Saturday, September 28, 2013

Dewan Pemuda PAS Selangor Anggap Khalid Ibrahim Telah Lama Dikelilingi Roh


"Mungkin YAB Tan Sri telah terlalu lama dikelilingi oleh 'roh simpanan tetap yang berbilion-bilion' sehingga menghilangkan perasaan terhadap 'roh sukan' yang dijiwai oleh rakyat Selangor," - Mohd Sany Hamzan, Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Selangor

Kenyataan di atas adalah susulan cabaran MB Selangor TS Khalid Ibrahim terhadap Dewan Pemuda PAS Selangor (yang Khalid anggap sebagai bodoh), samada memilih 'bola sepak' atau 'masjid'.

Sebelum itu, Timbalan Ketua Pemuda PAS Selangor, Mohd Sany Hamzan mengkritik Khalid ekoran kekurangan penajaan MBI sehingga menyebabkan pemain-pemain Liga Super Selangor seperti Amri Yahyah, Norazlan Razali, Mahalli Jasuli dan Asraruddin Putra Omar cuba dipikat Kelab Johor Darul Takzim dengan tawaran gaji yang lumayan.

Ekoran sindiran yang mewakili Pemuda PAS itu, mengundang NGO pro-PKR Soladiriti Anak Muda Malaysia (SAMM) Selangor tampil mempertahan Khalid.

SAMM berpendapat tidaklah perlu menggadai negeri hanya semata-mata untuk sebuah pasukan bola sepak menjadi kuat, malah mengungkit bahawa kerajaan Selangor menyumbang lebih RM7 juta setahun untuk pembangunan sukan bola sepak negeri berkenaan.

Hakikatnya Pemuda PAS tidaklah hingga ketahap untuk menggadai negeri, cuma mereka meletakkan tanggungjawab keatas Khalid kerana melalui perlembagaan FAS, menjadikan dirinya terlantik sebagai Presiden FAS, atas kapasiti sebagai MB Selangor.

Sindiran Pemuda PAS amat pedas sekali, hingga mengibaratkan Khalid hanya pandai mengurus simpanan tetap berbilion-bilion, tetapi gagal menjadi sukan sebagai suatu perniagaan.

Nampaknya antara Mohd Sany dan Khalid, mereka saling 'membodohkan' antara satu sama lain!

Thursday, September 26, 2013

Muhyiddin Dianiaya Astro - Siarkan Ucapan Tahniah Kepada Keluarga Arwah Azizan

Sumber Foto : Serambi Politik
Satu lagi kecuaian stesen penyiaran.

Astro dilaporkan Muhyiddin berikan ucap tahniah kepada keluarga arwah bekas MB Kedah Azizan Razak.

Wednesday, September 25, 2013

Pengakuan Noh Omar - Pernah Pertahan Anwar Bila Karpal Tuduh Liwat

Ahli Parlimen Tanjung Karang DS Noh Omar mengaku pernah bangun mempertahankan DS Anwar Ibrahim apabila Karpal Singh membuat tuduhan di parlimen yang mengatakan Anwar pernah meliwat.

Noh mempersoalkan kredibiliti Karpal sebagai peguam, apabila beliau telah menjadi peguam bagi pihak Anwar dalam kes perbicaraan Liwat 2 terhadap Anwar, ketika berucap di Dewan Rakyat semalam.

Dengarkan ucapan Noh dalam video di bawah.

Monday, September 23, 2013

Dewan Ulamak Berikan 5 Perkara Untuk Perhatian Hadi Awang Demi Selamatkan PAS Dari Musnah Jika Bekerjasama Dengan PKR & DAP


Akhirnya Dewan Ulamak PAS tampil memperincikan asas-asas yang mendorong kepada tercetus resolusi yang mendesak semakan keatas Tahaluf Siyasi PAS bersama PKR dan DAP, yang disepakati melalui Multaqa' Ulama' Se-Malaysia anjuran sayap ulamak parti berkenaan, yang diperturunkan seperti berikut:-
1. Perundingan kerusi dalam kalangan parti komponen PR yang tidak memberi lebih nilai kepada pengukuhan kedudukan dan pengaruh PAS dalam PR.  
2. Terdapat ahli PAS yang menukar keahlian dan bertanding atas tiket PKR. 
3. Terdapat dalam kalangan ahli dan pimpinan PAS yang tidak memberi tsiqah dan wala' kepada kepimpinan jamaah bahkan lebih mematuhi keputusan dan arahan orang luar PAS.  
4. Terdapat dalam kalangan ahli dan pimpinan PAS yang mengeluarkan kenyataan dan pandangan yang keluar dari skop fikrah Islam dan ada juga yang berbaur fahaman pluralisme dan liberalisme.  
5. Kemerosotan sokongan dan undi Melayu terhadap PAS berbanding PRU12 yang merupakan era sebelum wujudnya PR.
Kita sendiri dapat melihat bahawa pencerahan 5 perkara di atas tentunya melalui pengalaman yang telah pun dilalui dan dialami oleh PAS sendiri pada PRU13 yang lalu. Perkara yang dibangkitkan juga adalah mudah difahami dan tidak berkias, serta diketahui ditujukan kepada pihak yang mana.

Malah Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat Muhammad Ismi Mat Taib menegaskan bahawa perkara-perkara yang dinyatakan bukanlah dilontar secara semborono oleh perwakilan multaqa' sehingga ia diangkat sebagai resolusi. Terdapat beberapa 'problem statements' dan 'trigger factors' yang melatari perbahasan seputar isu tahalluf siyasi di multaqa' berkenaan, lapor Harakah Daily.

Dengan penjelasan berkenaan, adalah sukar untuk menafikan kewujudan rasa bimbang terhadap penularan anasir-anasir yang tidak Islamik dalam PAS dan anasir ini adalah ibarat anai-anai yang boleh meruntuhkan parti yang membawa imej Islam berkenaan.

Tidak mustahil juga ada lagi perkara-perkara yang lebih sensitif dan tidak didedahkan kepada umum, yang dibisikkan oleh Dewan Ulamak kepada TG Hadi Awang dalam menyelamatkan PAS.