Friday, May 15, 2009

Kalaulah UMNO, PAS dan PKR Diibaratkan Manusia

Terbaca harimau, baru sedar bahawa usia UMNO dah menjangkau 63 tahun. Terima kasih kepada harimau yang mengingatkan aku tentang mati. Ialah, semakin hari saling berganti maka semakin dekat diri aku kepada ajal.

Merujuk kepada UMNO, PAS dan PKR yang merupakan parti-parti utama orang Melayu, lalu diandaikanlah mereka ini manusia, maka bolehlah dipesankan kepada mereka yang berikut;

Kepada UMNO, sedar-sedarlah bahawa kamu dah masuk usia kematian. Namun pada PAS janganlah perasan sangat, awak tu tahun depan akan masuk umur pencen. Tempoh hari, umur menjangkau 53 tahun barulah nak bergaya dan melaram. Dulu bukan main konservatif kau tu. Eh, kau ni PKR, baru 10 tahun nak bising-bising dan kecoh-kecoh. Awak tu budak lagi, bersunat pun belum!

Tuesday, May 12, 2009

Politik Yo Yo

Saya tidak ingin mengulas berkenaan keputusan mahkamah berhubung pertikaian MB Perak. Pada pandangan, saya ia bersifat akademik dan tidak wajar bagi saya membuat ulasan berdasarkan kehendak dan naluri semata-mata. Tidak molek rasanya, dengan hanya sekadar pernah menduduki peperiksaan untuk subjek “Malaysian Legal System” dan “ Law of Contract”, menjadi tiket untuk saya untuk turut sama berhujah.

Dalam konteks ini, saya lebih gemar untuk membuat pilihan membaca posting dari mereka yang berlatar belakang undang-undang seperti hk.dan dsn. Ini bertujuan untuk menambah sedikit pengetahuan berkenaan dengan undang-undang.

Kekurangan yang saya sedari dan maklumi wujud dalam diri saya, membataskan saya untuk membuat sebarang komen yang melulu. Malah yang terkini, keadaan semakin menjadi yo-yo seperti boleh dibaca di sini.