Saturday, February 8, 2014

Maka Terhegeh-hegehlah Anwar Mencari Ujang Bagong Di Kajang.............


Anwar Guna Ujang Bagong Untuk Raih Pengundi Melayu?

Semalam DS Anwar Ibrahim yang dalam keadaan ghairah untuk menjadi MB Selangor, sekali lagi cuba mencuri tumpuan penduduk-penduduk Kajang dengan terhegeh-hegeh mendekati tokoh tempatan Datuk Ujang Bagong ketika solat Jumaat di Masjid Jamek Pekan Kajang.

Sebelum ini pun, sejurus diumumkan kekosongan kerusi DUN Kajang, Anwar bergegas mencari Ujang di rumahnya, sebaga usaha menumpang populariti tokoh tempatan berkenaan dalam meraih sokongan pengundi-pengundi Melayu.

Dalam 2 pertemuan singkat antara kedua mereka, pihak PKR membawa cerita bahawa Ujang telah mendoakan kemenangan Anwar dalam PRK Kajang.

Bagi mereka yang di luar Kajang tentunya tidak mengenali Ujang Bagong, yang sering dilihat begitu dermawan oleh masyarakat di Kajang, malahan juga beliau suatu ketika dikenali oleh orang-orang Selangor.

Ujang bukanlah dilihat sebagai ahli politik, tetapi dilihat sebagai seorang yang sering berdamping dengan orang-orang politik. Suatu ketika, beliau pernah menganggotai lembaga pengarah Cygal Berhad dan Pasaraya Uda-Ocean disamping aktif dalam aktiviti kemasyarakatan di tempat tinggalnya.


Selepas Anwar mengambil kesempatan dengan rakaman gambar ketika mengunjungi kediaman Ujang, Sinar Harian telah menemu bual tokoh terkenal Kajang berkenaan.

Ujang memberi tahu Sinar Harian, yang beliau amat sensitif dengan isu-isu Melayu. Malah beliau meluahkan hasrat untuk melihat kebangkitan penguasaan ekonomi orang Melayu di Kajang, yang ketika ini menurut pandangannya hanya sekitar 20%.

Ujang Sebut Akrab dengan Tunku Abdul Rahman Tetapi Tidak Sebut Keakraban Dengan Dato' Harun Idris

Dalam temubual tersebut juga, Ujang memberitahu yang beliau rapat dengan Almarhum PM Tunku Abdul Rahman disamping mengulas,"Atuk dengan Tunku berkawan begitu saja, bukan kita rapat dengan pemimpin untuk minta apa-apa kepentingan," katanya.

Namun begitu, saya melihat beliau tidak menceritakan sepenuhnya kepada wartawan Sinar Harian.


Perhatikan lelaki yang bermisai melenting, di barisan kedua foto di atas. Lelaki berkenaan ialah Ujang Bagong ketika mudanya.

Foto tersebut dirakam ketika bekas MB Selangor Allahyarham Dato' Harun Idris diiring para penyokongnya menghadiri perbicaraan kes rasuah di mahkamah.

Bagi penyokong-penyokong Harun (yang ketika itu ialah Ketua Pemuda UMNO Malaysia), tindakan mendakwa Harun adalah bermotifkan politik, apabila pemimpin Pemuda itu dilihat bergerak agak agresif dan radikal dalam isu-isu Melayu oleh kepimpinan UMNO dibawah teraju Allahyarham Tun Abdul Razak.

Ujang adalah antara yang kerab hadir sepanjang kes perbicaraan Harun di mahkamah, malah beliau dikatakan antara yang rapat dengan Harun. Ini menimbulkan persoalan saya, mengapa Ujang tidak langsung menyebut nama mentornya Dato' Harun Idris kepada Sinar Harian?

Hubungan Harun - Anwar

Umum melihat bahawa ketika Anwar mula menyertai UMNO pada 1982 dan kemudiannya terus bertanding sebagai Ketua Pemuda UMNO Malaysia, adalah disokong oleh 'kem Harun', apabila ramai dikalangan penyokong-penyokong Harun yang masih dalam pemuda, bekerja untuk memenangkan Anwar. Walhal saingan Anwar ketika itu ialah Dato' Suhaimi Kamarudin yang kebetulan adalah anak saudara Harun.

Suhaimi tidak disokong oleh 'kem Harun' kerana dilihat tidak serius dalam memperjuangkan nasib Harun yang terpenjara.

