Saturday, January 29, 2011

Tenang, Merlimau & Pelabuhan Klang Indikator Tarikh PRU13

Tenang mungkin bakal menjadi asas indikator kepada tarikh PRU13. Merlimau pula akan menjadi pengukur kepada keperluan bagi DS Najib Tun Razak untuk mempersiapkan jenteranya disamping mencari tarikh sebenar PRU13.

Andainya, SPR mengesahkan kerusi DUN Pelabuhan Klang sebagai kosong, saya menjangkakan BN bakal menjadikannya sebagai moral booster dan pastinya BN sedaya upaya akan berusaha merampas balik kerusi tersebut yang pada peringkat awalnya dimenangi oleh PKR.

Bagi Tenang dan Merlimau bolehlah dikatakan bahawa kedua-duanya adalah kubu BN. Oleh itu, peluang untuk BN memenangi kedua-dua kerusi adalah cerah. Bagi kes Pelabuhan Klang, hakikatnya ia juga adalah kubu BN cuma pada PRU12, cuma atas beberapa faktor tertentu telah mempengaruhi pengundi-pengundi untuk berubah angin.

Ini bermakna, jika PRK di Pelabuhan Klang tidak dapat dielakkan, maka ujian sebenar BN ialah di kawasan DUN tersebut. Pertamanya, ialah untuk mengembalikan semula sokongan kepada BN dan yang kedua ialah untuk menilai kesetiaan penyokong-penyokong tegar BN, khususnya UMNO yang dari segi agihannya merupakan pemilik keatas kerusi tersebut.

Sebenarnya, sebelum berlakunya pengumuman kekosongan kerusi DUN Pelabuhan Klang oleh Speaker, Dato' Teng Chang Khim, UMNO Bahagian Klang telah pun bergerak awal melalui pengisian gerak kerja yang diketuai sendiri oleh Dato' Mazlynoor Abdul Latif. Beliau tidak berseorangan dalam hal ini kerana Timbalan Ketua Bahagian Haji Nasaruddin Dato' Zin dan Naib Ketuanya Haji Mohd Ishak Joned telah melaksanakan fungsi masing-masing.

Ditambah pula dengan bantuan sayap-sayap Wanita, Pemuda dan Puteri yang masing-masing disandang oleh Senator Datin Paduka Noorhayati Tan Sri Onn, Zainuri Zainal dan Roselinda Mohd Jamil bergerak menjalankan aktiviti sosial dalam mengembalikan keyakinan rakyat kepada BN. Tambahan pula, Pengerusi BN Klang Dato' Teh Kim Poh yang juga Penyelaras Kawasan Parlimen Klang, kelihatan begitu aktif dalam menyalurkan bantuan dari kerajaan pusat disamping dilihat sering hadir di majlis kenduri dan juga menziarahi kematian di kawasan Klang dan termasuklah Pelabuhan Klang.

Potensi untuk BN merampas Pelabuhan Klang kini dilihat cerah. Oleh yang demikian, apabila melepasi ujian ini (memenangi DUN Pelabuhan Klang) maka kemungkinan untuk berlangsungnya PRU13 lebih awal tidak dapat dinafikan. Fakta ini disandarkan kepada momentum yang cenderung kepada BN, masakan DSN akan melepaskan peluang tersebut!

Blogger Pro-BN Popularkan Cikgu Mala?

Hanya beberapa jam lagi maka akan tamatlah siri kempen PRK Tenang. Esok, bermula jam 8 pagi bermulalah pula episod pembuangan undi.

Memang diakui, kebanyakan dari para blogger pro-BN lebih tertumpu kepada menyerang Cikgu Mala, berbanding membuat promosi mengenai Tok AI.

Kaedah menyerang yang demikian, menimbulkan keresahan kepada sesetengah pihak dikalangan para blogger pro-BN sendiri. Pada pandangan mereka, ia akan memberikan kelebihan kepada Cikgu Mala dari segi promosi dan mempopularkan calon yang berkenaan.

Secara peribadi, saya sendiri tidak membuat sebarang artikel mempromosi Tok AI. Bukannya tidak minat dengan beliau, sebaliknya atas faktor kekuatan yang sedia ada pada diri calon tersebut.

Tok AI anak tempatan dan ditambah pula beliau datang dari keluarga yang dikenali di Tenang. Arwah bapanya merupakan bekas Penghulu, malah pernah berkhidmat sebagai ADUN Tenang.

