Saturday, January 5, 2013

Rafizi Bakal Didakwa Dibawah BAFIA Untuk Kali Ke2 - Kali Ini Dedahkan Maklumat Pelanggan UOB Bank


Pengarah Strategik PKR bagai memohon tangannya digelang besi untuk kali kedua.

Sebelum ini, beliau mendedahkan maklumat pelanggan Public Bank, dan yang terbaru beliau telah mendedahkan maklumat pelanggan yang dipercayai United Overseas Bank (UOB) dalam sidang medianya berkenaan isu Pusat Kajian Pertahanan Nasional (Puspahanas).

Tonton video di bawah dan anda akan jelas melihat logo UOB.


Seperti biasa, sasaran Rafizi ialah PM DS Najib. Dalam sidang media berkenaan Rafizi cuba mengaitkan PM sebagai bertanggungjawab isu tersebut.

MP veteran DAP Dr Tang Seng Giaw pernah mengulas melalui blognya pada 21/7/2006,
Berdasarkan tulisan Dr Tan di atas, kelulusan diberikan oleh Jemaah kabinet pada tahun 1997 dan pada masa itu DS Anwar Ibrahim masih lagi TPM dan juga Menteri Kewangan.

Pada 1997 juga Menteri Pertahanan disandang oleh DS Syed Hamid Albar dan bukannya Najib.

Dr Tan ada menyebut bahawa antara kekangan-kekangan tertangguhnya projek tersebut ialah  krisis ekonomi pada tahun berkenaan, masalah teknikal dan juga sebahagian tanah tersebut telah terlibat dalam pembinaan Lebuhraya Kuala Lumpur - Rawang.

Jika kelulusan dibuat pada 1997, bermakna juga bahawa Raja Ropiaah Abdullah yang disebut sebagai pemilik Awan Megah, belum lagi dilantik sebagai Ketua Wanita UMNO Selangor dan beliau hanyalah seorang Ketua Wanita Bahagian Petaling Jaya Utara.

Najib hanyalah kebetulan sebagai Menteri Pertahanan pada tarikh perjanjian dimuktamadkan (14/3/2005).

Oleh kerana Rafizi mempertikaikan kewibawaan Awan Megah dan Raja Ropiaah yang ketika itu hanyalah Ketua Wanita Bahagian, rasanya jawapannya ada pada boss Rafizi, Anwar Ibrahim.

Anwar pada tempoh tersebut adalah seorang amat berpengaruh dan berkuasa atas kedudukannya sebagai TPM dan Menteri Kewangan. Oleh itu, Anwar sendiri boleh menjawab segala persoalan Rahimi.

Jangan lupa matlamat Anwar pada pemilihan semua peringkat sayap dan MT UMNO 1996. Rafizi mungkin tidak mengerti apa-apa ketika itu, kerana usianya pun cuma 19 tahun.

Perlukah dibuka kisah lama?

Baca juga maklumat awal SINI.

Lim Guan Eng Wajar Ambil Cina DAP Yang Fasih Cakap Jawa Ketuai Jawatankuasa Untuk Perbetulkan Kaedah Pemilihan CEC DAP


Bila 'meletup' kisah CEC DAP mengubah keputusan pemilihan CEC, di Kongres DAP Nasional yang hanya tidak sampai sebulan berlalu, lantas fikiran saya teringat  Adun Sekinchan (Selangor) Ng Suee Lim. Istimewanya Ng ialah beliau fasih berbahasa Jawa

Bagi saya, beliaulah satu-satunya perwakilan DAP yang berani mendedahkan tentang kewujudan bibit-bibit politik wang dalam DAP, malah telah mencadangkan diubah kaedah pemilihan jawatan-jawatan utama, yang memberi hak kepada perwakilan membuat keputusan secara lansung. Dalam kaedah pemilihan DAP yang digunapakai hari ini, para perwakilan kongres hanya memilih 20 orang anggota CEC dan mereka inilah yang menentukan dan memilih dikalangan mereka untuk menduduki jawatan-jawatan utama seperti Pengerusi, Timbalan, Setia Usaha Agong, Bendahari dan lain-lain jawatan utama parti.

