Wednesday, December 16, 2009

KPP Jadi Pusat Indoktrin Politik?

Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP) adalah antara syarat yang diperlu dihadiri oleh mereka yang ingin mendapatkan lesen belajar memandu kenderaan "L". Kursus merupakan perkara awal yang perlu dihadiri oleh setiap calon "L".

Saya mendapat maklumat ada instruktor yang menggunakan kursus ini untuk menyebarkan dakyah dan provokasi anti kerajaan.

Telah berlaku di Pusat Latihan Memandu Kenderaan, Batu Lapan, Jalan Kapar, Klang bilamana instruktor telah memaklumkan kepada peserta kursus tentang polisi dan peraturan yang tidak dipersetujui. Memang kadang-kadang kita juga mungkin tidak bersetuju dengan beberapa perkara berhubung dengan polisi tetapi rasanya adalah tidak wajar bagi seorang pengendali kursus untuk meluahkan ketidakpuasan hatinya kepada peserta kursusnya.

Selanjutnya si pengendali kursus itu juga ada secara sinikal mengkritik kerajaan. Satu bentuk provokasi telah dilontarkan kepada peserta kursus melalui soalan, "andainya perkara-perkara yang berikut berlaku serentak iaitu kenderaan bomba, kenderaan polis, ambulans dan sultan, yang mana satu mesti diberi keutamaan". Maka pelbagai jawapan telah diberikan oleh peserta kursus yang semuanya salah.

Pengendali kursus kemudian berkata "Jawapan yang sebenarnya ialah kenderaan sultan. Jangan tanya saya alasannya sebab sultan you all yang pilih, bukan saya".

Kepada Timbalan-Timbalan Menteri Pengangkutan sila dengar dan tengok sendiri isu ini. Almaklumlah Menteri Pengangkutan sentiasa sebok dengan masalah yang datang bertimpa-timpa!

Dr Halimah Mohd Ali, Exco Pendidikan Selangor tentu orang yang paling gembira kerana kejadian berlaku di kawasan Kapar. Bagaimana YB? Patutkah KPP ni dimansuhkan seperti BTN?

Monday, December 14, 2009

Khalid Samad & Rodziah Ismail Juara Kuil Shah Alam?

“Saya seorang yang bodoh tetapi sebodoh-bodoh saya, masih dapat membezakan mana yang bengkok dan mana yang lurus” – Muda

Sekali lagi YB Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam dan YB Rodziah Samad, ADUN Batu Tiga ingin menjadi juara dalam isu kuil. Malam tadi 13 Disember 2009, mereka telah tampil dalam perjumpaan dengan para penduduk Flat Perumahan Kos Rendah Sungai Rasau yang rata-ratanya merupakan bekas setinggan Kg Rimba Jaya dengan Majlis Bandaraya Shah Alam. MBSA diwakili oleh Timbalan Datuk Bandar.

Jika sebelum ini saya hanya mendengar atau membaca blog yang mengatakan Khalid dan Rodziah yang menjadi punca kepada kemelut isu kuil di Seksyen 23, Shah Alam tetapi apabila turut hadir dalam perjumpaan di Sungai Rasau tidak keterlaluan untuk menyatakan bahawa kedua-dua orang wakil rakyat ini bukanlah penyelesai masalah. Sebaliknya mereka ini adalah lebih kepada penimbul masalah.

Perjumpaan tersebut dimulakan dengan ucapan Khalid Samad. Didalam ucapanya antara lain Khalid memaklumkan kepada para penduduk bahawa terdapat percanggahan dalam penentuan tapak kuil. Satu pihak dikatakan telah memohon supaya tapak kuil dipindahkan ke kawasan parkir kereta yang keluasan kawasannya 4,000kp dan ini bermakna lot parkir penduduk flat terpaksa dikorbankan. Satu pihak lagi mahukan kuil tersebut kekal di tapak asal yang keluasannya 10,000kp.

Penduduk juga dimaklumkan bahawa pengundian akan dijalankan tetapi bukan pada ketika itu. Sebaliknya pengundian akan dibuat dalam bentuk bancian atau soal selidik dari rumah ke rumah. Jelas Khalid lagi, kaedah ini berbeza dengan kerajaan sebelumnya yang lebih berat kepada keputusan dibuat oleh pihak berkuasa negeri. Sebaliknya Kerajaan PR menyerahkan kepada rakyat untuk membuat keputusan. Beliau juga berharap agar perbincangan didalam perjumpaan tersebut akan berjalan tanpa pengaruh emosi dan secara terbuka.

Semasa giliran Rodziah, beliau tidak berucap panjang atas alasan semua perkara telah dijelaskan oleh Khalid.

Apabila majlis dibuka untuk perbahasan, seorang penduduk bernama Muda telah menghujahkan bahawa:-

  1. Rata-rata penduduk beragama Hindu mahukan kuil kekal ditempat asal yang berkeluasan 10,000kp dan ini bermakna tiada keperluan untuk mengorbankan kawasan parkir seluas 4000kp.
  2. Mempersoalkan rasional penglibatan penduduk dalam membuat keputusan, walhal masalah boleh diselesaikan diantara pihak berkuasa negeri dan pemaju.

Saya melihat sendiri yang hujah-hujah Muda telah mendapat respons dari semua bangsa, melalui tepukan gemuruh yang diterima dalam setiap hujahnya. Malah yang lebih menariknya, Muda memberitahu khalayak bahawa dia seorang bodoh. Akan tetapi, sebodoh-bodoh dirinya masih dapat membezakan antara yang lurus dan yang bengkok.

Rodziah kemudiannya memberi alasan bahawa sekiranya penerimaan cadangan mengorbankan kawasan parkir akan lebih memudahkan pembinaan kuil kerana ia dibawah bidang kuasa MBSA. Sebaliknya, sekiranya penduduk mahukan di tempat asal maka ia akan memakan masa untuk kelulusan.

Sebagai orang biasa di peringkat akar umbi saya berasa pelik dengan jawapan Rodziah kerana beliau ialah anggota Exco Kerajaan Negeri. Apa yang jelas kedua-dua mereka begitu mudah untuk cuci tangan, disamping bukannya untuk menyelesaikan masalah tetapi untuk menimbulkan masalah yang lain seperti yang telah mereka lakukan di Seksyen 23.