Kekuatan yang ada pada Tok AI memudahkan kerja kami, para blogger pro-BN. PAS cuba menyerang peribadi Tok AI melalui kes lelongan tanah, tetapi dengan mudah dipatahkan. Bukannya apa, kami para blogger pro-BN datang dari pelbagai latar belakang kerjaya. Dikalangan ada yang peguam, doktor, banker, credit controller, pegawai kerajaan, kaunselor, motivator, pendidik dan pelbagai profesion lain yang mempunyai pengetahuan dan tidak mudah tertipu dengan setiap isu yang dikemukakan. Takkan PAS nak gelembong kami hal Kanun Tanah Negara kot?

Serangan kami terhadap Cikgu Mala, sebenarnya lebih terarah kepada membuka pekong PAS dan rakan-rakan pakatannya DAP dan PKR. Cikgu Mala umpama mewakili batang tubuh PR yang penuh rahsia tersembunyi yang penuh dengan unsur-unsur pengkhianatan, keburukan, lakonan, penipuan dan pelbagai lagi perkara-perkara negatif yang tak perlu disebutkan.

Para pengundi Tenang faham dengan permasalahan tempatan mereka. Antara Tok AI dan Cikgu Mala, mereka lebih kenal hati budi mereka. Siapa kami para blogger pro-BN untuk mengajar mereka? Pen dan kertas undi ada ditangan mereka dan diri mereka sendirilah yang menentukan kepada siapa undi patut diberi.

Dalam pada itu juga, PRK Tenang umpama bagai memilih menantu. Baik Nik Aziz mahu pun Hadi Awang yang berpegang pada syarie mesti mengutamakan nasab keturunan. Tak tahulah pula apa kriteria Mahfuz Omar dan Salehuddin Ayub? Justeru, andainya nasab keturunan yang diberi keutamaan, maka undi harus diberikan kepada Tok AI kerana dia berasal dari keturunan yang baik-baik!

Cikgu Mala : Bukan Tak Pass SPM, Cuma GAGAL Matematik

Siapa kata Cikgu Mala tak pass SPM??

Dia 1st grader tau....... (bahagian 1)

Cuma dia tak pass Matematik..... (kalau subjek tak tertera dalam sijil maknanya gagal).

Kalau dalam SRP, gagal Matematik bermakna tak boleh sambung ke tingkatan 4.

Friday, January 28, 2011

Khalid Ibrahim Tokoh Korporat Mat Jenin

Khalid Ibrahim semakin kuat gelembong dan kuat angan-angan. Bila Khalid Ibrahim buat kenyataan yang Kerajaan Selangor komited nak ambil aleh konsesi air, timbul persoalan samada ini cita-cita atau angan-angan?

Aku pernah membaca Khalid pernah mendakwa terlibat dalam 'Dawn Raid Project' untuk membawa Guthrie pulang ke Malaysia. Aku tertanya-tanya sejauh mana peranan Khalid dalam projek tersebut, key person atau office boy kepada Tun Ismail Ali dan Tan Sri Desa Pachi?

Khalid kalau betul-betul nak ambil alih SYABAS jangan bising-bising. Pump in dana ke Menteri Besar Incorporated dan lepas tu diam-diam beli syer Puncak Niaga di pasaran terbuka. Hari ini tutup pada RM2.55. Buat seperti serangan di London Stock Exchange.

Kata ada pengalaman, buatlah! Tapi duitnya ada ke?

Alahai Cikgu Mala! (2)

Awal-awal lagi aku sudah acah-acah. Aku dah cadangkan Cikgu Mala tarik diri. Ini bukan PRU tapi PRK. Selalunya PRK akan jadi tumpuan seluruh negara. Semua hal orang korek. Semua hal orang bongkar.

Lepas tu aku buat joke, Sudirman bin Suratman bekas banduan, Bukan apa, agar sebelum penamaan calon, Cikgu Mala boleh buat keputusan tidak masuk bertanding. Tapi Cikgu Mala degil.

Aku kacau pula suami dia Si Mat Arof tu, malah dah sebutkan pun pasal sakit mental. Kebetulan pulak, sekarang ni Si Mat Arof tu dah disahkan sakit mental.


Kesian Cikgu Mala. Tapi kesian bukan maknanya menyokong!

Harakahdaily: Selangor Bakal Jadi Serambi Mekah

Saya terbitkan semula sebahagian artikel yang ditulis oleh Ahmad Lutfi Othman:-

"Kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat wajar melihat keterbatasan peluang melanjutkan pelajaran di sekolah agama ini sebagai cabaran utama yang perlu ditangani. Kalau dahulu sekolah agama mungkin menjadi pilihan terakhir untuk pelajar yang agak lembab tetapi kini ia tersenarai sebagai pilihan utama di kalangan anak-anak yang cerdas dan terbaik pencapaian akademiknya.