Berbalik kepada isu mengubah keputusan pemilihan yang telah diumumkan semasa Kongres Nasional oleh CEC DAP, jelas bahawa wujud kelemahan dalam tatacara mengurus pemilihan dalam parti berkenaan. Kalau Ng Suee Lim duduk mengetuai Jawatankuasa Pemilihan DAP, rasanya sudah pasti beliau akan melakukan adaptasi atas kaedah yang dilaksanakan oleh SPR. Alasan saya, kalau beliau telah dapat menghidu kelemahan dalam kaedah pemilihan, masakan beliau akan membiarkan keadaan berlaku semasa pengiraan undi, menyeneraikan keputusan dan seterusnya mengumumkan keputusan pemilihan pemilihan pada kongres berkenaan. Ini memandangkan beliau telah 2 penggal menjadi Adun dan rasanya sudah cukup faham dengan ketelusan SPR.

Hakikatnya, kaedah dan tatacara SPR adalah yang terbaik untuk diteladani oleh DAP. Namun atas sebab keegoan dan merasakan mereka adalah yang terbaik, mereka tidak sama sekali mahu menerapkan apa yang telah dilakukan oleh SPR.

Berikut, dipamerkan semula score-sheet pemilihan semasa kongres berkenaan:-


Pengalaman Suee Lim sebagai calon PRU sudah tentu tidak membiarkan kaedah pengiraan undi secara tertutup. Biasanya, semasa pengiraaan undi wakil-wakil sewajarnya diberi peluang  untuk menyaksikan pengiraan undi. Dalam hal ini ketelusan sewajarnya diberi keutamaan.

Soal kesilapan typo dalam score-sheet tidak akan timbul jika 63 wakil calon (setelah 5 calon menarik diri) menyaksikan pengiraan undi. Masakan mereka tidak membantah apabila jumlah undi calon mereka berbeza dari catatan mereka. Dalam kes Zairil Khir Johari yang diisytihar mendapat 305, masakan ia berdiam diri sejurus selepas keputusan diumumkan?

Inilah kelebihan SPR berbanding DAP. SPR memberi peluang kepada calon-calon melantik polling agent dan counting agent bagi mengelakkan tohmahan kepada mereka, apabila perisytiharan pemenang diumumkan.

Kelemahan dalam sistem DAP sendiri sudah cukup untuk membuktikan bahawa gembar-gembur mereka untuk menerbitkan persepsi buruk terhadap kewibawaan SPR ternyata tidak berasas.

Hakikatnya, bukan DAP sahaja yang bermasalah, malah PKR juga menghadapi masalah yang serupa semasa pemilihan di peringkat cabang dan MPT PKR. Beberapa cabang PKR masalah kesahihan keahlian yang layak mengundi da telah menjadikan pemilihan mereka huru-hara seperti yang berlaku di Klang, Kota Raja dan Sabak Bernam. Begitu juga dengan pemilihan Timbalan Presiden PKR, salah seorang calon iaitu Zaid Ibrahim telah turut mempertikaikan status keahlian.

Dalam pada itu, jangan ingat masalah ini tidak berlaku dalam PAS. Saya yakin perkara ini turut berlaku dalam parti berkenaan. Dari pengalaman saya bersama seorang sahabat (yang kini adalah seorang YDP PAS Kawasan di Selangor) dalam pertubuhan belia, beliau tidak mengemaskini keahlian. Banyak borang-borang keahlian dan pendaftaran cawangan tidak dihantar ke ibu pejabat. Ini bermakna keahlian dan cawangan tidak bergerak secara sah.

Jika ini berlaku semasa kami sama-sama dalam pertubuhan belia, maka tidak mustahil perkara yang sama dipraktik dalam PAS. Hairan juga, apabila sahabat saya ini berjaya mengalahkan seorang ahli parlimen dalam persaingan di peringkat kawasan. Logiknya ahli parlimen punya akses kepada akar umbi apatah lagi bergelar YB, maka agak sukar bagi saya untuk menerima kekalahan ahli parlimen berkenaan.

Kesimpulannya, baik DAP, PKR mahu pun PAS wajarlah menerima betapa baik dan telus SPR dalam mengendalikan pilihanraya di negara ini. Sesungguhnya, parti-parti berkenaanlah yang mengabaikan keadilan dan ketelusan pilihanraya.

Seperkara lagi, kita telah dipertontonkan betapa DAP gagal mengurus pemilihan yang disertai cuma 1,823 pengundi. Layakkah mereka selama ini mempertikai kewibawaan SPR?

