Saturday, November 24, 2012

Gempar!!! Pengarah Urusan McDonald's Malaysia Akui Operasinya Tidak Mengikut Undang-Undang Malaysia

Bukan hendak menambah lagi serangan terhadap McDonald's Malaysia, namun mungkin kerana tak tertahan dengan serangan keatas organisasi perniagaan berkenaan, notis edaran mereka yang ditandangani oleh Pengarah Urusan Azmir Jaafar telah berlaku kesilapan.


Lihat pada kenyataan didalam kotak garisan putih di atas. Notis berkenaan memaklumkan, organisasi berkenaan dibawah rang undang-undang Malaysia.

Rang undang-undang sebenarnya bermaksud draf undang-undang yang belum diluluskan oleh parlimen dan belum mendapatkan perkenan Diraja. Justeru, dengan sendirinya ia adalah bukan undang-undang.

Satu kesilapan besar dilakukan oleh staf McDonald's Malaysia sendiri!

Kesian Golden Arches Restaurants Sdn Bhd pengendali rangkaian outlet McD yang dikuasai oleh Mohamed Shah Kadir yang beribu-bapakan bekas menteri ( Allahyarham Tan Sri Kadir dan Allayarhamah Tun Dr Fatimah Hashim) yang tertekan dari luar dan dalam.

P/s - Aku masih bedal burger McD Malaysia sebab taukehnya Mohamed Shah Kadir

Bila Eli Wong Kepedasan..........


Terima kasih kepada TV Selangor kerana menyiarkan soalan yang dianggap nakal dari ADUN Batang Kali Mohd Isa Abu Kasim.

Yang jelas, Exco Eli Wong yang terasa kepedasan tanpa suaan cili oleh Mohd Isa.

Patutlah Hadi Awang Nak Jadi Nelayan - Rupanya Dah Terlajak Cakap Anwar Ibrahim Jadi PM Sejak Anwar Dihukum Liwat Azizan


Rupa-rupanya Presiden PAS DS Hadi Awang sudah terlepas cakap dan bersetuju bahawa DS Anwar Ibrahim menjadi PM jika PR mentadbir Putra Jaya, seawal PKR lahir.

Maka tidak hairanlah, Hadi yang menyesal dengan keterlajakan kata-kata sendiri, akhirnya memilih untuk menjadi nelayan selepas ini.

Merajuk rupanya orang tua ni!

Friday, November 23, 2012

Peguam Sulaiman Abdullah Tak Rela Wakili Nurul Izzah?


Dalam kenyataan media awal Nurul Izzah, beliau telah menamakan Peguam Sulaiman Abdullah sebagai salah seorang peguam yang akan mewakilinya dalam saman fitnah terhadap  Utusan Malaysia.


Beliau telah menggunakan perkataan "Saya telah mengarahkan peguam-peguam saya - Tn Hanipa Maidin dan Tn Hj Sulaiman Abdullah - untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas Utusan Malaysia....".

Namun, ketika memfailkan saman tersebut hari ini, kebanyakan media menyebut hanya Hanipa Maidin yang mewakili beliau.

Apakah ini bermakna Sulaiman telah mengingkari arahan Nurul atau sememangnya beliau enggan mewakili wanita berkenaan?

Tiadanya kelibat Sulaiman, maka membuka ruang spekulasi terhadap kenyataan awal Dato' Zulkifli Noordin, yang membayangkan DS Anwar Ibrahim dan Nurul sendiri akan terkejut besar dengan barisan pembelaan Utusan.

Sulaiman akan mewakili Utusan?

Sumbangan Ikhlas Khalid Ibrahim Kepada Anak-Anak Muda Bandaraya Shah Alam - Sepasang Tiang Gol Street Soccer Dibuat Dari Beluti Terpakai


Objek utama dalam foto di atas ialah tiang gol yang diperbuat daripada kayu. Tiang gol ini ada pasangannya yang terletak lebih kurang 10 meter menghala ke kanan dari objek di atas.

Saya yakin tiang-tiang gol ini digunakan oleh sekumpulan anak muda untuk bermain street soccer.

Lokasinya ialah di lapangan parkir yang terletak diantara kondominium dan blok unit perniagaan di Sekysen 15, Shah Alam.