Dengan itu, bukan lagi Kelantan yang terus dikenali sebagai Serambi Makkah, atau juga Kedah dengan pondok-pondok pengajian dan sekolah agamanya, malah saya yakin Selangor lebih berkeupayaan untuk membangunkan institusi pendidikan Islamnya secara lebih tersusun. Sekurang-kurangnya daripada segi kemudahan kewangan dan sokongan ibu bapa di bandar-bandar besar. Lagipun sekolah agama menengah (SAM) di bawah Iabatan Agama Islam Selangor (Jais) sudah makin popular dan menjadi rebutan."

Artikel penuh boleh rujuk di Harakahdaily.

Saya tidak akan menyentuh 2 dari 3 isu yang dikemukakan kerana ianya sedia terjawab. Sebaliknya tumpuan saya lebih terarah kepada pendidikan Islam di Selangor seperti yang tersebut dalam petikan di atas.

Ada 2 perkara yang ingin saya utarakan disini iaitu, yang pertama ialah artikel ditulis tanpa penyelidikan dan yang kedua ialah hakikat bahawa SAM di Selangor adalah legasi Kerajaan Barisan Nasional yang mentadbir Selangor sebelum ini.

Untuk makluman semua, SAM bukan lagi dibawah pentadbiran JAIS. Para penyokong PR, khususnya Ahmad Lutfi Otman boleh rujuk sejarah yang tertulis di blog Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Jemaah, Shah Alam

"Pada 24 Disember 2004, satu memorandum persefahaman telah ditandatangani antara kerajaan negeri Selangor dengan Kementerian Pelajaran Malaysia untuk mendaftarkan kesemua 23 buah sekolah agama menengah negeri Selangor termasuk SAMTTAJ ke Kementerian Pelajaran yang kemudiannya disebut sebagai kelompok SABK (Sekolah Agama Bantuan Kerajaan) dibawah kelolaan Jabatan Pendidikan Islam dan Moral(JAPIM).Sehingga sekarang SAMTTAJ dan SAM negeri Selangor yang lain berada dibawah naungan Kerajaan Negeri Selangor dan Kementerian Pelajaran Malaysia."

Lebih khusus dalam hal penyerahan ini, boleh dirujuk di laman web JAIS DI SINI.

Begitu juga untuk lebih lanjut boleh rujuk teks ucapan TPM, TS Muhyiddin Yasin merangkap Menteri Pelajaran Malaysia di Majlis Perasmian SAMT Sultan Hishamuddin, Klang di SINI.

Walau bagaimana pun, saya mengkagumi Ahmad Lutfi Othman kerana telah penuh yakin meletakkan Selangor sebagai Serambi Mekah.

Dalam konteks menjadikan Selangor sebagai Serambi Mekah janganlah dilupakan dua perkara, iaitu:-

1. Akhlak Exco-Exconya Elizabeth Wong dan Ronnie Liu; dan
2. Jasa-jasa BN Selangor yang meletakkan asas-asas dan laluan Selangor sebagai Serambi Mekah.

Thursday, January 27, 2011

I am not the man in video, says Malacca Chief Minister

To be frank, it is my fault when my glance reading blindly interprets the headline of The Star report as above. The actual facts are as follows:-

I am not the man in video, says Malacca Chef

PETALING JAYA: A 33-year-old chef, whose Facebook page has been flooded with accusations that he had abused his pet poodle, said he has been a victim of mistaken identity.

“I am not that person in the video. I wouldn’t do such a thing,” the man, known only as Champ Alan, told his accusers.

“I am so fed up and angry,” he said, referring to the postings – including derogatory ones that insulted his mother – which had appeared on his Facebook page since a video clip showing a man using brute force on a dog became widely circulated in cyberspace.

Many people also alleged that the chef’s ex-wife and her partner were responsible for torturing the poodle.

Champ Alan said, however, the woman seen in the picture was not his ex-wife.

He dared his critics to face him in Malacca, putting his handphone number and address on his Facebook page.

He said the man abusing the dog in the video is shirtless, sporting tattos on both arms.

“I do not have tattoos on my arms,” he said, adding that he has tattoos on his neck and shoulder.

“Please come and look for yourself if you don’t believe me,” he said.

He refused to make a police report, although he has been advised to do so.

“I did not do anything wrong,” he said.

Sorry to DS Mohd Ali Rustam, due to my misinterpretation. Don't blame me, as my mind set is now focused on Merlimau state-seat by election!