Friday, January 4, 2013

Gambar Kenangan Terakhir Khalid Ibrahim Bersama Skuad Liga M Selangor


Hampir pasti, foto di atas bakal menjadi kenangan terakhir Khalid Ibrahim yang diabadikan bersama dengan skuad Liga M Selangor 2013. Foto ini dirakamkan petang tadi, sempena pelancaran jersi baru skuad yang dikenali sebagai 'Red Giants' itu.

Perlembagaan FAS meletakkan MB Selangor secara automatik menjadi Presiden persatuan tersebut.

Dengan PRU13 yang semakin menghampiri dan penggal perkhidmatan Khalid sebagai MB semakin pantas menuju noktah, maka foto ini akan terpahat di hati Khalid yang mengenakan pakaian Melayu petang tadi, sebagai pemimpin No. 1 FAS.

Saya sebagai penyokong 'Red Giants' dengan tulus ikhlas mengucapkan 'Selamat Jalan Khalid'!

Kesian Mahasiwa Pro-Pembangkang - Anwar Senang Lenang Naik Bas Mewah, Mereka Sakit Belakang Naik Lori


Semalam sekumpulan mahasiswa yang tak sampai 30 orang telah melancarkan Jentera Mahasiswa (GM13) untuk PRU 13. Mereka mendakwa sebagai mewakili 13 gabungan  gerakan mahasiswa.

Dengan mempamirkan banner tulisan tangan, lori buruk dan khemah, bagai ada agenda yang tersembunyi disebalik pelancaran tersebut.

Bila melihat kelibat Adam Adli yang sedang dalam penggantungan pengajian di UPSI, adakah bermakna sebahagian mereka adalah pelajar-pelajar bermasalah? Apatah pula dengan kesanggupan mereka untuk menumpukan sepenuh masa untuk roadshow, apakah bermaksud ini adalah sebahagian dari usaha untuk mendapatkan wang poket?

Pada pengamatan saya, usaha mereka adalah sebagai helah untuk menarik perhatian Anwar Ibrahim supaya memberikan habuan kepada mereka.

Dalam pada itu, mereka bertindak bodoh kerana sanggup menghambakan diri dengan menaiki lori kesana-sini, walhal idola mereka (Anwar Ibrahim) bersenang-lenang dengan coach mewah dan jet eksekutif untuk bergerak.Seperti dijangka, jerat dipasang oleh mereka mengena. Hari ini 2 orang daripada pelajar berkenaan telah disunting oleh Mat Sabu. Mereka dikesan turut hadir dalam sidang media Mat Sabu di ibu pejabat PAS.


Turut disarankan untuk membaca laporan blog Mat Kilau Penang.

Anggota Skuad Sukarelawan Lim Guan Eng Pukul Wartawan - Mahkamah Jatuhi Hukuman Denda RM3,000


Seorang anggota skuad  sukarelawan Lim Guan Eng telah didenda oleh majistret kerana memukul seorang wartawan

Baca laporan Utusan di bawah.

Untuk rekod, skuad sukarelawan Lim Guan Eng telah ditubuhkan diatas nama Pasukan Peronda Sukarelawan Negeri Pulau Pinang (PPS).

Skuad ini ditubuhkan di setiap kawasan DUN Pulau Pinang yang berfungsi melaksanakan tugasan rondaan pencegahan jenayah di kawasan masing-masing, dengan peruntukan tahunan RM1 juta. [Semak SINI mengenai tugasan PPS]

Dengan berlakunya kes memukul wartawan, bermakna skuad Lim Guan Eng ini telah bertindak diluar batasan.

Kecoh & Memalukan - Ada Kesilapan Dalam Keputusan Pemilihan DAP Dan Ngeh Naik Setakuk Dari Kedudukan Tercorot


Adalah memalukan apabila telah berlaku kesilapan dalam pengumuman keputusan pemilihan CEC yang lalu.

Pengumuman terbaru DAP, Zairil Khir Johari telah diisytiharkan menang jawatan CEC bila undinya dipinda kepada 803 berbanding 305 seperti yang diumumkan.

Sementara Vincent Wu Him Ven yang diumumkan menang dengan jumlah undi 1,202 undi sebelum ini disahkan hanya mendapat 669 undi. Maka ini bermakna Wu telah terkeluar dari senarai 20 CEC yang menang dalam pemilihan.

Oleh yang demikian, Zairil menduduki tempat ke 20 dan dengan sendirinya ,tokoh pembalakan dalam pembikinan, Ngeh Koo Ham telah melonjak ke tangga 19 dari kedudukan tercorot dalam senarai pemenang yang diumumkan sebelum ini.


