Wednesday, June 17, 2015

Setelah Tewas Timbalan Presiden, Mat Sabu Anggap PAS Sebuah Parti Tak Berakhlak


Tergamak betul bekas Timbalan Presiden PAS Mat Sabu, hingga sanggup menganggap PAS sebagai sebuah parti tidak berakhlak.

Dalam himpunan otai-otai reformasi bertempat di Restoran Amjal di Lembah Pantai yang berlansung Ahad lepas, Mat Sabu membuat ikrar bahawa perjuangannya selepas ini adalah membawa akidah seiring dengan akhlak.

Berdasarkan pengalaman atas kekalahannya dalam saingan Timbalan Presiden PAS, kemungkinan beliau nampak dengan suasana tersebut di dalam PAS dan berazam untuk memperbetulkan keadaan.

Dengarkan sendiri kenyataan Mat Sabu berkenaan isu berkenaan SINI.

Maaf! Ini Bukan Salam 1Malaysia Tapi Salam 0-6 Dari Presiden Palestin Kepada Rakyat Malaysia


Banyak ikhtibar yang boleh yang boleh diambil dari kekalahan 0-6 Malaysia kepada Palestine dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2018.

Soal semangat juang, kerja berpasukan, memandang enteng pihak lawan dan yang lebih penting adalah soal maruah.

Bukan mengungkit tetapi sekadar untuk renungan, meski pun ada sumbangan Malaysia memberi makan mahu pun memberi sebiji bola untuk ditendak oleh anak-anak Palestin, namun itu semua bukan jadi pertimbangan untuk pemain-pemain Palestin, bila bertembung dengan Harimau Malaya di atas padang!

Tuesday, June 16, 2015

Akhirnya Dengan Bantuan Adun PAS, Lim Guan Eng Berjaya Tumbangkan Kuasa Eksekutif Kerajaan Islam Selangor!


Hari ini, secara rasmi Setia Usaha Agung DAP Lim Guan Eng mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat tidak lagi wujud, selepas DAP mengambil pendirian menerima keputusan Muktamar PAS 2015 yang memutuskan hubungan dengan parti berkenaan.

Dalam pada itu, Lim turut membuat gesaan kepada MB Selangor supaya “membentuk semula” kerajaan negeri Selangor, yang bermaksud secara langsung mengenepikan wakil PAS sebagai sebahagian kuasa eksekutif kerajaan Selangor.

Mungkin setelah membuat pertimbangan dan menilai kekuatan, Lim dengan berani dan yakin membuat gesaan di atas.


Keyakinan beliau timbul apabila 2 Adun PAS iaitu Saari Sungib (Hulu Klang) dan Mohd Hasnol Baharuddin (Morib), (foto atas kiri dan kanan Lim Kit Siang) sedang dalam 'keterlenaan', gara-gara dijulang sebagai hero ketika kedua-dua Adun berkenaan bertindak melanggar arahan pucuk pimpinan PAS untuk tidak menyokong DS Wan Azizah, dalam kemelut perlantikan MB Selangor bagi menggantikan TS Khalid Ibrahim.

Komposisi DUN Selangor yang dianggotai oleh 56 Adun adalah diwakili oleh DAP (15), PAS (15), PKR (13), BN (12) dan Bebas (1).

Jika PAS disingkir dari kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bermakna kedudukan akan menjadi PR (28), PAS (15), BN (12) dan Bebas (1).

Secara matematikalnya, kelihatan bahawa DUN Selangor bakal tergantung tanpa majoritu. Namun begitu, dengan keyakinan Lim yang 2 Adun PAS bakal belot sekali lagi, maka PR akan membentuk majoriti mudah dengan 30 kerusi berbanding 26.

Akan tetapi, tindakan tersebut akan memberikan impak kepada hilangnya penguasaan politik Melayu/Islam dalam badan eksekutif dan perundangan Selangor.

Perhatikan data-data berikut.

Populasi Selangor adalah terdiri dari Melayu (57.1%), Cina (28.6%), India (13.5%) dan lain-lain bangsa (0.8%) yang membentuk 5.4 juta penduduk.

Dalam pada itu, komposisi mengikut agama ialah Islam (57.9%), Kristian (3.8%), Buddha (24.4%), Hindu (11.6%) dan lain-lain anutan (2.3%).

Tambah menarik, komposisi Adun PR mengikut agama akan mementuk DAP (Islam 0, Bukan Islam 15), PKR (Islam 10, Bukan Islam 3) dan 2 Adun PAS yang mungkin belot membentuk (Islam 2).

Bermakna secara kesuluruhan bilangan Adun PR yang menguasai kerajaan ialah Islam (12) berbanding bukan Islam (18)!

Maka, dari angka tersebut dirumuskan bahawa penguasaan badan eksekutif tidak lagi dibawah orang Islam.

Sebaliknya, diandaikan Adun Hulu Klang dan Morib memilih untuk mematuhi keputusan parti, kedudukan kerusi bakal menjadi 28-28, yang bermakna tanpa majoriti.

Kini terpulang kepada Azmin untuk memilih, samada untuk bersekongkol membentuk kerajaan majoriti bukan Islam di Selangor atau membubarkan DUN.

