Saturday, January 18, 2014

Seorang Lagi Pemimpin PKR Geramkan Elizabeth Wong


Exco Selangor Elizabeth Wong mengundang kegeraman dikalangan pemimpin PKR.

Puncanya apabila beliau memecahkan rahsia mesyuarat pimpinan tertinggi PKR, dengan dakwaan adanya usul dari kelompok pro-Azmin Ali agas TS Khalid Ibrahi dilucutkan jawatan sebagai MB, dalam kenyataannya kepada The Malaysian Insider.

Namun begitu, salah seorang dari ahli pimpinan tertinggi PKR Dr Xavier Jeyakumar dilihat amat geram dengan tindakan Wong, malah mempersoalkan kenyataan tersebut.

Friday, January 17, 2014

Pisau Ditangan Kanan & Telur Sudah Ditangan Kiri - Terpulang Pada Wan Azizah Samada Nak Pecahkan Atau Tidak


Bukan sembarangan orang yang memegang pisau dan telur di atas, sebaliknya ia adalah Presiden PKR DS Wan Azizah Wan Ismail.

Dengan pisau ditangan kanan dan telur ditangan kiri, maka terpulang kepada Wan Azizah untuk memilih samada untuk memecahkan atau tidak akan telur berkenaan


Begitulah yang dihadapi oleh Wan Azizah, samada akan terus menjadi Presiden PKR atau pun memilih untuk menjadi suri rumah.

Menurut rakan-rakan yang berada dalam PKR, Wan Azizah masih berminat gara-gara timbulnya cerita jambu baru bung Nuar. Mereka tidak menolak bahawa kemelut dalam PKR, hingga membawa kepada terlucutnya kedudukan Azmin sebagai ahli lembaga pengarah PKNS, sebenarnya punya kaitan dengan pemilihan PKR 2014.

Jika Wan Azizah memilih untuk menjadi suri rumah, maka beliau terpaksa terperap di rumah. Sebaliknya, jika memilih untuk kekal sebagai Presiden PKR, beliau boleh 'kacau daun' terhadap suaminya.

Tambah mereka lagi, meskipun hakikat punya kaitan dengan pemilhan PKR turut dinafikan oleh MB Selangor TS Khalid Ibrahim, namun keakraban trio Wan Azizah - Khalid - Faekah menguatkan lagi teori berkenaan.

Seperti biasa, DS Anwar Ibrahim terpaksa over-shadow isterinya, untuk cuba membetulkan keadaan dengan membuat pembelaan terhadap Azmin dalam mempertahan kedudukannya dalam ahli lembaga PKNS.


Tindakan Anwar ini yang mempertikaikan kesahan penyingkiran Azmin, sebenarnya memberikan point kepada Khalid untuk terus kekal sebagai MB.

Khalid tidaklah sebodoh yang disangka, kerana dia lebih maklum kedudukan Wan Azizah sebagai Presiden adalah lebih berkuasa dari Ketua Umum, kalau disandarkan kepada perlembagaan PKR.

Menurut rakan-rakan saya lagi, sekiranya kepedihan Wan Azizah terhadap cerita jambu baru bung Nuar ini tidak terubat, mereka yakin bahawa tahun 2014 akan menjadi tahun perpecahan PKR.

Thursday, January 16, 2014

Selangor Makin Gawat - PKNS Bangkit Menyanggah Khalid Ibrahim


Kalau agensi kerajaan negeri sudah bangkit menyanggah kenyataan ketua pendabiran negeri, maka dengan sendiri menyerlahkan sesuatu yang tidak kena dalam urusan pentadbiran negeri berkenaan.

Itulah yang berlaku di Selangor, apabila PKNS kenyataan MB Selangor TS Khalid Ibrahim berhubung penamatan khidmat Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah agensi berkenaan.


Rentetan dari kenyataan Khalid dalam video di atas, PKNS mengeluarkan kenyataan media ringkas yang cenderung menafikan kenyataan asal Khalid berkenaan.
"PKNS issued a letter to Azmin on January 8 informing the former that the Selangor exco had met on November 13 and decided to terminate his position on the board. The decision was rubber-stamped on December 4. 
PKNS would also like to clarify that under clause 4(1) of the Selangor State Economic Development Corporation Enactment 1964, the power to appoint or remove board members lies with the Selangor exco. The PKNS general manager does not have such authority."
Perlu diingat bahawa disamping sebagai MB Selangor, Khalid juga ialah Pengerusi PKNS. Justeru, kenyataan media yang dikeluarkan di atas, dengan sendirinya membawa maksud Khalid telah disanggah oleh agensi yang beliau sendiri menjadi ketuanya.

Malah apabila ini berlaku, ia bermakna Khalid sudah tidak dihormati.

Wah, Ini Sudah Butut-Butut Tiu Nia Seng!


Wah ini butut butut tiu nia seng..........

Lu tau.... hali-hali lu punya atuk makan bubur sama kangkung, mau simpan wang punya hal..... mau kasi busat lu punya apak....


Sikalang lu manyak sombong.......