Menurut The Rocket, kesilapan dikesan apabila berlaku keputusan yang sama tercatat dalam score-card di bawah:-


Berikut adalah kedudukan asal yang diumumkan dalam Kongres DAP:-

 1. LIM KIT SIANG -1607 
 2. LIM GUAN ENG -1576 
 3. KARPAL SINGH - 1411 
 4. CHONG CHIENG JEN- 1211 
 5. LOKE SIEW FOOK (ANTHONY) -1202 
 6. WU HIM VEN (VINCENT) - 1202 (669 undi - selepas audit) 
 7. TAN KOK WAI -1199 
 8. GOBIND SINGH DEO - 1197 
 9. PUA KIAM WEE (TONY)- 1162 
 10. TENG CHANG KHIM- 1152 
 11. FONG KUI LUN- 1137 
 12. NGA KOR MING -1075 
 13. CHONG ENG- 1006 
 14. CHOW KON YEOW- 986 
 15. LIEW CHIN TONG- 984 
 16. M. KULA- 984 
 17. BOO CHENG HAU- 958 
 18. KOK SUH SIM (TERESA) -925 
 19. TEO NIE CHING -903 
 20. NGEH KOO HAM - 824  

Thursday, January 3, 2013

Pening Kepala Anwar - Rafizi & Deepak Dah Mula Bercekau


Isu pembelian barang kemas isteri PM yang diharapkan akan meletup oleh PKR, akhirnya menjadi punca percakaran antara Rafizi dan Deepak.

Mereka saling tuduh menuduh.

Yang terserlah kini adalah niat yang tidak baik dari kedua-dua pihak, kem PKR dan Lone Ranger Deepak.

Lantaklah kau orang.

"Wa janji tak buat lagi," - Anwar Ibrahim


Ahaa...... Deepak dah mula bersuara. Sahkan pertemuannya dengan Anwar.

Namun tidak mengaku invois yang dikaitkan sebagai pembelian barang kemas untuk isteri PM didedahkan oleh Rafizi, bukan miliknya.

Anwar selepas ini akan lebih berhati-hati dengan konspirasi suku masak bersama Deepak. Mungkin tidak akan mengulangi kesilapan ini.

Siapa yang bakal terkenaaa......???

Wednesday, January 2, 2013

Anwar Ibrahim Sudah Sampai Ke Tahap Sanggup Memikul Biawak


Nampaknya Anwar Ibrahim sudah sampai ke tahap hingga sanggup memikul biawak.

Peribahasa ada menyebut "memikul biawak hidup", yang bermaksud melindungi seseorang yang akhirnya akan menjadi beban dan 'mencakar' kehidupannya.

Hari ini, Anwar menyiarkan artikel yang dipetik dari Malaysia Chronile di blognya, berhubung 'kentut yang dihamburkan dari jubur Deepak Jaikishan' berhubung pembohongan pembelian barang kemas untuk isteri PM.
Dari petikan di atas, jelas bahawa Rafizi pun agak sangsi dengan invois tanpa bernama isteri PM. Namun demi spin, Rafizi tetap menggunakan 'kentut' yang keluar dari jubur Deepak sebagai bahan bukti. (Baca ulasan Papa Gomo di SINI).

Pada saya, Anwar dan PKR bersikap bodoh untuk memetik apa jua yang dikeluarkan oleh seorang yang telah hilang kredibiliti seperti Deepak.

Sebelum ini mereka (Anwar & PKR) cupa memutar belitkan isu pembelian Astacanggih oleh Boustead. Baca SINI untuk memahami fakta disebalik isu Astacanggih.

Deepak kini umpama con-man yang akan mencipta blackmail kepada sesiapa sahaja.

Apakah ini yang akan digunakan oleh Anwar untuk ke Putra Jaya? Kalau ya jawapannya, maka Anwar telah menyediakan dirinya untuk dicakar oleh seekor biawak!

Baca juga di The Uspinners berhubung betapa tiada kredibilitinya Rafizi Ramli yang mabuk menghidu kentut Deepak.

Setinggan Tertipu Janji Anwar : Tolak Rumah Flat, Mahu Rumah Teres - Akhirnya Banglo Yang Muncul


Sejurus mengambilalih pentabiran Selangor, pada 17/3/2008 pemimpin-pemimpin besar PR termasuk DS Anwar Ibrahim datang ke penempatan setinggan Kg Rimba Jaya (Seksyen 16 Shah Alam).