PRK Tenang : Salam Terakhir2. Disamping Abang Man, lagu ini juga diminati oleh Mat Raof dan ditujukan kepada isterinya Mili dan rakan-rakan setugasnya dengan ucapan "jadikanlah lagu ini satu kenangan apabila pemergianku ke Pasir Gudang kelak".

3. Sukirman menujukan lagu ini khusus kepada isterinya Mokmana yang akan ditinggalkannya buat sementara, untuk berpergian ke Indonesia.

4. Lagu ini khas buat para pengundi Tenang, dari para bloggers pro-BN yang bermukim di Tenang dengan ucapan "terima kasih diatas kerjasama anda dalam mempermudahkan tugasan kami di tempat anda. Terima kasih juga atas maklumat, sama yang pro mahu pun yan kon. Akhir kata UNDILAH CALON BN, Azahar Ibrahim"

Wednesday, January 26, 2011

Khalid Ibrahim Bijaksana Atau Kurang Bijaksana?

Mungkin saya yang kurang cerdik atau mungkin juga Pakatan Rakyat Selangor yang terlebih pandai. Pelbagai analisis tercetus, ekoran kegagalan rang undang-undang pindaan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor untuk melalui proses bacaan kali kedua di Sidang Khas DUN Selangor pada 24 Januari 2011.

Justeru, PR mahu pun penganilisis membuat kesimpulan ia adalah kesudahan yang tersirat dan tersurat malah bakal menjadi liabilti kepada UMNO/BN.

Dalam pada itu, dinilai ucapan pembentangan usul MB Selangor, TS Khalid Ibrahim di DUN Selangor, tampak lebih terarah kepada madah berhelah dan menjadi ruang untuk membelasah UMNO.

Mungkin selepas ini PR terlalu yakin untuk meraih keuntungan politik dari isu ini, namun PR juga jangan terlupa dengan kegagalan protes dan perarakan rakyat. Bukankah itu petunjuk awal backfirenya kepada PR sendiri?

Khalid Ibrahim mahupun pemimpin PR yang lain harus menyedari realiti bahawa pentas politik bukannya bursar saham. Umpama, sekali Khalid berdehem, maka berduyun-duyun rakyat berarak dan berhimpun.

Seperkara lagi, kalau bijaksanalah sangat Khalid berpolitik, tentunya sudah terlebih awal dia menumbangkan TS Abu Hasan Omar di Kuala Selangor.

Kini terpulang kepada pemimpin PR, samada untuk berkerja memakmurkan Selangor, atau berpolitik 24/7 demi menghidupkan isu demi menyambung hayatnya di persada politik Selangor. Keputusan ditangan anda!

Tuesday, January 25, 2011

Saifuddin Nasution Keluar PKR?

Dalam banyak isu yang melibatkan Pakatan Rakyat mahu pun PKR, tak nampak pulak kelibat Setia Usaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail. Kalau tidak, dalam banyak perkara beliau selalunya tampil ke depan.

Baik isu pentadbiran Khalid di Selangor, isu debat Anwar-Najib, PRK Tenang tiada kedengaran langsung suara Saifuddin. Malah bekas calon Ketua Cabang Kota Raja yang dipecat dari PKR, S. Kottapan memaklumkan, surat makluman penyingkirannya dihantar melalui e-mail oleh pejabat Setia Usaha Agong PKR. Maknanya Saifuddin tidak ada untuk tandatangan hard copy?

Khuatir juga, disaat-saat PRK Tenang dah mula orang kuat yang isytihar keluar PKR. Jangan-jangan Saifudin pun rancang nak keluar juga kot?

Belalang! Aku Dah Kata Jangan Lawan

Belalang..... Belalang..... Aku dah kata jangan lawan tapi kau degil suruh lawan.

Kau bukan tak tahu Himpunan Menjunjung Kasih Rakyat dah gagal Jumaat lepas. Harapkan Ketua Kampung & Pengerusi JKKK datang bawa orang, batang tubuh dia sendiri tak nampak bayang. Siap ada yang main FB, tulis status kat Pasir Gudang. Itu belum lagi Pengerusi JKKK yang kat kampung sendiri dah macam kera sumbang. Tak guna kau orang. Ada pulak badigol yang lapor Pengawal Peribadi Sultan sambut wakil Ketua dengan girang! Entah-entah dia ketawakan kita berarak dengan beberapa kerat orang.

Belalang..... Belalang..... Aku dah kata jangan lawan tapi kau degil suruh lawan.

