Saturday, March 24, 2012

Gelagat Semula Jadi Anwar Ibrahim Dalam Public Transport

Anwar nampak amoi duduk sorang

Terus hilang sakit pinggang

Mesti cepat ambil peluang

Misi duduk sebelah amoi berjaya
ANWAR nampaknya telah mula merasakan kesan dari pelbagai program turun padang bertemu dengan rakyat yang dijalankan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya Tan Sri Mahyudin Yassin.

Maka itu Anwar tidak mahu ketinggalan juga dengan menerbitkan video propaganda bagi menggambarkan yang dia juga seorang pemimpin berjiwa rakyat seperti mana Datuk Seri Najib.

Konsep yang dipilih untuk penerbitan video tersebut juga sama dengan program turun padang yang dijalankan Datuk Seri Najib.

Kalau Najib naik LRT, dalam video itu Anwar juga naik LRT, Najib minum teh dengan rakyat, Anwar juga minum teh dengan rakyat, Najib salam-salam dengan rakyat, Anwar juga begitu dalam videonya.

Mengapa Anwar buat semua ini? Jawapannya, bahawa apa yang dibuat Datuk Seri Najib itu ada kesan mendalam kepada rakyat dan ia diakui Anwar serta para penasihat dan perunding imej yahudinya iaitu masing-masing National Democratic Institute (NDI) dan Konrad Adenaeur Foundation (KAF) yang penulis percaya menjadi tulang belakang penerbitan video tersebut.

Kalau tiada kesan, kenapa Anwar perlu tiru ye tak?Itulah dia Anwar pun dari dulu sampai sekarang pun, mana pernahnya yang datang dari diri sendiri. Kalau tak penasihat dan perunding Yahudi maklumkan kepada dia, dia akan tiru apa yang baik dibuat pemimpin BN dengan sedikit pengubahsuaian di sana sini.

Cuma yang original dalam video Anwar ini ialah penyerlahan naluri semula jadinya..... USYAH AMOI dalam public transport!

(Disunting dari idea asal Beruang Biru)

Kedudukan MB Kedah Dalam Bahaya - Azmin Akan Baraikan Salah Laku Azizan Razak


Bila mendengar ungkapan kenyataan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali (video di bawah) ternyata, beliau ingin membuat persepsi bahawa Dr Hasan Ali dipecat sebagai exco atas sebab salah laku.

Hakikatnya, dalam kenyataan Azmin tersebut terserlah pengakuannya bahawa wujud remedi dari pihaknya terhadap pemecatan Hasan. Apa yang diungkap oleh Azmin jelas untuk melahirkan satu persepsi bahawa Hasan telah melakukan salahguna kuasa, walhal kisah sebenarnya berpunca dari ketidakyakinan Hasan terhadap boss Azmin, Anwar Ibrahim.

Menilai serangan Azmin terhadap Hasan, rasanya tidak mustahil jika MB Kedah Azizan Razak bakal menerima nasib yang sama seperti Hasan.

Mahfuz Omar Akan Naik Pesawat TUDM Hantar Minyak Masak Ke Palestine


Kalau nak spin pun biar patut-patut.


Jangan dek kerana sekarang dah boleh tidur sekelambu dengan DAP maka apa yang dikatakan oleh DAP semuanya nak disokong.

Perkara pertama yang Naib Presiden PAS yang paling rendah tahap akademik Mahfuz Omar fikirkan ialah soal penghantaran minyak masak demi kemanusian untuk rakyat Palestine.

Sebagai Naib Preiden sebuah parti yang memasang impian menggantikan UMNO mesti faham perkara bisnes global. Mahfuz kena tahu terma FOB dan CIF kalau mahu ambil negara dan kalau mahu fikir untuk membantu membekalkan minyak masak ke Palestine.

Soal geografi pun nak kena faham. Begitu juga dengan bab asas berniaga. Kalau hal invois pun nak dipamerkan kepada semua orang, jawabnya nak kasi terlingkup perniagaan. Invois kalau didedahkan kepada public maknanya sengaja nak bagi pesaing potong harga.

Sudah-sudahlah Mahfuz. Kalau nak sangat dipastikan minyak masak sampai ke Palestine, apa kata Mahfuz buat syor minyak masak yang dihantar ke sana wajib dengan pesawat pengangkut TUDM dan Mahfuz dan ahli parlimen Bakri tolong escort kat dalam pesawat tu. Silap-silap gaya, baru jejak sempadan Lebanon dah kena tembak dengan tentera Israel. Padan muka!

Lagi berkenaan cerita yang sama di 1Peluru.