Kg Rimba Jaya dikatakan sebagai antara faktor kekalahan BN, apabila segelintir setinggan di sana enggan berpindah ke Flat Kos Rendah yang disediakan oleh pemaju. Maka ini telah dijadikan isu oleh PKR, PAS dan DAP.

Kehadiran Anwar bersama MB Selangor Khalid Ibrahim, MP Shah Alam Khalid Samad, Adun Batu Tiga Rodziah Ismail telah memberikan harapan baru, tetapi palsu. Mereka menjanjikan rumah teres kepada para setinggan berkenaan.


Hampir 5 tahun berlalu, bayang rumah seunit rumah teres pun tak nampak. Sebaliknya, rumah mewah yang tegak dan diluar kemampuan setinggan untuk memilikinya.

Lihat foto-foto rumah yang diluar kemampuan setinggan ditapak asal Kg Rimba Jaya yang sekarang dikenali sebagai Ken Rimba, dipetik dari Beautiful Nara:-

ken bangsar

ken bangsar

ken bangsar

Salahuddin Tolak 'Amanat Hadi' Sebagai Doktrin - Apakah Ia Dianggap Dakyah PAS?


Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub menegaskan bahawa 'Amanat Hadi' bukan doktrin mahupun dokumen rasmi PAS. Sebaliknya, Salahuddin sekadar ucapan dan bukan pegangan rasmi PAS.

Dalam kenyataannya kepada Antara Pos, Salahuddin menyebut,
"Kami sendiri pun tidak pernah mengangkat ucapan ustaz (Abdul) Hadi itu sebagai satu amanat. 
"Tidak pernah...sejak bila pula ada keputusan parti mengangkat ia sebagai satu amanat yang mesti dijadikan satu doktrin oleh PAS. Itu hanya satu ucapan dalam satu ceramah ustaz hadi di Banggol Peradong dalam pertengahan tahun 80-an." 
Persoalannya, jika 'Amanat Hadi' hanya sekadar ucapan dan bukan doktrin, apakah selayaknya ia dianggap sebagai dakyah?

Saya yakin bahawa kenyataan Salahuddin ini tidak akan dapat merungkai apa yang terpendam dalam sanubari sebahagian besar dari pengikut totok PAS.

Baca SINI untuk mengetahui tafsiran 'Dakyah Hadi' mengikut perspektif akar umbi pengikut-pengikut PAS.

Tuesday, January 1, 2013

Sessi Cikgu Non Tanya, Tuan Guru Hadi Tak Jawab


Bila membaca buku 'Kafirkah Aku?' hasil tulisan C.N Al-Afghani a.k.a Cikgu Non, saya membayangkan adanya rancangan ala-ala 'Tanyalah Ustaz TV9' yang dikendalikan Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang.

Akan tetapi, bila hingga kehari ini tiada respons dari Hadi, ia bagai satu sessi 'Cikgu Non Tanya, Tuan Guru Tak Jawab'.

Antara persoalan yang dilontarkan oleh Cikgu Non dalam bukunya,
"........Dalam satu ucapan di Johor Baharu awal 1980an, Ustaz Haji Hadi ada menyebut 
'Kita letakkan calon PAS untuk bertanding di Johor Baharu ini, bukanlah semata-mata untuk mencapai kemenangan. Kalau kita nak menang, kita tidak akan letak di sini, kerana kita sedar bahawa di Johor Baharu ini, adalah kubu UMNO yang tidak mungkin kita boleh menang. Tetapi kenapa kita letak calon di sini? Tidak lain adalah untuk menyelamat akidah saudara kita. Telah menjadi tanggungjawab kita, perjuangan kita untuk menyelamatkan akidah saudara kita,  walaupun hanya ada seorang pengundi PAS di sini. Kita perlu selamatkan akidahnya. InsyaAllah, inilah peranan kita, peranan Parti Islam SeMalaysia, PAS'. 
Apakah maksud menyelamatkan akidah saudara kita dalam petikan di atas? Secara mudah, maksudnya agar jangan ada orang Islam mengundi BN/UMNO, kerana akidah mereka tidak betul. Dengan mengundi PAS, akidah seseorang itu selamat dari menjadi kafir......" - (muka surat 25)

