Wednesday, September 9, 2015

Wajarkah Najib Hantar Wakil Bersemuka Dengan PAS Dalam Kongres Rakyat Pada 12 September 2015?


Dari idea asal dari Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang, Kongres Rakyat dijadualkan bakal berlansung pada 12 September 2015, bertempat di Dewan Jubli Perak, Bangunan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.

Berkonsepkan 'Dari Rakyat Untuk Rakyat', kongres berkenaan bermatlamatkan pengumpulan usul dan pandangan dalam merangka pelan tindakan membina negara yang sejahtera, disamping membebaskan rakyat dari tekanan ekonomi dan ketidakstabilan poltik yang menggugat kemakmuran negara.

Meskipun dari segi tugasan pengelolaan diserahkan kepada NGO dan dipengerusikan oleh Presiden MAPIM Mohd Azmi Abdul Hamid (baca SINI), peranan PAS dalam menjayakan program berkenaan adalah amat besar.

Dalam wawancara Harakah Daily dengan Naib Presiden PAS Ustaz Idris Ahmad (klik SINI), menyatakan betapa kehadiran UMNO/BN ke kongres adalah sepatutnya, untuk mendengar sudut pandangan dari rakyat.

Bagi berlaku adil, sewajarnya Idris turut memberi akuan untuk memberi ruang kepada UMNO/BN turut sama, samada memberi pandangan mahu pun mempertahankan dasar-dasar yang sedang dilaksanakan oleh mereka, atas kapasiti pengendali kerajaan yang sedia ada.

Apatah lagi seperti disebutkan oleh Naib Presiden PAS berkenaan, resolusi kongres akan dipanjangkan kepada kerajaan disamping untuk edaran rakyat.

Dalam pada itu perlu diingat, bahawa kongres seumpamanya pernah diadakan pada 11 Mac 1946, di Kelab Sultan Sulaiman, Kg Baru, Kuala Lumpur yang disertai oleh 41 pertubuhan Melayu dari seluruh Semenanjung Tanah Melayu, yang dikenali sebagai Kongres Melayu Pertama.

Meskipun ia atas nama Kongres Melayu bukanlah bermakna ia adalah kongres berbentuk perkauman, kerana sesuai pada masa itu orang Melayu adalah rakyat kepada Raja-Raja Melayu, sementara orang Cina dan India masih lagi samada sebagai pendatang, atau pun rakyat British di Negeri-Negeri Selat.

Bertitik-tolak dari kongres berkenaan, resolusi yang dicetuskan ialah:-

1. Menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau UMNO
2. Membantah Penubuhan Malayan Union
3. Mengadakan Derma Pelajaran Kebangsaan Melayu

Berbalik kepada Kongres Rakyat tajaan PAS, jika benar pelawaan terhadap UMNO/BN dan adalah ikhlas dalam penyelesaian permasalahan rakyat dan penyelesaian konflik politik, adalah molek jika mereka mengutus jemputan secara rasmi kepada UMNO/BN.

Mungkin ini adalan titik tolak kearah penyelesaian terhadap masalah-masalah yang dikemukakan, disamping mencari titik persamaan dalam kepelbagaian pandangan kerana rakyat terbanyak sudah letih dengan politiking yang keterlaluan.

Atau, siapalah tahu kemungkinan resolusi yang dihasilkan akan menjadi pembaharuan terhadap Kongres Melayu Pertama 1946?

Monday, September 7, 2015

LIm Guan Eng Cabar Hadi Awang Hantar Orang Berentap Dengannya di Air Putih


Sebagai respons terhadap niat PAS untuk meletakkan calon di kawasan-kawasan DAP, Lim Guan mencabar DS Abdul Hadi Awang untuk menghantar calon bagi menentangnya di kawasan DUN Air Putih, Pulau Pinang.

Kalau rasa kuat dan diterima, lebih elok Guan Eng berpindah ke kawasan DUN Permatang Pasir yang ketika ini milik PAS.

Jika ini berlaku, barulah boleh dikatakan sebagai berani.

Polis Tak Benarkan 'Himpunan Maruah Melayu, Tanah Tumpahnya Darahku' Pada 16 September

Akhirnya jadi anti-klimaks bila PDRM tidak benarkan Himpunan Maruah Melayu............

Mat Sabu Sahkan Parti Cangkul Akan Ambil Pendirian 'Belukang Mengikut Arus' Dalam Isu Hudud


Pengerusi Parti Cangkul, Mat Sabu membayangkan bahawa 7 ahli parlimen mereka tidak akan menyokong hukum hudud yang dicadang untuk dibetangkan di parlimen oleh PAS.

Dengan menjadikan alasan bahawa ia bergantung kepada konsesus bersama gabungan parti pembangkang, hakikatnya hanya menyerlahkan kecenderungan mereka untuk tidak menyokong.

Kalau dilihat akan komposisi anggota pembangkang di parlimen, ia adalah terdri dari DAP (37), PKR (29 termasuk 1 kerusi diwakili PSM) dan Parti Cangkul (7), sementara PAS yang berada dipihak pembentang usul rang undang-undang berkenaan, mempunyai 14 ahli parlimen, adalah sukar bagi anggota pembangkang untuk menyokong.

DAP dan PKR awal-awal lagi telah mengambil pendirian untuk tidak menyokong, maka dalam keadaan itu pendirian 7 ahli parlimen Parti Cangkul, tidak salah untuk diumpamakan sebagai 'belukang mengikut arus'.

Dalam penolakan Mat Sabu terhadap hudud, beliau menambah sekiranya majoriti mereka, Islam dan bukan Islam, tidak bersetuju dengan hudud.dan sekiranya ia bertentangan dengan perlembagaan, maka tak boleh dipaksa perlaksanaannya.

Pendirian Mat Sabu ini jelas bertentangan dengan pendirian awalnya, walhal isu hudud telah dimainkan oleh PAS sejak PRU1990, malah Mat Sabu sendiri terlibat dan telah menang untuk kerusi Nilam Puri, Kelantan dalam pilihan raya tahun berkenaan.

Apakah selama lebih 30 tahun dalam PAS, Mat Sabu hanya berpura-pura dalam perjuangannya, selain hanya untuk memposisikan dirinya supaya terkenal dalam arena politik semata-mata?