengurangan bilangan jawatan Exco Kerajaan Negeri Selangor (dari 4 kepada 3) bukan dilakukan oleh orang luar, sebaliknya ia dilakukan orang dalaman PAS sendiri.

Sempena Konvensyen DAP Selangor yang berlangsung semalam, hero DAP yang sebenarnya seorang Adun PAS, Saari Sungib telah diraikan dan diberikan tepukan gemuruh, bila ditampilkan dihadapan para perwakilan DAP seluruh Selangor.

Saari disamping seorang lagi Adun PAS, Hasnul Baharuddin adalah 2 Adun PAS yang telah mencetuskan kontroversi, apabila bertindak sendirian yang berlawanan dengan arahan parti ketika berlakunya krisis perlantikan MB Selangor tempoh hari.

Tindakan Saari dan Hasnul itu, akhirnya memberi ruang kepada DAP untuk menuntut 4 jawatan kerajaan negeri dan telah dipersetujui peringkat awalnya oleh PKR seperti yang didedahkan SINI.

Saari juga telah memberi amaran awal kepada MB Selangor Azmin Ali dalam sidang DUN untuk memberi ruang kepada DAP membuat tuntutan demi tuntutan.


Dalam kedudukan DAP yang mempunyai 15 Adun dan dengan gula-gula yang disuap kepada Saari serta Hasnul, bukan sahaja membawa implikasi terhadap kedudukan PAS dalam Kerajaan PR Selangor, malahan memberi tekanan kepada Azmin.

Jika keseronokan Saari bersama DAP berterusan, tidak mustahil beliau akan ditawarkan jawatan MB Selangor untuk menggantikan Azmin.

DAP telah melakukan dalam pemilihan Timbalan Speaker DUN, jadi tidak mustahil jika menguji Azmin melalui undi tidak percaya di sidang DUN apabila tiba masanya kelak.

Sunday, November 30, 2014

Tony Pua Dakwa PKR Telah Berjanji Nak Bagi 4 Exco Kerajaan Pada DAP Kalau Pecat Khalid Ibrahim


Pengerusi DAP Selangor Tony Pua ketika berucap di Konvensyen DAP Selangor hari ini, mengungkit betapa PKR telah menjanjikan mereka 4 jawatan Exco Kerajaan Selangor kepada mereka, ekoran pemecatan TS Khalid Ibrahim sebagai MB.

Malah Pua telah membandingkan bilangan Adun DAP seramai 15 orang, yang sekadar mendapat 3 jawatan Exco. Sementara PKR yang hanya mempunyai 13 Adun, mempunyai 4 Exco dan seorang MB dalam Kerajaan PR Negeri Selangor.

Pua mengakui bahawa itulah puncanya yang mendorong kepada pencalonan Adun Sekinchan Ng Suee Lim, untuk menyaingi pencalonan Adun PAS Bangi Mohd Shafie Ngah bagi pemilihan Timbalan Speaker DUN Selangor 24 November lalu. Tanpa segan silu, dengan tewasnya Ng Suee Lim untuk jawatan tersebut, DAP Selangor menuntut tambahan seorang lagi Timbalan Speaker dalam DUN Selangor.

Dengan pendirian tersebut, tidak pula DAP mengiktiraf kelebihan PAS yang juga mempunyai 15 Adun tetapi telah dinafikan hak mereka dengan pengurangan bilangan Exco dari 4 kepada 3 sahaja.