Cikgu Non turut menyifatkan 'Amanat Hadi' sebagai memberi kesan mendalam terhadap tarbiah kepada ahli-ahli PAS. Beliau selanjutnya menulis,
".......Dengan amanat dan ceramah keras dari Datuk Seri (Hadi) membuatkan saya derhaka kepada ibubapa, menyebabkan saya putuskan hubungan keluarga dengan saudara kandung, menyebabkan saya hingga merancang membunuh PM dan pimpinan UMNO........." - (muka surat 45)
Lantaran perubahan antara Hadi dulu dan Hadi sekarang, Cikgu Non menyarankan,
"...... maka Datuk Seri (Hadi) harus tarik balikamanat tersebut dan isytihar secara terbuka bahawa UMNO tidak kafir disisi Islam....." - (muka surat 48)
Adapun, saranan Cikgu Non tersebut didorong atas rasa bersalah dengan suasana politik PAS hari ini yang bersekongkol dengan PKR dan DAP. Beliau seterusnya meluahkan,
"Dengan ini juga memudahkan lagi kami yang dalam dilema ini berlepas diri dari ikatan amanat tersebut. Memudahkan kami memohon maaf kepada saudara kandung dan ahli keluarga, jiran tetangga, orang kampung, rakan sekerja dan juga pimpinan UMNO yang dikafirkan satu masa dulu." - (muka surat 48)
Kesimpulannya, buku 'Kafirkah Aku?' adalah tertumpu kepada 'Amanat Hadi' yang diucapkan diawal kemunculan Hadi dalam hiraki kepimpinan PAS diawal 1980an. Sesungguhnya, menurut pandangan Cikgu Non amanat berikut telah membawa banyak kerosakan kepada perpaduan Islam di Malaysia.


Dapatkan naskhah 'Kafirkah Aku?' melalui tempahan di bawah.

KAFIRkah Aku?

Pengakuan Cikgu Non - Pernah Rancang Bunuh Dr Mahathir Kerana Taksub Dengan Amanat Hadi


Penulis buku 'Kafirkah Aku?' C.N Al-Afghani atau lebih dikenali sebagai Cikgu Non mengaku bahawa beliau pernah merancang untuk membunuh Tun Dr Mahathir yang ketika itu masih menjadi Perdana Menteri.

Memetik kandungan buku tersebut di muka surat 31-32, Cikgu Non menulis,
"Saya amat mendendami PM ketika itu, kerana Tun Dr Mahathir pernah menghin undang-undang hudud. Juga kerana Tun bertanggungjawab terhadap pembunuhan orang kampung dalam tragedi Memali. Hingga ada perancangan membunuh PM atau mana-mana pemimpin UMNO, juga orang kafir yang terang-terang anti Islam. Kami mengawasi pergerakan PM, kalu boleh mahu cipta sejarah seperti di Mesir. Presiden Jamal Nasir ditembak mati kerana dianggap pemimpin zalim terhadap gerakan Islam di sana. 
Allah lebih mengetahui , Tun Dr Mahathir terselamat apabila agenda kami dapat dihidu oleh Bukit Aman. Beberapa orang dari kami ditahan bawah ISA pada penghujung 1988. Saya terlepas sebab ketika itu berada di medan jihad bumi Afghanistan."
Dalam mengaitkan tindakannya itu dengan 'Amanat Hadi', Cikgu Non seterusnya menulis,
".........menyebabkan saya merancang untuk membunuh PM dan pemimpin UMNO. Demikianlah dahsyatnya akibat dari amanat Datuk Seri Hadi....." - (muka surat 45)
"Bagaimanapun dalam usaha mencegah kemungkaran BN dibawah Tun dulu, saya memang pernah merancang untuk membunuh PM Tur Dr Mahathir. Semua ini semata-mata didorong oleh Amanat Datuk Seri Hadi dan penekanan hudud yang menjadi teras pentadbiran negara Islam yang diperjuangkan sewaktu itu" - (muka surat 75)
KAFIRkah Aku?

Monday, December 31, 2012

Sesungguhnya Allah Nak Tunjukkan Keangkuhan Hadi Awang - Mangsa Telah Bersedia Berdepan Penghinaan


Beberapa blog telah melaporkan penghinaan Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang keatas penulis buku 'Kafirkah Aku?' C.N Al-Afghani (lebih dikenali sebagai Cikgu Non), dengan melabelkan penulis buku berkenaan  sebagai seorang cikgu biasa dan hanya reti ajar ABC sahaja. Menurut blog Perigi Timur dan The Unspinners, mereka memetik kenyatan Hadi yang disiarkan oleh Buletin Utama TV3 pada 30/12/12.