Kau kata boleh kumpul 10,000 orang tapi kat Stadium MBPJ cuma banyak bangku dari orang. Apa barang yang datang cuma 250 orang. Masa aku UMNO dulu, itu cuma taraf mesyuarat cawangan!

Belalang..... Belalang..... Aku dah kata jangan lawan tapi kau degil suruh lawan.

Sekarang kita dah kalah Belalang. Aku bukan nak 3/4 cuma 2/3, mana dia kau kata boleh beli orang?

Belalang..... Belalang..... Aku dah kata jangan lawan tapi kau degil suruh lawan.

Speaker dah bagi notis bukak gelanggang kat Pelabuhan Klang. Nampak gaya sumbang langkah kita di gelanggang. Kalau Pak Guru Nuar masuk, nampak gaya terkangkang

Belalang..... Belalang..... Aku dah kata jangan lawan tapi kau degil suruh lawan.

Macam nak balik Ijuk ni Belalang. Kampung kita kat Jeram, tapi tengok Amirudin Sutero pun aku dah seram. Nak lalu Kapar kena lintas Sementa, itu kawasan Rahman Palil pasti cengkam. Nak pusing jauh, masuk Batu Arang Leman Razak dah tunggu kat Permatang. Nak ambil laluan Lebuhraya Guthrie, Bushro Paya Jaras dah tunggu kat simpang. Mungkin Dr Rani Meru boleh bagi laluan, tapi kita masih kena masuk ikut Jeram. Malu Belalang malu! Aku rasa nak letak jawatan!

Monday, January 24, 2011

Anwar Ibrahim & Khalid Ibrahim Cabut Lari Menjelang Asar!

Perhimpunan HORMATI SUARA RAKYAT SELANGOR gagal memartabatkan Bani Ibrahim Selangor. Anwar Ibrahim dan Khalid Ibrahim cabut lari menjelang Asar. Penampilan Bani Ibrahim Selangor diwakili oleh Haris Ibrahim.

Wakil Bani Ibrahim

Sepi

Banyak kerusi

Grand stand

Tengok friendly match ke?

Penyair hebat

Match Inspector declares game postponed?

Hanya 250 Orang Bantah Khusrin Munawi

Gambar dari : BARAJIWA

Dalam sidang akhbar perhimpunan Hormati Suara Rakyat Selangor (HSRS), pihak penganjur yang mendakwa mewakili suara rakyat Selangor dan dianggotai oleh NGO-NGO terdiri dari Bersih 2.0, Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM), Jemaah Islah Malaysia (JIM), Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) dan beberapa lagi telah meletakkan sasaran 10,000 kehadiran.

Perhimpunan tersebut yang telah berlangsung pada 23/1/2011 di Stadium MBPJ, Kelana Jaya adalah sebagai bantahan terhadap perlantikan Dato' Mohamed Khusrin Munawi sebagai SUK Selangor.

Meskipun sasaran kehadiran ialah 10,000 orang namun menurut laporan Malaysia-Chronicle kehadiran cuma 250 orang.

Oleh yang demikian, molek benar HSRS itu ditukar kepada HANYA SYOK RASA SENDIRI!

Khalid Ibrahim semakin menggeletar lutut, sementara Khusrin boleh senyum sampai ke telinga.

Sunday, January 23, 2011

Khalid Ibrahim Jelmaan Harold MacMichael Abad Ini

Saya bukan mengatakan usul terhadap pindaan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor sebagai umpama MALAYAN UNION, cuma dari segi modus operandi ada menunjukkan sedikit persamaan. Secara lebih mudah boleh dikatakan sebagai "laksana dahulu, maklum kemudian".

Sebagai sebuah kerajaan yang kononnya memperjuangkan ketelusan, satu teladan yang baik harus ditunjukkan oleh Kerajaan PR Selangor. Sehubungan dengan Sidang DUN Khas yang bakal berlangsung esok, saya masih tercari-cari draf rang undang-undang pindaan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor dan hanya terjumpa sekadar kenyataan akhbar MB.

Oleh kerana kekaburan maklumat, buat masa ini saya lebih cenderung untuk terpengaruh dengan pandangan 2 pengamal guaman Warisan 2057 dan Zul4Kulim yang pindaan yang dicadangkan ialah muslihat kearah pengukuhan kuasa Khalid Ibrahim.

Rasanya tidak salah untuk melabelkan Khalid Ibrahim sebagai jelmaan Harold MacMichael abad ini!

Disamping itu juga, saya sedang menimbangkan untuk hadir ke undangan yang berbunyi:-

"Kita 2run ramai2 pd 24hb isnin jam 9pg di dataran shah alam kita bantah sidang derhaka dan menipu rakyat".