Dalam pertembungan Tun Dr Mahathir dengan Tengku Razaleigh (Ku Li) pada pemilihan UMNO 1987, Harun secara terang memihak kepada Ku Li. Kebetulan, kempen 'kem Ku Li' yang menanamkan kebencian kepada AIDS (Anwar Ibrahim, Daim (Zainudin) & Sanusi (Junid)) bermakna Harun turut tidak gemar dengan Anwar.

Selepas UMNO berpecah dan akhirnya Semangat 46 ditubuhkan, Harun telah bertanding atas tiket parti serpihan UMNO itu menentang calon BN Ong Tee Kiat dalam PRK Ampang Jaya pada tahun 1989.

Semasa PRK berkenaan Ujang tetap setia dengan Harun, malah dikatakan hingga keakhir hayatnya.

Dalam konteks hubungan politik Harun - Anwar, terbukti adanya jasa Harun dalam melonjakkan Anwar dalam hireaki UMNO, tetapi sukar pula untuk mencari bukti peranan Anwar dalam menarik semula Harun dalam arus perdana politik UMNO sepanjang hayatnya.

Perjuangan Harun juga amat berbeza dengan Anwar, apabila melihat gelagat Harun tidaklah ketahap menggulingkan Tun Razak, meski pun berkonfrontasi dengannya.

Ujang Masuk Perangkap Anwar?

Berdasarkan temubual Ujang dengan Sinar Harian, beliau masih bercakap dengan isu-isu kepentingan Melayu. Ini bermakna didikan Harun masih kuat dalam dirinya.

Meskipun beliau tidak dengan jelas menyatakan sokongan kepada Anwar, tetapi blog-blog pro PR mengatakan bahawa Ujang menyokong Anwar.

Dalam keadaan Ujang masih bercakap tentang isu-isu kepentingan Melayu, bolehkah beliau memberikan kepercayaan kepada Anwar untuk menjadi juara terhadap isu-isu yang dibangkitkan?

Sebagai tokoh tempatan yang disegani di Kajang serta ditambah dengan semangat perjuangannya yang masih tebal dalam isu-isu Melayu dan Islam, adalah lebih elok bagi Ujang Bagong untuk tidak bersama Anwar, demi bukan sahaja untuk mengelak daripada terbitnya mudarat yang lebih besar kepada kawasannya, tetapi juga ancaman yang bakal mendatang terhadap negeri Selangor, tanah tumpah darahnya.

Friday, February 7, 2014

Ambiga Longlai Di Mahkamah Tinggi - Saifuddin Nasution, Dr Dzulkefly Ahmad & 3 Yang Lain Berkongsi Bayar Kos Mahkamah RM10,000

Foto - Rakyat News

Peguam Dato' S. Ambiga kelihatan longlai apabila gagal ketika mewakili Saifudin Nasution (PKR) dan Dr Dzulkefly Ahmad (PAS) serta tiga yang lain dalam kes saman memohon pemecatan tujuh anggota Suruhanjaya Pilihan Raya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Malahan kelima-lima pemohon telah diarahkan membayar kos mahkamah RM10,000.

Dalam pada itu menurut laporan Bernama, dalam penghakiman bertulisnya, Hakim Dato' Rosnaini Saub berkata anggota SPR memiliki keistimewaan sama seperti seorang Hakim Mahkamah Persekutuan.

"Ini bermakna mereka hanya boleh dipecat daripada jawatan oleh tribunal yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.

"Tindakan memfailkan saman dan memohon satu perintah untuk memecat defendan sebagai anggota SPR boleh dianggap sebagai satu percubaan bagi melangkau atau memintas peruntukan Perkara 114(3) Perlembagaan Persekutuan dan merupakan satu penyalahgunaan proses mahkamah," katanya.

Rosnaini berkata berdasarkan Perkara 118 Perlembagaan Persekutuan, satu-satunya kaedah untuk mencabar keputusan pilihan raya ialah dengan memfailkan petisyen pilihan raya.

"Hanya hakim mahkamah pilihan raya yang boleh mengisytiharkan mana-mana pilihan raya sebagai batal dan tidak sah. Mahkamah ini bukan mahkamah pilihan raya, oleh itu, saya tidak boleh memberikan relif yang dipohon plaintif," katanya.