Lagi Kegagalan Pesuruhjaya PAS Selangor

Alkisahnya, sebelum PRU12 Kementerian Pelajaran telah meluluskan pembinaan sebuah Sekolah Menengah Agama Persekutuan (berasrama penuh) di kawasan parlimen Kapar. Namun, kelulusan adalah tertakluk sekiranya ada kawasan tanah untuk projek berkenaan.

Oleh yang demikian, demi melihat kewujudan SMAP di Kapar, Dato' Abdul Rahman Palil selaku ADUN Sementa dan Ketua UMNO Bahagian Kapar telah mengenal pasti dan memperuntukkan kawasan seluas 17 ekar di kawasannya. Malangnya, tanah yang dikenalpasti untuk projek berkenaan kini diberikan kepada pihak yang berkepentingan. Menurut sumber, kini tanah berkenaan cuma berbaki 6 ekar dan tidak sesuai untuk projek tersebut.

Meskipun berlaku peralihan pentadbiran kerajaan negeri, sepatutnya tanah seluas 17 ekar untuk SMAP itu seharusnya dapat dipertahankan. Ini kerana PAS mempunyai 2 kerusi DUN di Kapar iaitu Exco Pendidikan Dr Halimah Mohd Ali (DUN Selat Klang) dan Pesuruhjaya PAS Selangor merangkap YDP PAS Kapar Dr Rani Osman (DUN Meru).

Ironinya, kedua-dua mereka tidak berupaya mempertahankan kewujudan SMAP di Kapar, malah seolah-olah mengizinkan pencabulan tanah seluar 17 ekar tersebut. Hal ini menjelaskan betapa PAS belum layak untuk menggantikan UMNO dalam meneruskan dan mempertahankan maruah Islam di Selangor.

Jadi bagi merealisasikan kewujudan SMAP di Kapar, pengundi-pengundi di sana wajib mengembalikan kerusi-kerusi parlimen Kapar, DUN Selat Klang dan Meru, disamping mempertahankan DUN Sementa kekal di tangan BN.

Friday, March 23, 2012

Pesuruhjaya PAS Selangor Syok Mengorek Di belakang Azmin

Pesuruhjaya PAS Selangor yang juga ADUN PAS Meru begitu syok mengorek hidung ketika ADUN PKR Bukit Antarabangsa Azmin Ali membedal salah laku Dr Hasan Ali semasa menjawat jawatan Exco Infra Selangor.

Meskipun pendedahan dibuat selepas Hasan tidak lagi menjadi exco, ianya berlaku ketika Hasan bersama bersama PR. Kalau tak kena tahi, sekurang-kurangnya dapat juga baunya.

Apapun yang penting Pesuruhjaya PAS syok mengorek di belakang Azmin.

"Suatu Penghinaan Terhadap Melayu" - Bekas Teman Sebantal Anwar IbrahimMasakan Nalla Berani Buat Tuduhan Tanpa Asas Keatas Anwar Ibrahim - Ismail Mina


"Saya fikir tentu ada asas, kalau tidakNallakarupan tidak akan berani mendakwa dan mencabar Anwar supaya menyamannya. Beliau bukan sahaja kenal, malah terlalu rapat dengan Anwar selama 30 tahun dan sudah tentu banyak aktiviti Anwar diketahuinya. Sebagai bekas seorang sahabat, seseorang tentu tahu banyak rahsianya tetapi dalam kes dakwaan Nalla terhadap Anwar ini, kita biarkan mahkamah membuat keputusan. Tetapi bagi saya ia ada asas," kata Ismail Mina Ahmad dalam satu kenyataan kepada Utusan Malaysia.

Krisis Keyakinan Penyokong PAS Selangor - Sudah Mula Persoal Kepimpinan Khalid Ibrahim

Banjir besar yang melanda Lembah Jaya, Ampang, Selangor bukan sekadar musibah kepada penduduk-penduduk yang terbabit. Rupanya, banjir tersebut telah mengapungkan kelemahan pentadbiran kerajaan PR Selangor dalam mengurus bencana.

Dikalangan penyokong PAS, tidak puas hati mula tercetus lantaran tulisan Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman yang mempersoalkan kecekapan pasukan bantuan kerajaan negeri yang terkaya di Malaysia dalam mengendali mangsa-mangsa banjir.

Tulisan Ahmad Lutfi yang turut tersiar di akhbar Harakah baru-baru ini, bukan sekadar menyentuh permasalahan banjir tetapi juga kewajaran menjaja simpanan RM1.6b oleh MB Khalid Ibrahim, yang pada masa yang sama tidak dimanfaatkan sepenuhnya kepada rakyat. Bagi Lutfi, beliau amat khuatir jika PR kalah pada PRU13, maka keuntungan akan diraih oleh BN.