Sementara bagi Saari dan Hasnol, jika memilih untuk terus khianat kepada PAS, maka mereka juga bersengkongkol dalam merealisasikan impian DAP untuk menjatuh kerajaan Melayu/Islam di Selangor.

Monday, June 15, 2015

Walhal Agen DAP Kelantan Dah Tahu Persoalan Hukum Tapi Wakil Rakyat Islam PKR Masih Nak Minta Dalil Al-Quran


Rasanya tidak perlulah Ahli Parlimen PKR Johari Abdul mencabar UMNO, khususnya Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan Dato' Seri Mustapa Mohamad supaya membuktikan dalil Al-Quran yang melarang pembinaan masjid oleh orang bukan Islam, kerana ia lebih menyerlahkan kejahilannya.

Cabaran Johari dibuat ekoran dari komen Mustapa yang menyifatkan cadangan DAP untuk membina masjid di Pasir Tumboh, Gua Musang sebagai penghinaan satu penghinaan kepada umat Islam.

Selain Johari, Ahli Parlimen Islam DAP Arif Sabri turut menyelar komen Mustapa berkenaan dan kenyataan-kenyataan tersebut boleh diamati dalam video di bawah:-


Berbalik kepada perkara pokok, respons Mustapa tentunya berasaskan tajuk berita Malaysiakini berikut;


Walhal, DAP melalui agennya di Kelantan iaitu NGO Gabungan Impian Kelantan kelihatan kelam kabut dengan pembetulan kenyataan melalui laman media sosialnya (SINI).


Mungkin Johari dan Ariff Sabri tidak pernah mendengar kisah arahan perobohan Masjid Dhirar oleh Rasulullah, namun persoalan Johari dengan sendirinya terjawab di SINI.

Beranikah Lim Kit Siang Teruskan Pembinaan Masjid DAP Di Kelantan? Yang Pasti, Kerajaan PAS Akan Robohkan


Sabtu lalu, A. Samad Said telah secara rasmi disahkan sebagai ahli DAP yang pengumumannya sengaja dibuat di negeri majorit Melayu/Islam Kelantan.

Turut dilaporkan ialah kesanggupan Samad untuk menjadi hamba DAP.

Dalam pada itu, DAP juga telah mengumumkan akan membina sebuah masjid di Kampung Pasir Tumboh, Gua Musang.

Apakah DAP akan dapat merealisasikan cadangan tersebut?

Jika disandarkan pada sirah Rasulullah, baginda pernah dijemput untuk merasmikan sebuah masjid yang dibina oleh puak munafik.

Namun, Alllah s.w.t menurunkan larangan beribadah di masjid yang dikenali sebagai Masjid Dhirar tersebut, melalui firmannya yang bermaksud;
Dan (di antara orang-orang munafik juga ialah) orang-orang yang membina masjid dengan tujuan membahayakan (keselamatan orang-orang Islam), dan (menguatkan) keingkaran (mereka sendiri) serta memecah-belahkan perpaduan orang-orang yang beriman, dan juga untuk (dijadikan tempat) intipan bagi orang yang telah memerangi Allah dan RasulNya sebelum itu. Dan (apabila tujuan mereka yang buruk itu ketara), mereka akan bersumpah dengan berkata:" Tidaklah yang kami kehendaki (dengan mendirikan masjid ini) melainkan untuk kebaikan semata-mata ". Padahal Allah menyaksikan, bahawa sesungguhnya mereka adalah berdusta. (At-Taubah 107)
Jangan engkau sembahyang di masjid itu selama-lamanya, kerana sesungguhnya masjid (Qubaa' yang engkau bina wahai Muhammad), yang telah didirikan di atas dasar taqwa dari mula (wujudnya), sudah sepatutnya engkau sembahyang padanya. Di dalam masjid itu ada orang-orang lelaki yang suka (mengambil berat) membersihkan (mensucikan) dirinya; dan Allah Mengasihi orang-orang yang membersihkan diri mereka (zahir dan batin). (At-Taubah 108)
Maka adakah orang yang membangunkan masjid yang didirikannya di atas dasar taqwa kepada Allah dan (untuk mencari) keredaan Allah itu lebih baik, ataukah orang yang membangunkan masjid yang didirikannya di tepi jurang yang (hampir) runtuh, lalu runtuhlah ia dengan yang membangunkannya ke dalam api neraka? Dan (ingatlah) Allah tidak akan memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang zalim.(At-Taubah 109)
(Keruntuhan masjid) yang dibina oleh mereka yang munafik itu sentiasa menjadi penyakit syak dan keluh-kesah (lebih daripada yang sedia ada) dalam hati mereka, (dan tidak akan habis) kecuali (apabila) hati mereka hancur-luluh (dalam tanah). Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. (At-Taubah 110)
Mengambil kira perpecahan dalam PAS pasca Muktamar 2015, tentunya pimpinan MB Dato' Ahmad Yaakob akan menyemak ciri-ciri Masjid Dhirar yang antara lain adalah bakal memudharatkan ummah, mendedahkan kekufuran dikalangan kaum muslimin, disamping memecahbelahkan perpaduan di kalangan umat Islam di Kelantan.

Justeru, pasti Kerajaan PAS Kelantan akan menentang cadangan DAP tersebut.