Friday, October 5, 2012

Kejutan Buat Hadi Awang & Nik Aziz - Anwar Ibrahim Hadiahkan Kitab 'Tinderbox'

Gambar Hiasan: Klik SINI

Anwar Ibrahim baru-baru ini telah melancarkan buku "Tinderbox - The Past and Future of Pakistan" tulisan MJ Akbar (penulis dan wartawan India). Buku ini sebenarnya telah pun berada di pasaran pada Julai lalu dan pelancaran ini berbentuk soft-launching di Malaysia.


Apa yang terlalu istimewa hingga menguja Anwar untuk melancarkan buku tersebut di Malaysia?

Dari semakan yang dibuat, MJ Akbar menulis,
"Pakistan can become a stable modern nation, but only if the children of father of Pakistan Ali Jinnah can defeat the ideological heirs of godfather of Pakistan Maulana Maududi (founder of Jamaah Al-Islami)"

Dari tulisan di atas, jelas bahawa Anwar bersetuju dengan Akbar bahawa untuk menjadi sebuah negara maju, Malaysia mesti ditadbirsecara sekular, liberal dan demokrasi secara barat. Pendirian Anwar ini, tentunya sealiran dengan Kamal Attarturk dan ternyata berlawanan dengan ideologi yang dibawanya semasa memimpin ABIM.

Begitu menghairankan bila ulamak-ulamak dalam PAS masih percaya kepada Anwar, walhal telah ditunjukkan dalam banyak keadaan (misalnya pendirian terhadap Israel dan penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam), Anwar sememangnya pendokong liberalisme.

Sebagai seorang yang berpengalaman dan telah pun berusia malah bergelar Tuan Guru, saya rasa amat sedih apabila Nik Aziz Nik Mat boleh tertutup mata dan hatinya terhadap kecenderungan Anwar.

Sering diungkapkan oleh Nik Aziz bahawa parut luka ketika penyingkiran PAS dari BN menjadi alasan untuk tidak berbaik-baik dengan UMNO. Namun, apakah Nik Aziz sendiri dapat menjangkakan bahawa suatu hari nanti ahli-ahli PAS pun akan diculik oleh Anwar untuk menyertai PKR?

Kepedihan disingkirkan dari BN, tentunya tidak sepedih apabila suatu hari nanti hanya Hadi Awang dan Nik Aziz yang tinggal dalam PAS kerana yang lain-lain lebih selesa bersama Anwar dalam PKR.

Tafsirkan sendiri ungkapan MJ Akbar,"Islam is the faith not the nationhood but the brotherhood". Juga, jangan lupa untuk menonton dua video yang memuatkan pandangan Akbar yang dipersetujui Anwar.


Thursday, October 4, 2012

Tuanku Sultan Belum Perkenan Permohonan Khalid Ibrahim


MB Selangor telah memohon perkenan Tuanku Sultan untuk mengadakan Sidang Khas DUN Selangor untuk membincangkan 3 agenda iaitu kertas putih hutang Talam Corporation Berhad, hasil pelaksanaan Selangorku Bersih (pendemokrasian Selangor - keraguan terhadap pengundi yang tidak dapat dikesan) dan isu penyusunan semula industri perkhidmatan air.

Dalam perancangan PR Selangor, sidang DUN ini dijadualkan memakan masa 2 - 3 minggu.

Jika Sidang Khas mendapat perkenan Sultan, adakah patut ia berlansung selama 3 minggu hanya semata-mata untuk membincangkan 3 agenda tersebut? Walhal untuk mesyuarat pertama dan kedua penggal kelima sidang DUN ia hanya mengambil masa seminggu dan maksimum 2 minggu.

Seolah-olah ada muslihat bagi PR, iaitu menyalahgunakan keistimewaan dewan hanya semata-mata untuk memperbesarkan temberang dan pembohongan mereka dalam mendepani 3 isu yang dicipta oleh mereka sendiri.

Khusus kepada perlaksanaan Selangorku Bersih, PR mendakwa wujud 110,000 orang pengundi yang tidak dapat dikesan dalam senarai pemilih SPR di Selangor. Kalau benar berlakunya perkara berkenaan, mengapakah PR Selangor tidak membuat bantahan dan pendengaran awam kepada SPR? Mungkin kerana mereka khuatir dan yakin kerana terpaksa membayar RM100 kepada setiap pemilih, jika pemilih berkenaan tampil untuk membuktikan bahawa mereka adalah pemilih yang sah menurut pewartaan SPR.

Andaian lain terhadap Sidang Khas DUN yang dicadangkan, berkemungkinan kegagalan PR menyediakan Bajet 2013 Negeri Selangor yang kompetetif dan secara relatifnya lebih baik dari Bajet 2013 Persekutuan. Ini bermakna, ia bakal menjadi helah untuk melewat-lewatkan pembentangan Bajet Selangor.

Wednesday, October 3, 2012

Video Terbaru Khalid Ibrahim Punca Azmin Ali Nak Tukar MB Selangor


Hari ini, Sinar Harian melaporkan kenyataan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali yang membayangkan kerusi MB Selangor akan diisi dengan muka baru.

Pujian melambung Azmin yang kononnya prestasi Khalid telah membawa peningkatan KDNK sebanyak 23%, melayakkan Khalid untuk berkhidmat di pusat, jika angan-angan Pakatan Rakyat mengambilalih Putra Jaya menjadi kenyataan.

Azmin mungkin telah menyedari strategi Khalid yang telah menerbitkan video promosi dirinya melalui agensi propaganda Kerajaan PR Selangor.


Tajuk video pun sudah cukup menyakitkan hati Azmin iaitu "Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Anak Selangor". Dari tajuk tersebut, sudah memadai bagi Khalid untuk memberitahu khalayak bahawa MB Selangor harus dilantik dikalangan anak kelahiran Selangor.

Difahamkan, kod negeri asal dalam kad pengenalan Azmin ialah -71-, yang bermaksud dilahirkan diluar Malaysia.

Apatah lagi, Setpol MB yang paling dibenci oleh Azmin memberi kenyataan dalam video di atas, berbunyi  "That alone, you can imagine if Tan Sri ambil for another term.......", yang bermaksud Khalid wajib diberi peluang untuk penggal yang berikutnya.

Maka tidak hairanlah bila Azmin jadi meroyan!

Tuesday, October 2, 2012

Siapa Gerangan Pemimpin Kanan PKR Yang Sifatkan Wan Azizah Sebagai Ratu Kebaya - Muka Cantik, Otak Tak Ada? Rakaman Audio Bakal Muncul!


Khabar angin bertiup kencang – adanya rakaman Azmin mengatakan Presiden PKR seperti ‘ratu kebaya’. Muka cantik. Otak tak ada. Kita sama-sama tunggu kalau rakaman itu dapat dikeluarkan juga nanti.

Baca selanjutnya di SINI.

Sunday, September 30, 2012

Pencarian 'Sleeping Partner' Untuk Teresa Kok


Dalam blognya, Teresa Kok menulis bahawa beliau telah kehilangan 'sleeping partner'nya.


Silap dirinya juga, apabila melelong 'sleeping partner'nya dengan harga RM10k.

Kepada mana-mana individu yang berminat dengan Teresa Kok, jangan cuba-cuba berani untuk menawarkan diri menjadi 'sleeping partner', MP Seputeh dan ADUN Kinrara tersebut.

Silap-silap, anda pun akan dijual!