Wednesday, January 15, 2014

Khalid Ibrahim Tak Ngaku Singkir Azmin Ali - Tapi Ngaku Tumbangkan Seorang Lagi Pengurusan Kanan PKNS

"Haha.. Sekali tinju 2 orang K.O" - Khalid Ibrahim

Khalid Ibrahim tidak mengaku yang beliau bertanggungjawab dalam membuat keputusan dalam menamatkan perkhidmatan Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah PKNS.

Sebaliknya beliau menamakan Pengurus Besar Othman Omar sebagai pihak yang membuat keputusan atas penamatan perkhidmatan berkenaan, lapor fz.com yang petikannya seperti berikut;


Menarik sekali dalih Khalid dalam mengenakan Azmin, dengan mengatakan bahawa Othman telah mengutus surat penamatan kepada Azmin dan pada masa yang sama Azmin telah menerimanya (mungkin bermaksud bahawa Azmin telah menandatangani salinan pendua), lantas jemaah exco telah menerima penamatan perkhidmatan berkenaan.

Dalam pada itu, Othman yang terma kontrak perkhidmatan adalah bersifat 'month to month basis' sejak 31 Januari 2013, turut menerima nasib yang serupa seperti Azmin, apabila Khalid turut mengumumkan tiada pembaharuan kontrak terhadap pengurus besar berkenaan yang berakhir pada 31 Januari depan.

Kini Khalid berpuas hati dapat menumbang 2 orang sekali gus dari PKNS!

Tuesday, January 14, 2014

Najib Mulakan Langkah Saingi Hadi Awang Angkat Malaysia Sebagai Negara Islam Pada 2020?


PM DS Najib ada menyebut perkara berikut, dalam perutusan sempena sambutan Maulidur Rasul yang disambut hari ini;
"Kita komited untuk menjadikan negara Malaysia ini sebagai sebuah negara maju menjelang tahun 2020 dan menobatkan syiar dan syariat Islam sebagai acuan pemerintahan sebagaimana yang telah diperuntukkan oleh Perlembagaan"
Dengan hanya berbaki 6 tahun ke tahun berkenaan, mungkinkah Najib serius dan dalam diam telah menyusun agenda untuk mencapai matlamat perkara yang disebutnya di atas?

Malah jika benar hasrat Najib ini, maka inilah langkah terbaik dalam mengisi kekosongan apabila melihat PAS yang yang kian tersasar, malah lebih cenderung untuk menjadi liberal dari segi matlamatnya.

Monday, January 13, 2014

Silap Gaya Hadi Awang Bakal Hidapi Virus AIDS


Pasti agak sukar diterima oleh ahli-ahli PAS dengan tajuk di atas yang mengaitkan Presiden parti mereka, TG Abdul Hadi Awang dengan virus AIDS.

Namun itulah hakikat sekirannya Hadi tidak berhati-hati, beliau bakal dihidap oleh virus AIDS (Anwar Ibrahim Dan Syaitan).

Terus terang dikatakan bahawa saya sendiri terpegun dan terpesona dengan ledakan konsep 'Masyarakat Madani' yang dicetuskan oleh DS Anwar Ibrahim pada 1996, yang ketika beliau ialah TPM. Betapa tidaknya, dengan lembaran kulit konsep yang dibawa oleh Anwar didasarkan kepada ketamadunan Kota Madinah yang diasaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w.

Rupa-rupanya selepas 18 tahun, bukan konsep 'Masyarakat Madani' yang didokongnya tetapi beliau lebih cenderung kepada 'Semangat Kosmopolitan Baru', yang didedah di SINI.


Dalam video di atas, Anwar ada menyebut tentang Amartya Sen dan bukunya 'Identity and Violence'. Semakan tentang biodata Amartya Sen di Wikipedia, Sen disebut sebagai seorang atheis.

Hubungan Hadi - Anwar dalam Pakatan Rakyat yang turut disertai oleh DAP, memungkinkan Hadi terdedah dengan pengaruh dan pandangan Anwar.

Terbaru, blog AIDC mendedahkan tema Muktamar PAS ke59 "Rahmatan lil Alamin' mempunyai persamaan dengan moto LibforAll Foundation Indonesia, yang berpaksikan kepada pluralisme, yang anda boleh baca di SINI.

Malahan anda juga boleh menyemak sendiri petikan-petikan dari pelbagai agama, di halaman khas untuk ketenangan jiwa yang boleh dibaca SINI.

Tentunya ini amat kontra dengan kenyataan yang dibawa oleh PAS yang Islam itu adalah ad-din, malah syumul untuk dunia dan akhirat.

Melainkan PAS dengan jujur mengatakan tema yang dipilih itu adalah kebetulan bersamaan dengan moto LibforAll dan bukan diusulkan oleh kalangan Anwarisme didalam PAS, maka PAS adalah bebas dari virus berkenaan.

Jika tidak, sesungguhnya Hadi dan PAS kini dalam bahaya kerana terdedah dengan virus Anwar Ibrahim & Syaitan (AIDS).

Masak Khalid Ibrahim Kali Ni - PKR Selangor Dah Mula Mengaruk


PKR Selangor punya sebab untuk mengaruk terhadap MB Selangor TS Khalid Ibrahim.