Jika benar apa yang yang dilaporkan, sesungguhnya Allah s.w.t hendak menunjukkan keangkuhan Hadi Awang kepada kita semua.

Betapa tidaknya, Cikgu Non dalam salah satu perenggan pada surat terbukanya kepada Hadi, yang terkandung dalam buku berkenaan, dengan penuh tawadhuk menyatakan,
"Datuk Seri,
Biasanya orang-orang seperti saya akan ditohmah oleh ahli PAS. Mereka akan berkata banyak mana sangatlah ilmu saya untuk pertikai ulamak seperti Datuk Seri. Ilmu Dihujung kuku pun tak ada. Saya sedar diri dalam hal ini, tetapi apa yang saya bangkitkan ini, bukanlah pertikaikan kedalaman ilmu Datuk Seri, sebaliknya, perubahan sikap yang sangat membimbangkan. Semua yang saya kemukakan adalah fakta yang tidak boleh dinafikan dan ia sedang berlaku secara jelas." - (muka surat 56)
Kagum saya kepada kebesaran Allah. Hidayah telah diberikan oleh Allah s.w.t kepada Cikgu Non untuk untuk mendahului dengan jawapan terhadap  penghinaan yang bakal diterimanya. Sememangnya beliau menjangkakan tohmahan dari ahli PAS, namun tohmahan dan penghinaan yang datangnya dari Presiden PAS mungkin sesuatu yang tidak dijangka olehnya. Namun begitu, ia sudah cukup untuk kita semua menyaksikan keangkuhan Hadi.

Kalau anda tidak percaya, anda rujuklah dan dapatkan naskhah buku daripada pengedar di bawah:-

KAFIRkah Aku?

Rafizi Terkejut, Faekah Melatah - Walau Hanya Letupan Kentut Deepak


Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli dan Setiausaha Politik MB Selangor Faekah Husin bagai terkejut mendengar kentut Deepak Jaikishan, yang disangkakan bunyi letupan bom.

Masing-masing  cuba untuk memusingkan fakta berhubung pengambilalihan Boustead keatas tanah seluas 223 ekar di Mukim Bukit Raja, Daerah Klang yang dibeli dari Astacanggih Sdn Bhd dan Awan Megah Sdn Bhd, melalui anak syarikatnya Bakti

Rafizi dalam kenyataan medianya mempertikai kewajaran pembelian tersebut dan memberi angka RM160 juta sebagai pembelian keatas tanah berkenaan. Sekiranya benar dakwaan Rafizi, bermakna harga seekar ialah lebih kurang RM717,500.

Samada pembelian tersebut berbaloi atau tidak, mari kita periksa lokasi tanah berkenaan melalui 'Google Map' di bawah:-


Kawasan berlorek merupakan kawasan tanah yang diperdebatkan.

Tanah berkenaan adalah dibawah pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), yang merupakan sebahagian dari Seksyen U12, Shah Alam. Kawasan kejiranannya terdiri dari Setia Alam (Seksyen U13), Seksyen 7 Shah Alam (dihubungkan dengan terowong di bawah lebuhraya NKVE), disamping Bandar Bukit Raja dan Bandar Baru Klang (dibawah kawasan Majlis Perbandaran Klang) yang berada di sebelah barat. Umumnya, kawasan kejiranannya adalah kawasan golongan menengah dan elit.

Secara perbandingan, di kawasan selatan MBSA kampung tradisi Batu 7, Jalan Kebun (Seksyen 33 Shah Alam) yang bersempadanan dengan Kota Kemuning (yang jenis pembangunan hampir serupa dengan Setia Alam), harga seekar tanah mencecah hingga RM1 juta.

Ini bermakna bahawa harga RM717,500 yang dibeli melalui Bakti Wira adalah lebih rendah.

Dalam kenyataan yang berasingan, Faekah Husin mendakwa tanah tersebut telah digazetkan sebagai kem tentera. Faekah turut memberi tahu bahawa Kerajaan Negeri Selangor akan menyiasat perkara tersebut dan membayangkan bahawa MB TS Khalid Ibrahim akan menghentikan transaksi berkenaan. Faekah dalam kenyataannya  itu cuba memutar belit fakta, seolah-olah tanah itu dianugerahkan kepada Awan Megah oleh Kerajaan Persekutuan.