Kegusaran PAS semakin bertambah ekoran pendedahan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang DUN Selangor Dato' Satim Diman.

Satim dalam ucapan di DUN Selangor, mendedahkan 8 kemungkaran pentadbiran kerajaan PR Selangor, 30 manifesto PRU12 yang tak tertunai atau gagal dipenuhi, 7 janji yang menjadi iltizam Khalid Ibrahim yang tidak terlaksana dan yang paling utama persoalan yang diajukan berkenaan fungsi Penasihat Ekonomi Selangor berserta kos overhead pejabat Penasihat Ekonomi tersebut.

Ditambah dengan huru-hara yang dibikin oleh bekas Exco Dato' Dr Hasan Ali, maka penyokong-penyokong PAS semakin pesimis dengan peluang PR menjelang PRU13.

Baca teks ucapan penuh Ketua Pembangkang DUN Selangor di bawah.

Thursday, March 22, 2012

Khalid Ibrahim Pecat Pengurus Besar Yayasan Selangor?

MB Selangor TS Khalid Ibrahim cuba mencetuskan persepsi baru apabila melantik SUK Dato' Mohd Khusrin Munawai dalam menentukan kedudukan rakannya Ilham Marzuki samada kekal di kerusi Pengurus Besar Yayasan Selangor.

Perlantikan Khusrin yang mendapat pekenan Tuanku Sultan, disifatkan oleh Khalid sebagai agen UMNO untuk memporakporandakan Kerajaan PR Selangor. Andai beliau jujur dan berani membuat keputusan, mengapa tidak beliau sendiri atas kapasiti Pengerusi YS untuk membuat keputusan?

2 petikan dari portal Selangorku di bawah, menunjukkan betapa Khalid lebih bermain politik dari menyelesaikan masalah.

Andai Khusrin membuat syor memecat Ilham, maka SUK Selangor itu akan dituduh sebagai agen UMNO. Walhal, melalui pendengaran awam SELCAT, ternyata Ilham tidak mematuhi audit compliance.

Dalam pada itu, kemungkinan Ilham disambung kontrak adalah cerah memandangkan kejayaannya mencipta satu fitnah besar, disamping berjanji akan mengheret 3 mantan MB ke mahkamah.

Dr Hasan Ali Sesah Anwar Ibrahim & 2 Parasit Dalam PAS

Sidang DUN Selangor yang berlangsung semalam, menjadi medan bagi ADUN Gombak Setia BEBAS Dr Hasan Ali membelasah 3 watak yang amat dibencinya.

Selain laporan awal, Dr Rani Osman disarankan oleh Hasan dirujuk kepada pakar psikologi, ADUN Hulu Klang Saari Sungib dan Ketua Umum PKR DS Anwar Ibrahim turut menjadi sasaran sinis Hasan.

Hasan secara sinis menganggap cadangan awal Saari berhubung menghadkan pemegangan jawatan individu dalam syarikat-syarikat kerajaan negeri telah tidak diberi perhatian oleh kerajaan negeri. Sebaliknya, Hasan mendedahkan ada penjawat tertinggi syarikat kerajaan negeri menjawat 3 jawatan sekali gus, malah telah bermewah-mewah menggunakan kedudukannya. Saari Sungib adalah watak utama yang membawa kepada kerosakan pada imej Hasan diperingkat dalam PAS dan seterusnya membawa kepada pemecatan sebagai Exco Selangor dan dan ahli PAS.

Wednesday, March 21, 2012

Azmin Geram - Khalid Ibrahim Tetap Mahu Jadi MB Selangor

MB Selangor TS Khalid Ibrahim membayangkan tetap mahu bertanding di Ijok dan secara langsung membawa maksud yang beliau tetap mahu menjadi MB Selangor.

Ini bermakna Azmin Ali tetap berdepan dengan halangan, meskipun dari segi hiraki parti beliau adalah Pengerusi Perhubungan PKR Selangor dan Timbalan Presiden PKR.

Bagi Khalid, sanggupkah beliau menjadi ADUN biasa di Selangor atau diturunkan pangkat sebagai Exco jika PKR menang? Hakikatnya, apa juga strategi Khalid, beliau berdepan laluan sukar ekoran selera dan sokongan pengundi-pengundi kini ternyata memihak kepada BN. Impian Khalid hanyalah angan-angan.

Mantan Pesuruhjaya Syorkan Pesuruhjaya PAS Dirujuk Ke Pakar Psikologi Bila Berpakaian Hip-Hop


Hangat.