Barangkali inilah tiang-tiang gol yang termampu disediakan oleh MB Selangor yang kedekut tahi hidung masin untuk anak-anak muda di Bandaraya Shah Alam.

Silap-silap gaya, selepas ini MB Selangor akan arahkan MBSA menghilangkan tiang gol ini dari pandangan.

Permohonan Rafizi 'The Trumpet Blower' Gagal


Permohonan Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli untuk mengenepikan tuduhan dibawah BAFIA gagal.

Dengan bersandarkan dalihan sebagai 'whistle blower', Rafizi berharap dapat mengenepikan pertuduhan keatasnya.

Seperti dikatakan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri DS Nazri Aziz, Rafizi melampui watak sebagai 'whistle blower', bahkan tersasar sebagai 'trumpet blower' yang mencanangkan kerahsian pihak ketiga secara terbuka.

Pesara Buraikan Serban Nik Aziz Kerana Kepalanya Nak Digondolkan


Kelmarin, satu pendedahan telah dibuat dalam perjumpaan NGO-NGO Melayu di Kelab Sultan Sulaiman, Kg Baru.

Bekas Naib Canselor UiTM TS Prof Dr Ibrahim Abu Shah telah menceritakan bagaimana Mursyidul Am PAS TG Nik Aziz Nik Mat adalah penghalang utama kepada perpaduan Islam dan Melayu.

Tonton keseluruhan video di bawah.

Thursday, November 22, 2012

"Tak payah samanlah... Kesian dekat dia... Dia bukannya ada duit," Rayu Ahli Parlimen Pembangkang Kepada Azalina Othman Said


MP Penggerang DS Azalina Othman Said akan meneruskan saman terhadap Pengerusi ANAK Mazlan Aliman dalam isu RAPID Penggerang, meskipun dirayu tidak berbuat demikian oleh beberapa orang MP pembangkang.

Bagi beliau, tindakan tersebut adalah kerana prinsip dan bukan atas sebab kewangan. Malah yang lebih penting bagi Azalina ialah untuk membuktikan tuduhan Mazlan terhadapnya.

Isu Selangor - Khalid Ibrahim Rampas Asset UNISEL & Jadikan Universiti Swasta Tanpa Harta No. 1 Negara


Setahun selepas memerintah Selangor, Kerajaan PR telah memindahkan aset-aset UNISEL kepada pemilikan Menteri Besar Incorporated (MBI). Perkara ini termaktub dalam 'Kertas Putih  Penyelesaian Hutang Talam'.

Kertas Putih berkenaan mendedahkan pampasan dalam bentuk pengambilalihan liabiliti UNISEL yang berjumlah RM248.7 juta telah diberikan oleh MBI kepada universiti swasta milik Kerajaan Negeri Selangor berkenaan.

Kemudian, MB Selangor TS Khalid Ibrahim mengumumkan pengambilalihan hutang UNISEL oleh MBI sebanyak RM150 juta. [Rujuk SINI]

Namun begitu, dalam Exco Pendidikan Selangor Dr Halimah Ali membuat kenyataan yang amat berbeza, apabila mendakwa pengambialihan hutang UNISEL berjumlah RM486.7 juta.


Baik apa juga amaun mahu pun alasan dan tujuan pengambilalihan hutang tersebut, perlu diingatkan bahawa perlaksanaan tersebut adalah berserta dengan pengambilan semua aset-aset UNISEL.

Oleh kerana UNISEL beroperasi sebagai universiti swasta, maka universiti tersebut telah dijadikan sebuah universiti swasta tanpa aset yang pertama di Malaysia oleh Khalid Ibrahim. 

Ini juga bermakna bahawa UNISEL tidak mempunyai nilai ekonomi kepada mana-mana pelabur.

Wednesday, November 21, 2012

Khalid Ibrahim Kantoi Dalam Kertas Putih Talam - Kelepet Pampasan RM248.7 Juta Milik UNISEL


Dalam Kertas Putih Penyelesaian Hutang Talam, UNISEL telah disebut sebagai pihak yang menerima pampasan berjumlah RM248.7 juta (Rujuk kepada petikan dari Kertas Putih berkenaan seperti di bawah).