Ahli PKR Dari Seri Kembangan Mengaku Hantar Surat Keluar Parti Adun Hutan Melintang Ke Pejabat Speaker


Seperti yang diduga bahawa penghantaran surat keluar parti dari PKR Adun Hutan Melintang, S. Kesavan dilakukan oleh pihak dalaman PKR.

Lelaki berusia 61 tahun yang mendakwa aktivis PKR dari Seri Kembangan tampil memberi keterangan kepada polis yang beliau telah diarahkan untuk menghantar surat berkaitan kepada Speaker DUN Perak ketika menghadiri malis politik di Kajang, lapor Astro Awani.

Jelas bahawa ia adalah sebahagian 'black-ops' PKR yang bertujuan sekadar mencetuskan 'kejutan'.

Wednesday, February 5, 2014

Orang Kuat Khalid Ibrahim Turut Malu Dengan Alasan PRK Kajang Yang Jadi Bahan Tawa Umum


Meskipun para pemimpin PKR bertungkus lumus dengan alasan-alasan yang cuba lari dari dikaitkan dengan kemasukan DS Anwar Ibrahim dalam PRK Kajang adalah untuk mengambilalih jawatan MB Selangor dari TS Khalid Ibrahim, nampaknya ia mengundang tawa dan gelak besar di pihak BN dek kerana alasan dangkal yang diberikan.

Khususnya kepada bekas Setia Usaha Politik MB Selangor yang kini Ketua Eksekutif MBI, Faekah Husin tentunya punya rasa malu, lantas mendorongnya memberikan kenyataan berikut;


Hal ini ditambah pula dengan tulisan yang amat sinis yang disiarkan di TMI.

Dalam pada itu tekanan terhadap Khalid supaya melepaskan jawatan tetap diteruskan dari dalam PKR.


Inilah hakikat sebenar PRK Kajang, yang sekadar untuk melempiaskan hawa nafsu Anwar.

Tuesday, February 4, 2014

Wajah Pelakon Baru 'Black-Ops' Anwar Ibrahim


Dalam penafian terhadap surat keluar parti Adun PKR Hutan Melintang S. Kesavan, Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil menyifatkan bahawa surat yang dihantar kepada Speker DUN Perak itu (imej bawah) adalah 'operasi hitam' pihak-pihak tertentu, lapor Keadilan Daily.


Pastinya ia adalah perbuatan dari dalaman PKR sendiri yang gemar adanya kejutan dalam politik, khususnya dalam persedian Anwar Ibrahim bertanding dalam PRK Kajang.

Mungkin setelah menimbangkan kriteria yang dimiliki oleh Kesavan, maka beliau telah dimangsakan sebagai pelakon untuk permainan 'Black-Ops Anwar Ibrahim'.

Ini adalah penghinaan PKR terhadap Kesavan.

Penafian dari Kesavan turut dilaporkan media-media arus perdana.

Monday, February 3, 2014

Apa Itu Projek Istanbul Anwar & Rafizi?

“Will Khalid play?” 
“No, he’s happy with the State” jawab Rafizi dengan pantas. 
“So how do we get the money if Khalid and Faeqah won’t play?” tanya Anwar. 
Rafizi senyap, memandang keliling ruangan pejabat Anwar dan mejanya yang kosong saja. 
“You could ask Azmin to do something, he hates Khalid” kata Rafizi, hampir berbisik. 
“Yessss” jawab Anwar, sambil senyum kambing. 
Baca selanjutnya "Projek Instanbul".
Transkrip diatas yang dipetik dari blog "Apa Itu Projek Istanbul" dikatakan rencana awal dalam mencipta skrip pengguguran Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah PKNS dan seterusnya membawa kepada episod PRK Kajang.

Barangkali skrip amat mudah digarap, namun perjalanan cerita tidak semudah yang disangka apabila melibatkan Khalid Ibrahim antara watak utamanya.

Bekas Pengurus Besar PKNS Osman Omar khabarnya telah meraung kerana kehilangan jawatan, disamping mengaku kepada Khalid bahawa adanya arahan dari pihak tertentu supaya surat pengguguran Azmin sebagai ahli lembaga pengarah PKNS. Malah dikhabarkan juga Khalid sudah maklum akan nombor telefon bimbit dan kandungan SMS arahan tersebut.

Jika ini benar, takkan semudah itu untuk Khalid mengalah!