Pertikaman lidah antara mantan Pesurujaya PAS Selangor (Dr Hasan Ali) dengan Pesuruhjaya PAS Selangor (Dr Rani Osman) tercetus di sidang DUN Selangor.

Pertikaman lidah ini mendorong keegoan Dr Rani yang membuat kenyataan,"Saya seorang doktor profesional, awak bukan. Saya tahu saya tidak perlu seorang pakar psikologi."

Saya masih ingat betapa Tun Dr Mahathir yang juga seorang doktor profesional tetap merendah diri berhubung gelaran doktor padanya. Ketika itu, pada penghujung 1990an TDM telah menyatakan bahawa beliau hanyalah pegawai perubatan dan bukan doktor. Selayaknya gelaran doktor digunakan oleh Dr Yusof Nor dan Dr Abdul Hamid Othman (arwah) yang memiliki PhD.

Klik SINI untuk laporan berkaitan.

Isu Hutan Simpan Ayer Hitam - Titah Amaran Sultan Kepada MB Selangor

Apakah telah ada percubaan untuk menamatkan MOU Kerajaan Selangor terdahulu dengan UPM hingga mendorong Duli Tuanku memperingatkan agar dilanjutkan?

Almaklum hutan simpan Ayer Hitam dikelilingi oleh kawasan yang pesat membangun seperti Putra Jaya, Cyber Jaya, Puchong dan Serdang, pastinya menjadi idaman Khalid Ibrahim.

Sultan Selangor harap perjanjian hutan simpan Ayer Hitam dilanjut


2012/03/21

PUCHONG: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berharap perjanjian persefahaman mengenai Hutan Simpan Ayer Hitam antara Kerajaan Selangor dan Universiti Putra Malaysia (UPM) dilanjutkan kepada 999 tahun.

Baginda yang juga Canselor UPM bertitah langkah itu bagi memastikan fungsinya sebagai kawasan hijau, pusat pemuliharaan sumber genetik dan pusat penyelidikan Fakulti Perhutanan UPM dapat diteruskan selamanya. "Berdasarkan kepada kekayaan dan kepelbagaian biologi di situ, beta berkenan hutan simpan itu dipelihara dan dilindungi dari sebarang gangguan penggunaan yang merosakkan," titah baginda semasa merasmikan Pusat Pendidikan Perhutanan Sultan Idris Shah (SISFEC) di sini hari ini. [Berita Harian]

Ada YDP PBT Jadi Jembalang Tanah Bantu Kerakusan Kerajaan PR Selangor

Dalam suatu majlis yang saya hadiri 2 hari lepas, ADUN Sementa Dato' Abdul Rahman Palil telah menyebut tentang adanya seorang YDP PBT di Selangor yang berperangai seperti 'jembalang tanah' melakukan kerja-kerja yang boleh mendatangkan mudarat kepada masyarakat.

Meskipun tidak menjadi YDP di kawasan kediaman kami, perbuatan YDP ini telah menjadi teladan untuk diikuti oleh PBT lain.

Perkara yang disentuh oleh Abdul Rahman ialah berkenaan dengan kehilangan lokasi tanah yang diperuntukkan dalam pelan kelulusan pembangunan untuk tapak surau/masjid, sekolah agama dan sekolah rendah serta menengah.

Tambah Abdul Rahman lagi, bagi setiap kelulusan pembangunan oleh PBT akan mengambil kira ruang tanah untuk rumah ibadat dan sekolah. Oleh kerana tanah-tanah tersebut tidak diwartakan, maka ia telah disalahguna dengan kerjasama PBT.

Sebenarnya perbuatan ini memberi kesan kepada Kerajaan Persekutuan, seolah-olah kerajaan BN tidak peka dalam pembangunan institusi pendidikan di Selangor.

Tuesday, March 20, 2012

Mesej 'Farewell' Dari Khalid Ibrahim

Anak remaja saya memberi komen terhadap bunting yang banyak dipasang di Bandaraya Shah Alam seolah-olah farewell untuk MB TS Khalid Ibrahim.

Mungkin ada kebenarannya.

Pertama, Khalid sendiri bakal diganti oleh Azmin (jika PR menang).

Kedua, rakyat sudah meluat dengan pentadbiran PR di Selangor.

Di kawasan parlimen Kapar, misalnya PR bagai jembalang tanah. Tanah Seluas 50 ekar yang diperuntukkan semasa pentadbiran BN, kini tinggal 10 ekar.

Malah khabarnya, Majlis Agama Islam Selangor telah mula nampak perkara ini dan mengambil inisiatif untuk mengumpul maklumat tanah-tanah untuk institusi agama seperti tapak sekolah dan tapak masjid untuk perwartaan sebagai wakaf.