Betapa tidaknya, Khalid sengaja menarik kuasa yang dimiliki oleh Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah PKNS.

Azmin bukan sembarangan ahli lembaga pengarah PKNS, tetapi punya kuasa besar sebagai Pengerusi Jawatan Kuasa Kerja (Exco) PKNS, yang khabarnya boleh buka envelope tender.


Untuk mengetahui sejauh mana kuasa yang dimiliki oleh Azmin, anda boleh semak di SINI.

Jadi tidak hairanlah maka anak-anak buah Azmin melenting terhadap Khalid, lantas mesyuarat tergempar PKR Selangor telah dipanggil dan berlangsung malam tadi.

Menurut laporan BNBBC, sidang mesyurat tersebut telah menuntut penjelasan Khalid terhadap 3 perkara berikut;
  • Penamatan khidmat Azmin sebagai ahli lembaga PKNS
  • Kenaikan lesen premis perniagaan oleh PBT
  • Kelulusan untuk Projek Empangan Air Langat 2 yang sebelum ini ditentang oleh Pakatan Rakyat Selangor
Cuma yang tidak dibincang ialah isu JAIS yang hangat diperkatakan hari ini. Barangkali PKR bersetuju dengan tindak-tanduk pihak gereja.

Sunday, January 12, 2014

Bukan Sembarangan Anak Dara - Beliau Adalah Penasihat Air Khalid Ibrahim


Beliau masih berstatus 'anak dara', tapi sudah boleh dikira sebagai 'Penasihat Air' kepada MB Selangor TS Khalid Ibrahim.

Tatkala Selangor enggan menerima Projek Langat 2, iaitu projek empangan air mega untuk membekalkan air ke Selangor dan Wilayah Persekutuan (KL dan Putra Jaya), Faekah Husin yang ketika itu Setpol kepada Khalid kerap berucap di pentas rally Pakatan Rakyat, berhujah dengan alasan-alasan rekaaannya menolak perlaksanaan projek berkenaan.

Dengan perkembangan terakhir yang memutuskan Kerajaan Negeri Selangor bersetuju dengan perlaksanaan projek berkenaan, bermakna hujah-hujah Faekah selama ini ternyata 'tidak boleh dipakai'.

Faekah sebelum ini memberitahu rakyat Selangor, bahawa konon kerajaan negeri punya pilihan lain yang lebih murah berbanding pembinaan empangan mega untuk keperluan rakyat untuk jangka masa panjang. Malah beliau mendakwa hujan sepanjang tahun di Selangor, tidak memungkin negeri berkenaan kekurangan sumber air.

Faekah yang kini merupakan Ketua Eksekutif MBI, sekali lagi diberi kepercayaan sebagai 'Penasihat Air' Kepada Khalid Ibrahim, apabila dinamakan sebagai salah seorang wakil kerajaan negeri dalam melaksanakan Projek Langat 2.

Bagai membalas jasa bossnya atas perlantikan itu, Faekah mula membalun kalangan pemimpin dalam PKR yang tidak bersetuju dengan keputusan U-Turn Khalid Ibrahim.


Suatu perkara yang amat memilukan bagi sesetengan pemimpin PKR dan juga Pakatan Rakyat Selangor, kerana keputusan itu menunjukkan mereka telah silap dalam menentang projek berkenaan,walaupun hingga terpaksa berpeluh ketiak ketika berhimpun, seperti yang berlaku di SINI.

Sudah Pun Masuk Musim Kedua, Hadi Awang Disaran Pula Cari Pasangan Hidup Baru


Mungkin amat sukar untuk diterima oleh kebanyakan penyokong-penyokong PAS, apatah lagi saf kepimpinan tertinggi PAS yang dikuasai oleh golongan bukan ulamak, namun itulah saranan Aspan Alias, seorang Melayu dan Islam yang tidak ketahuan status keahliannya dalam DAP yang menulis, "Seriously, PAS needs a new life partner to move on," yang anda boleh baca keseluruhan di SINI.

Secara umumnya, Aspan menyimpulkan bahawa kerjasama dengan PAS dengan DAP lebih menguntungkan parti majorti Cina berkenaan dari sudut realisasi politik. Malahan menurutnya lagi, PAS terkial-kial untuk menjawab satu demi satu isu yang membabitkan hal-ehwal Islam dan sebaliknya pula disamping DAP, UMNO turut meraih keuntungan atas isu-isu Islam yang dibangkitkan.

Seperkara yang menarik yang diungkap oleh Aspan ialah,
"Itu sebabnya saya tidak mempunyai rasa minat untuk menentang bertemuan dan perbincangan di antara UMNO dengan PAS dan selesaikan masalah-masalah yang berhubung kait dengan agama dan hal-hal yang lain yang lain yang berhubung dengan negara kita. Jika ia berlaku PAS tidak akan kedengaran lagi ayat-ayat seperti “over my dead body’ dan sebagainya dalam bercakap hal agama Islam ini. Itu semua mengganggu perjuangan parti ini."