Sunday, February 2, 2014

Cerita Sebenar Disebalik Serbuan Anwar Ibrahim Keatas Majlis Perjumpaan Anjuran Khalid Ibrahim


Anwar Ibrahim dalam keadan sedang kemaruk hendak menjadi MB Selangor, hingga sanggup menyerbu majlis perjumpaan MB Selangor dengan para penyokongan pasukan Liga-M Selangor yang berlangsung semalam. [Laporan baca SINI]

Awalnya, blog ini menganggap bahawa Anwar sengaja diundang oleh MB Selangor ke majlis berbentuk High Tea berkenaan, tetapi setelah mendengar cerita dari saksi yang berada di tempat kejadian, ia adalah sebaliknya.

Menurut saksi berkenaan, Khalid Ibrahim menyedari bahawa wujudnya beberapa kelompok penyokong Selangor dan bukannya bersatu dibawah satu bumbung rasmi Kelab Penyokong Selangor. Khabarnya Khalid setelah mendapatkan pandangan dari bekas MB Selangor TS Muhammad Mohd Taib (yang kini ahli PAS), telah berusaha untuk menyatukan kelompok-kelompok penyokong ini untuk membantu kejayaan pasukan Liga-M Selangor.

Usaha mengumpulkan kelompok-kelompok ini telah dirancang dan diusahakan sebelum usaha-usaha menggulingkan Khalid dari jawatan MB oleh pihak dalaman PKR Selangor.

Kebetulan usaha hanya dapat dilaksanakan setelah heboh diperkatakan bahawa Anwar akan menggantikan Khalid sebagai MB dan sekali gus mengambialih jawatan Presiden FAS.

Menurut saksi itu lagi, ketika majlis perjumpaan itu sedang berjalan, Anwar dilihat berlari meluru masuk ke dewan di perkarangan kediaman rasmi MB Selangor dan terus ke meja utama, dimana Khalid sedang duduk bersama ketua-ketua kelompok penyokong Selangor.

Anwar terus bertanya,"Saya tidak ada tempat dudukkah?". Melihat situasi berkenaan, salah seorang dari ketua kelompok yang berada di meja berkenaan telah memberi ruang dengan beredar dari meja berkenaan.

Kehadiran Anwar itu telah menarik perhatian para wartawan yang turut hadir di majlis berkenaan, lantas mereka telah mengerumuni meja berkenaan.

Ketika menjawab soalaan wartawan, Anwar mendakwa beliau sejak dulu meminati dan menyokong pasukan Selangor. Mungkin kerana tidak selesa dengan soalan dari para wartawan yang mengaitkan kehadirannya dengan PRK Kajang dan pengambialihan jawatan MB, Anwar meminta diri untuk meninggalkan majlis dengan alasan mempunyai majlis lain di Kedah.

Saksi tersebut turut memberitahu bahawa Anwar sekadar berada dalam majlis berkenaan selama 2 minit, tetapi dalam tempoh sesingkat itu sudah cukup baginya untuk mengundang pelbagai andaian daripada pihak media.

Kebanyakan mereka yang hadir terpinga-pinga dengan permainan licik Anwar, yang cuba menggambarkan kepada media bahawa beliau mendapat sokongan dari Kelab Penyokong Selangor.

Setelah Anwar beredar, salah seorang penyokong Selangor yang duduk bersama Khalid, secara berani ingin mendapatkan penjelasan dari MB Selangor itu, samada Anwar turut dijemput ke majlis berkenaan. Sebaliknya Khalid menjelaskan yang beliau tidak mengundang Anwar.

Kemudian seseorang yang dikatakan membuka gerai cenderamata dan jersi pasukan Selangor di majlis berkenaan, didengar mengadu kepada Khalid yang Anwar telah mengambil sepasang jersi tanpa membuat sebarang bayaran.

Jelas sekali didengar Khalid berkata, "Tak apalah," yang mungkin bermaksud beliau akan menjelaskan bayaran bagi pihak Anwar.

Dari kejadian tersebut mungkin Anwar menganggap ia adalah mileage kepadanya, tetapi rata-rata mereka yang hadir ternyata tidak berpuashati dengan cara kehadirannya, yang nyata sekali cuba mencuri tumpuan. Mereka terus terang mengatakan bahawa Anwar cuba memanipulasi kehadiran mereka di majlis berkenaan.

Siapa tahu, barangkali juga Khalid turut bengang dengan kelakuan Anwar itu?