Wednesday, October 29, 2014

"Dalam masjid pun ada syaitan, jangan pulak pikir dalam PAS ini semuanya malaikat," Ujar Bekas S.U Agung PAS

"Dalam masjid pun ada syaitan, jangan pulak pikir dalam PAS ini semuanya malaikat," - Allahyarham Ustaz Hasan Shukri (Bekas Setia Usaha Agung PAS)
PAS kini dalam keadaan yang sukar, apabila Presiden DS Abdul Hadi Awang dan Timbalan Presidenn Mohamad Sabu tidak saling lengkap melengkapi.

Kalau anda menjenguk portal Harakah Daily, anda akan temui ungkapan di bawah yang datangnya dari bekas Naib Presiden PAS Dr Daeng Sanusi Daeng Mariok;


Tambah Daeng Sanusi lagi, "Seorang pemimpin yang menjadi ketua memiliki haknya untuk menyatakan pendirian mewakili jemaah atas kapasitinya sebagai ketua. Ini ada dalam perlembagaan. Jika pemimpin lain ada pandangan atau pendapat yang selain daripada itu, ia tidak boleh menyatakannya secara terbuka, mesti diberi dalam mesyuarat atau secara tertutup. Itulah yang telah dilakukan dalam PAS sejak dulu, dan itulah kaedah yang harus dikekalkan," yang dipetik SINI.

Hakikatnya, gabungan Fadzil - Hadi tindak ada pada gabungan Hadi - Mat Sabu.

Mat Sabu lebih suka suka dengan perkembangan politik kontemporari, malah lebih tertarik dengan penampilan Jokowi, berbanding penampilan Islamik para pemimpin utama PAS.

Hadi Awang Yakin Salah Seorang Calon PKR Adalah Pengedar Pil Kuda


Dalam keterangannya di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu, Presiden PAS seolah-olah berkenyakinan bahawa salah seorang calon PKR yang berdepan dengan saingan 3 penjuru dengan BNdan PAS adalah pengedar pil kuda.

Berikut adalah transkrip keterangan beliau, yang dipetik dari Harakah Daily;
Peguam: Adakah Datuk Seri setuju bahawa kenyataan Datuk Seri adalah fitnah?  
TGHH: Siapa orang yang saya fitnah itu? 
Peguam: Datuk Seri (TGHH), adakah benar kenyataan Datuk Seri adalah satu pembohongan? 
TGHH: Tidak benar. Ia adalah suatu dosa besar menurut agama Islam.
Bermakna, Hadi punya maklumat berkenaan apa yang didakwa berkenaan calon PKR yang terlibat mengedar pil kuda dalam video di bawah. Jika tidak, masakan beliau membuat kenyataan tersebut, sedangkan beliau faham bahawa fitnah adalah dosa besar dalam Islam.


Kebetulan, nama Chegu Bard turut disebut di dalam mahkamah.
Peguam: Bagaimana YB boleh menganggap Tuan Guru dalam ceramahnya memaksudkan orang muda di kalangan calon yang mengalami pertindihan kerusi? Adakah benar Chegu Bard juga seorang di antara calon di kerusi bertindih? 
YB Azan: Ya benar. 
Peguam: Adakah benar Chegu Bard juga orang muda? 
YB Azan: Err... saya tak kenal siapa Chegu Bard.
Berdasarkan keterangan Hadi di atas, bermakna beliau menafikan plaintif Mohd Shamsul Mat Amin sebagai pengedar pil kuda.

Oleh kerana Chegu Bard adalah antara calon bertindih (PKR dan PAS), maka apakah beliau antara orang yang dimaksudkan oleh Hadi?

Tuesday, October 28, 2014

Hadi Awang Duduk Dalam Kandang Mahkamah


Hari ini Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang duduk dalam kandang di mahkamah, sebagai saksi utama dalam kes saman RM2 juta terhadap dirinya.

Malang sekali, apabila beliau pernah menyatakan video tidak adalah besi dan tidak boleh diterima sebagai saksi.

Walhal bersandarkan rakaman video di bawah, yang merakamkan kenyataannya mengaitkan ada dikalangan calon Pakatan Rakyat adalah penjual pil kuda.


Hadi menyebut secara umum dan sama sekali tidak menyebut atau merujuk nama plaintif Mohd Shamsul Mat Amin.

Namun kita kena hormat pendirian Hadi, bahawa video tidak boleh jadi saksi.