Bagi menjawab isu yang dibangkitkan oleh Faekah, hakikatnya tanah berkenaan adalah balasan (pembayaran yang tidak melibatkan kewangan) keatas projek penswastaan yang diperolehi Awan Megah bagi membina Pusat Kajian Pertahanan Nasional (Puspahanas) di Rawang, yang telah diluluskan pada 1997.

Isu projek Puspahanas pernah didedah dan diulas oleh MP veteran DAP Dr Tang Seng Giaw dalam blognya pada 21/7/2006.

Beliau menulis,

Kenyataan Tan di atas adalah lebih rasional, iaitu dengan memaklumkan kekangan-kekangan yang dihadapi oleh Awan Megah dan beliau turut memberi cadangan membina terhadap projek berkenaan.

Berbeza dengan apa yang dilakukan oleh Rafizi dan Faekah, mereka nampaknya lebih menggembar-gemburkan isu, tanpa bersandarkan fakta terhadap isu yang mereka sensasikan.

Oleh kerana projek berkenaan diluluskan pada tahun 1997, ini bermakna Ketua Umum PKR DS Anwar Ibrahim turut terlibat dalam kelulusan tersebut. Malah Dato' Chua Jui Meng juga merupakan anggota kabinet pada waktu berkenaan.

Oleh kerana pihak pembangkang khususnya PKR, memutar belitkan fakta maka untuk lebih jelas, rujuk kepada keputusan penghakiman Hakim Mahkamah Tinggi Zabariah Mohd Yusof dalam kes Astacanggih lwn Kerajaan Malaysia & 3 yang lain di SINI.

Demi Malu Dengan Allah, Penulis Bakar Ratusan Naskhah Buku Yang Memuji Nik Aziz


Buku "KELANTAN - Sesejuk Wajah Tuan Guru" adalah hasil tulisan C.N Al-Afghani, diterbit  dan diedar oleh Penerbitan Al-Jihadi, 1999.

C.N Al-Afghani atau nama sebenar Zainon bin Ismail turut dikenali sebagai Cikgu Non.

Beliau pernah menjadi Ketua Dewan Pemuda PAS (DPP) Kawasan Padang Terap (1986) dan menduduki kerusi Exco DPP Kedah antara 1991 - 1997.

Buku "KELANTAN - Sesejuk Wajah Tuan Guru" ditulis oleh Cikgu Non adalah bertujuan untuk (kononnya) menyanggah fitnah terhadap Kelantan yang ditadbir oleh PAS melalui MB TG Nik Aziz Nik Mat.

Saya membuat carian terhadap buku tersebut untuk mendapatkan maklumat-maklumat yang terkandung dalam buku tersebut dan terjumpa petikan di bawah dari sebuah blog (hisham79).

Cebisan dari pemilik blog berkenaan yang ditulis pada 16/6/2010 jelas menyatakan kekesalan bila fakta buku berkenaan bercanggah dengan apa yang dilihatnya.

Namun, suatu perkara rahsia yang tidak diketahui oleh pemilik blog berkenaan, bahawa hanya setahun selepas buku tersebut diedarkan, penulis buku berkenaan (Cikgu Non) telah membakar ratusan naskhah baki buku tersebut.

Puncanya, Cikgu Non berasa begitu malu pada Allah kerana buku nukilannya yang bertujuan untuk menaikkan imej Nik Aziz, begitu tersasar dari kenyataan. Malah, Cikgu Non mengaku telah menerima sepucuk surat yang panjang lebar isi kandungannya, dari seorang bergelar 'Dato' kelahiran Kelantan yang bermastautin di Kuala Lumpur yang menegur hasil tulisannya tersebut.

Dalam buku terbaru Cikgu Non "Kafirkah Aku?" (2012), beliau menulis;
"Saya bersama keluarga menginap di motel sebelahan Pejabat PAS Kota Bharu. Bilik airnya berkongsi dengan penghuni bilik lain. Ketika melintas ke bilik air saya terlihat sebuah bilik yang pintunya dibuka luas. Dalam bilik itu terdapat beberapa pasangan remaja (mungkin pelajar kolej) yang kelihatan sedang berbincang hal pelajaran. Si perempuannya tidak menutup aurat.
Bila pulang ke kampung, baki beberapa ratus buku 'Kelantan - Sesejuk Wajah Tuan Guru', saya terus bakar. Malu saya dengan Allah." -( muka surat 22)
Anda boleh mengetahui keseluruhan cerita Cikgu Non melalui buku tersebut.

KAFIRkah Aku?