Thursday, October 17, 2013

Berebut Kuasa Dalam PAS Diambang Tahap Kritikal - Dedah Ketua Pengarang Harakah


PAS cuba sedaya upaya untuk menutup perbutan kuasa yang sedang berlaku dalam parti berkenaan.

Amat jarang ditemui berita sensasi berkenaan pemilihan di kawasan-kawasan dan juga trend pencalonan untuk jawatan utama, Timbalan Presiden dan Naib Presiden.

Setakat ini antara calon-calon yang disebut-sebut sebagai Timbalan Presiden disamping penyandang Mat Sabu, khabarnya Tuan Ibrahim Tuan Man dan Nik Amar Abdullah Nik Abdullah serta Husam Musa turut mendapat pencalonan untuk jawatan tersebut.

Meskipun cuba ditutup, tetapi apabila Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman menulis atas tajuk "PAS hadapi situasi paling sulit?" yang tersiar di Detik Daily, maka dengan sendirinya mendedahkan apa yang berlaku dalam kelambu parti berkenaan.

Antara perkara yang dibangkitkan berkisar kepada pertembunngan profesional dengan ulamak, disamping mengulas tentang kaedah kempen yang semakin licik, malah lebih teruk serta tidak beretika, termasuk perihal golongan muda dalam PAS yang seolah-olah tidak hormati langsung orang lama dalam parti.

Apatah lagi dengan keterbukaan media baru, khususnya penggunaan Facebook dan Twitter yang menjadi medium untuk berkempen.

Sesungguhnya, apa yang ditulis oleh Ketua Pengarang Harakah itu adalah terjemahan dari luahan yang sebenar, dan suatu hakikat yang perlu dipercayai ialah berlaku krisis kepimpinan yang kritikal dalam PAS.

Wednesday, October 16, 2013

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Bela Tohmahan Keatas Khalid Ibrahim


Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor Sallehen Mukhyi membela MB Selangor TS ABdul Khalid Ibrahim apabila Ketua Umum PKR DS Anwar Ibrahim sendiri seolah-olah menyifatkannya sebagai tidak cerdik mengurus perbelanjaan negeri.


Kenyataan itu disanggah oleh Sallehen, cuma yang tidak dikatakan olehnya ialah, "Jangan menyebok dengan urusan Selangor!".

Wilfred Bumburing Akan Tinggalkan PKR - Bakal Disertai 3 Lagi Adun PKR Sabah?


Kini tersebar berita bahawa 4 Adun PKR Sabah akan keluar parti.

Dalam perkembangan yang sama, menurut laporan mStar Adun Tamparuli (PKR) Dato' Wilfred Bumburing membayangkan kesediaannya untuk mengetuai Pakatan Kebangsaan Sabah (PKS) dalam tempoh terdekat.

Tidak dapat dipastikan 4 Adun PKR yang disebut-sebut akan meninggkal parti berkenaan adalah termasuk Bumburing, yang khabarnya ia dikaitkan dengan pergolakan PKR Sabah.

Untuk rekod, pembangkang telah meraih 12 kerusi di Sabag pada PRU13, yang masing-masing PKR - 7, DAP - 4 dan STAR - 1.

Namun, DAP kini hanya mempunya 3 kerusi apabila Adun Luyang Hiew King Cheu bertindak mengisytiharkan diri sebagai Adun Bebas.

Senarai penuh Adun-Adun pembangkang Sabah adalah seperti berikut:-
 N4 Matunggong - Jelani Hamdan (PKR)
 N7 Kadamaian - Jeremy Malazad (PKR)
N9 Tamparuli - Datuk Seri Wilfred Bumburing (PKR)
N13 Inanam - Dr. Roland Chia (PKR)
N14 Likas- Junz Wong (DAP)
N15 Api-Api - Christina Liew (PKR)
N16 Luyang - Dr. Hiew King Cheu (DAP) – (keluar parti)
N19 Kapayan - Dr. Edwin Bosi (DAP)
N20 Moyog - Terrence Alon Siambun (PKR)
N25 Klias - Datuk Lajim Ukin (PKR)
N33 Bingkor - Datuk Jeffrey Kitingan (STAR)
N57 Sti Tanjung - Chang Foong Hin (DAP)

Monday, October 14, 2013

Ribut Petir Sempena Aidil Adha Diramal Berlaku Di Selangor


Selangor adalah antara negeri yang diramalkan akan dilanda ribut petir sempena hari pertama Aidil Adha.

Malah hujan sebelah pagi disebelah pagi di Selangor turut diramalkan melibatkan Kedah, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan.
KUALA LUMPUR 14 Okt. - Hujan diramal berlaku di Kedah, Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Selangor pada pagi Aidiladha esok. 
Menurut portal Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini cuaca di Perak, Perlis, Putrajaya dan Kuala Lumpur pula diramal mendung manakala negeri-negeri lain termasuk Sabah dan Sarawak tiada hujan pada sebelah pagi. 
Pada sebelah petang, ribut petir dijangka berlaku di Johor, Kelantan, Negeri Sembilan, Sarawak, Selangor dan Terengganu. 
Hujan pula diramal di Kuala Lumpur, Kedah, Melaka, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Putrajaya dan Sabah pada sebelah petang, manakala cuaca mendung di Labuan. 
Pada sebelah malam, Johor, Labuan, Sabah, Sarawak, Terengganu dijangka mengalami hujan, sementara cuaca mendung di Kedah dan Pulau Pinang manakala cuaca di Kuala Lumpur, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Putrajaya dan Selangor diramal baik pada sebelah malam. - Utusan
Rancang aktiviti anda esok.

Sunday, October 13, 2013

3 Hari Menjelang Raya Korban, Hadi Awang Nasihatkan Ahli PAS Tidak Bantah Jika Mahkamah Rayuan Benarkan Penggunaan Kalimah 'Allah' Oleh Bukan Islam


Esok Mahkamah Rayuan akan memutuskan sama ada penerbitan mingguan Katolik, The Herald, dibenar menggunakan kalimah 'Allah'.

Dalam pada itu, semalam Presiden PAS DS Hadi Awang dalam responsnya terhadap provokasi wartawan menegaskan bahawa tidak boleh melarang penganut bukan Islam untuk melaksanakan suruhan agama mereka kerana manusia seharusnya mempunyai kepercayaan terhadap tuhan.

Walaupun kenyataan asalnya ialah "tiada peruntukan undang-undang yang tidak membenarkan kaum lain untuk menggunakan kalimah Allah namun kebebasan yang diberikan tidak harus disalahgunakan kerana Allah adalah satu-satunya tuhan yang layak disembah bagi umat Islam", namun kenyataan Hadi itu tidak menunjukkan sebarang ketegasan, malah mengundang kekeliruan.

Kita faham bahawa Hadi sebenarnya dalam kedudukan memilih antara sayang pada DAP atau sayang pada Islam, tetapi kenyataan Hadi seperti ungkapan lama, " Nasi lemak buah bidara, Sayang selasih saya lurutkan; Buang emak buang saudara, Hati kasih saya turutkan.

Hadi tidak sedar bahawa kenyataan Hadi itu telah mengundang kenyataan dari Ketua PKR Johor Chua Jui Meng, apabila mengatakan "Umno is mightier than Allah", walhal Dewan Ulamak PAS juga melarang penggunaan kalimah 'Allah' oleh bukan Islam.