Namun begitu, berdasarkan komen Ketua Audit Negara yang terbaru, UNISEL kedudukan akaunnya adalah seperti berikut:-


Pendidikan Industri YS Sdn Bhd di atas adalah merujuk kepada syarikat pengendali UNISEL.

Seperti yang terkandung dalam Kertas Putih Berkenaan, pinjaman dari CIMB telah diterima pada 9 November 2009.  Meskipun telah disebutkan UNISEL sebagai pihak penerima pampasan, namun liabiliti telah meningkat kepada RM439 juta pada 2010, berbanding RM381 juta pada 2009.

Secara logiknya, jika benar UNISEL menerima amaun pampasan di atas, semestinya liabiliti akan berkurangan.

Malahan, pada 19 November 2012, MB Khalid Ibrahim telah mengumumkan pemindahan liabiliti UNISEL sebanyak RM150 juta kepada MBI (rujuk video di bawah).


Persoalannya, apakah baru sekarang Khalid Ibrahim melakukan pelarasan akaun UNISEL setelah wujud 'audit findings' dari Ketua Audit Negara? 

Seperkara lagi, Khalid perlu menjelaskan samada RM150 juta yang diumumkan adalah amaun tambahan, atau ia adalah sebahagian dari RM248.7 juta yang sepatutnya dilaraskan dalam perakaunan UNISEL? 

Tuesday, November 20, 2012

Nik Aziz Isytihar UMNO Masih Islam


Dalam laporan portal Antara Pos, Mursyidul Am PAS TG Nik Aziz Nik Mat akan berhasrat akan menyaman Utusan berhubung isu UMNO murtad.


Dengan kenyataan Nik Aziz tersebut, bermakna beliau mengisytiharkan UMNO masih Islam.

Dengan Simpati Dari Bekas Pengarah Magnum, Ketua Wanita PKR Zuraida Kamarudin Kena Special Draw 4-D


Zuraida Kamaruddin di lahirkan di Bengkulu, Sumatera Indonesia. Akibat kemiskinan hidup pada masa itu di Indonesia keluarganya telah berhijrah ke Singapura. Ketika itu Singapura masih lagi berada dalam Persekutuan Tanah Melayu. Selepas berlaku perpisahan antara Singapura dengan Malaysia keluarganya mengambil keputusan untuk memilih Malaysia sebagai tempat bermaustatin.  Selepas itu mereka telah di beri kerakyatan Malaysia. Nama asal mereka sekeluarga juga dipercayai telah ditukar.
Sebelum di pilih sebagai Ahli Parlimen Ampang pada tahun 2008 Zuraida adalah seorang penjual buah di kawasan Ampang. Selain menjual buah beliau juga secara sampingan turut menjual ubat-ubatan tradisional termasuk minyak angin.
Penglibatannya dalam PKR bermula selepas dia menyertai sebuah pertubuhan pro pembangkang yang dikenali sebagai Gerakan Mansuhkan ISA. Hasil pergaulan dan perkenalan beliau dengan orang-orang pembangkang dalam pertubuhan itu membawa beliau menyertai PKR. Kebetulan pada masa itu PKR berada dalam keadaan hidup segan mati tak mahu dan tidak ramai orang yang sanggup menerima jawatan -jawatan dalam parti. Kesempatan itu di ambil oleh Zuraida untuk menonjolkan dirinya dengan suara-suara lantangnya yang akhirnya membawa beliau berjaya memegang jawatan Ketua Wanita PKR.
Zuraida yang terkenal dengan bau badan yang masam di kalangan orang-orang PKR telah dipilih oleh PKR untuk menjadi calon mereka di Ampang dalam PRU ke 13 memandangkan pada waktu itu tidak ramai orang-orang PKR yang berminat untuk jadi calon. Tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu. Zuraida menang di Ampang dan dalam masa yang sama PKR berjaya membentuk kerajaan di Selangor. Ramai orang-orang PKR yang terlopong melihat orang yang selalu diperli dengan bau badan masam sebelum itu diangkat sebagai ahli parlimen oleh pengundi-pengundi Ampang.
Bermula Mac 2008 kehidupan Zuraida sekeluarga berubah setelah bergelar wakil rakyat di sebuah negeri yang diperintah PKR. Zuraida tidak perlu lagi menjual buah. Selain sibuk sebagai ahli parlimen Zuraida juga sibuk memenuhi undangan-undangan ceramah di seluruh negara untuk membongkar ‘penyelewengan dan rasuah Umno’.
Sebelum menjadi wakil rakyat di negeri yang diperintah oleh PKR Zuraida hanya menggunakan kenderaan Perodua Myvi yang dibelinya pada tahun 2005. Itulah satu-satunya kenderaan yang dimiliki beliau pada masa itu.
Apakah kerana Dato' Nalla bersimpati dengan memberi nombor 4-D Magnum, maka kehidupan Zuraida berubah?
Baca seterusnya SINI.