Alhamdulillah, ini satu usaha yang amat baik dan mungkin juga ia telah sampai ke pengetahuan Duli Tuanku.

Petanda awal isyarat telah pun dizahirkan oleh Duli Tuanku dengan titah terhadap syarat tukar status tanah Rezab Melayu semasa perasmian sidang DUN kelmarin.

Berbalik kepada bunting berwajah Khalid Ibrahim, pasti ia merupakan ucapan selamat tinggal darinya untuk seluruh rakyat Selangor.

Begitu Mudah Pesuruhjaya PAS Melaka Mengikut Telunjuk ADUN DAP

Apakah Allah s.w.t ingin menunjukkan kepada kita semua bahawa PAS tidak layak memimpin harakah Islam?

Begitulah yang terjadi di Melaka, apabila Pesuruhjaya PAS Melaka Adly Zahari mempertikaikan sumber pendapatan surau dan masjid dengan tampil bersekongkol dengan ADUN DAP Ayer Keroh Khoo Poay Tiong.

Kalau ya pun hendak mempertikaikan menara-menara telekomunikasi di premis-premis Majlis Agama Islam Melaka, apakah tidak boleh bagi Adly bersuara bersendirian atas kapasiti Pesuruhjaya PAS.

Adalah kurang manis, untuk 'berperang' sesama Islam dengan menggunakan bantuan orang bukan Islam.

Bahaya menara telekomunikasi, sebenarnya tidak dapat dibuktikan.

Bak larangan makan babi, meskipun nyata ditegah dan disokong oleh para saintis tetapi masih ramai orang bukan Islam yang memakannya.

Pesuruhjaya PAS Selangor Kena Libas

Bagi ADUN BN Sementa Dato' Abdul Rahman Palil (kanan), semalam beliau merasa puas kerana dapat melibas Pesuruhjaya PAS Selangor merangkap ADUN Meru Dr Rani Osman (kiri).

Ini adalah berikutan tapak sekolah agama bersebelahan Tesco Setia Alam telah diduduki oleh pusat perabot. [Baca laporan awal di blog Gerakan Timur].

Menurut Abdul Rahman, beliau berkesempatan bertanya kepada Dr Rani (ketika bertembung di DUN Selangor yang bersidang semalam) berkenaan tapak sekolah berkenaan kerana sebagai Pesuruhjaya PAS Negeri, sepatutnya ADUN Meru berkenaan wajib menjadi benteng terakhir mempertahan dan memertabatkan Islam di Selangor.

Sebaliknya, Dr Rani mengelak dan memberitahu itu kawasan Exco Selangor Yaakob Sapari (ADUN Kota Anggerik).

Tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut, Abdul Rahman yang turut hadir di majlis bersama Sultan pada sebelah malamnya, bertanya kepada kepada Pengarah JAIS. Pengarah JAIS memberitahu, kebenaran hanya untuk setahun. Pada pendapat Abdul Rahman, masakan pihak berkenaan berani membuat bangunan kekal, jika keizinan hanya untuk tempoh setahun.

Justeru, tambah Abdul Rahman, soalan yang sama diajukan kepada Dato' Bandar Shah Alam. Jawapan dari Dato' Bandar mendedahkan yang kelulusan diberikan untuk pembinaan pusat perabot tersebut adalah berdasarkan keizinan oleh JAIS untuk tempoh 5 tahun.

Malang sungguh nasib Selangor apabila pemimpin-pemimpin politik tidak tahu cara memimpin. Oleh itu, Pakatan Rakyat tidak layak diberi mandat pada PRU13.

Sunday, March 18, 2012

Adun Yang Digosipkan Dengan Adegan Asmara Dalam Pejabatnya Aniaya Arnab

Tiada hadiah lainkah untuk pertandingan melukis?

ADUN PKR Kota Anggerik Yaakob Sapari yang menganjurkan pertandingan melukis di kawasan DUNnya telah menjadikan arnab sebagai hadiah utama. Ini adalah satu penganiayaan terhadap haiwan.

Lebih malang program anjurannya telah tidak mendapat sambutan dikalangan pengundi Melayu, yang merupakan kumpulan majoriti di kawasan tersebut.

"Boleh kerjasama dengan Yahudi, selagi mereka tak anggap PAS sebagai 'koyeng'," - Hadi Awang


Apa masalahnya jika APCO adalah milik orang Yahudi? 

Hadi Awang dah bagi green light asalkan mereka tak aggap orang Malaysia sebagai bangsa 'koyeng'.