Monday, November 19, 2012

Sambil Lap Hingus, Khalid Ibrahim Berjaya Langsai Hutang RM150 Juta


Mudah bagi MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim melangsaikan hutang ratusan juta ringgit.

Bak semudah mengelap hingus, Khalid Ibrahim mengumumkan liabiliti UNISEL berjumlah RM150 juta luput apabila dipindahkan kepada Menteri Besar Incorporated (MBI).

Ini bermakna, jika dicampur dengan hutang Talam Corporation (RM392 juta), MBI menjadi penanggung hutang berjumlah lebih RM0.5 bilion.

Satu trik perakaunan yang amat licik! Persoalannya, apakah akan dibiayai oleh pihak bank, seperti yang dipinjam dari CIMB Bank dalam pengambilalihan hutang Talam tempohari?

Isu Selangor - Khalid Ibrahim Ibrahim Tipu Mangsa Banjir Di Bukit Changgang, Kuala Langat


Mangsa-mangsa banjir di Bukit Changgang yang rata-ratanya adalah orang Melayu telah ditipu oleh MB TS Khalid Ibrahim.

Dalam laporan portal rasmi Kerajaan Negeri Selangor, Media Selangorku mangsa-mangsa banjir di sana hanya menerima bantuan sebanyak RM500.


Sebenarnya, Kerajaan Negeri berkemampuan lebih daripada itu. Sebelum ini, mangsa-mangsa banjir di Kg Baru Batu 11, Cheras diberi bantuan RM1,000.

Untuk melihat bukti bergambar klik SINI.

Sunday, November 18, 2012

Kalau Nik Aziz Gagal Selesaikan, Dia Pun Sama Macam Lina Joy


Mursyidul Am PAS telah menunujukkan kegusarannya. Justeru, dalam meraih semula sokongan bekas-bekas ahli PAS, apatah lagi ahli-ahli PAS maka beliau telah mengisytiharkan UMNO sebagai murtad.

Walhal, dalam Perlembagaan UMNO telah jelas memperuntukkan perkara berikut:-


Dalam pada itu, portal Tranungkite edisi 10 Julai 2002 (keratan di bawah) membuat perbandingan antara Islam UMNO dengan PAS.

Portal berkenaan menganggap bahawa Perlembagaan tidak Islamik kerana mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang digubal oleh seorang kafir iaitu merujuk kepada Lord Reid.


Dalam pada itu, cuba perhatikan pula10 Agenda yang terkandung dalam 'Dokumen Negara Berkebajikan Tawaran PAS' yang dilancarkan pada 11 Disember 2011 yang dipetik dari Sinar Harian.
Agenda pertama, mahu mewujudkan kerajaan beramanah, adil dan bersih. Menerusi konsep itu, Pas mahu memperkukuh sistem federalisme, mengkaji semula peruntukan Perlembagaan untuk memperkasa amalan pemisahan kuasa, menjamin pilihan raya bersih dan adil, memulihkan agensi-agensi awam seperti SPRM, Jabatan Peguam Negara dan PDRM.
Konsep kedua, iaitu masyarakat penyayang, aman dan bersatu pula menekankan untuk menambah badan masyarakat madani dan organisasi perniagaan sosial, menyemak semula jumlah pengurangan dan pelepasan cukai, mewujudkan pasukan polis bantuan di bawah pihak berkuasa tempatan, menyemak dasar berkaitan perpaduan nasional dan menubuhkan Majlis Dialog Kebangsaan.
Di bawah konsep ketiga, iaitu mewujudkan ekonomi mampan, seimbang dan saksama, Pas berhasrat menyusun keutamaan pembangunan supaya pertumbuhan tidak diukur berdasar pembinaan dan infrastruktur mega mewah, tetapi selaras matlamat dan strategi pembangunan.
Agenda keempat iaitu pendidikan berkualiti, berdaya saing dan boleh capai, inisiatif ditawarkan ialah memberi yuran pengajian percuma kepada anak luar bandar berpendapatan RM1,500 ke bawah dan keluarga bandar berpendapatan RM2,500 ke bawah memasuki universiti awam.
Bagi agenda kelima iaitu perkhidmatan kesihatan cekap, berkualiti dan boleh capai, ia mewujudkan Skim Pembiayaan Kesihatan Nasional bagi kumpulan rakyat tidak mempunyai skim perlindungan kesihatan daripada majikan.
Bagi agenda keenam, iaitu agenda kebajikan langsung, menyeluruh dan mesra rakyat menggariskan inisiatif memperkukuh dan memperkemas pengurusan zakat, wakaf dan lain-lain dengan memberi lebih kuasa dan peranan kepada masjid sebagai pusat sehenti kebajikan masyarakat Muslim setempat.
Agenda ketujuh pula memupuk gaya hidup kekeluargaan yang memenuhi fitrah semula jadi manusia melalui kempen berterusan.
Agenda kelapan pula meletakkan aspek belia, pekerja produktif, berdaya saing dan terbela dengan mengadakan kuota minimum 15 peratus bagi tenaga kerja di semua peringkat dan bidang bagi menjunjung dan menginsafi hakikat bahawa setiap generasi berhak dan bertanggungjawab ke atas aspirasi dan kemaslahatannya sendiri serta bagi memastikan proses peralihan generasi berlaku secara sihat dan teratur.

Agenda kesembilan mewujudkan kemudahan prasarana berkualiti, cekap dan bertaraf dunia.
Agenda terakhir iaitu mewujudkan alam sekitar segar, terpelihara dan lestari akan menguatkuasakan akta dan peraturan berkaitan pemuliharaan alam sekitar dan menggubal peruntukan tertentu.
Jelas sekali PAS tidak pun menjelaskan kedudukan Islam dalam dokumen tersebut. Mungkinkah untuk menjaga DAP dan PKR?

Atau memadai keIslaman PAS hanya sekadar tercatat dalam perlembagaannya?

Ini adalah soal pentadbiran negara dan oleh itu PAS semestinya tidak berdolak dalik dalam komprominya bersama DAP dan PKR.

Kegagalan untuk berbuat demikian, bermakna Mursyidul Am PAS Nik Aziz dengan sendirinya turut murtad.

Ketua Pemuda PAS Nasrudddin Tantawi Mengaku Harta-Harta Berikut Adalah Miliknya

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nasruddin Attantawi telah mengisytiharkan harta-harta yang berikut miliknya kepada para perwakilan Muktamar Dewan Pemuda PAS 2012.

Pajero Sport

Trajet 2007

Rumah Kos Rendah
Dalam masa yang sama, Nasruddin mengisytiharkan pendapatannya berjumlah RM2,800 sebulan yang diperolehi dari elaun Ketua Pemuda (RM2,500) dan hasil sewa rumah kos rendah (RM300).

Perbelanjaan tetap ialah ansuran Pajero RM1,400 sebulan dan ansuran pinjaman perumahan RM500 sebulan.

Seorang AJK Yang Kuat Tidur
Selain harta-harta dan liabiliti yang disebutkan, Nasruddin juga punya seorang AJK Pemuda yang kuat tidur.

Dengarkan ikrar Nasruddin berhubung pendapatan dan perbelanjaan, disamping pemilikan hartanya dalam video di bawah.


Kalau hendak dijadikan teladan, Ketua Pemuda PAS ini tidak boleh dijadikan role model. Dengan lebihan pendapatan RM900 agak sesak nafas juga untuk menanggung seorang isteri dan 6 orang anak. Betapa tidaknya, beliau lebih mengutamakan Pajero dari anak-anak dan isterinya!