Saturday, June 18, 2011

Dah Agak Pun, King Kong Dah Mula Spin Pasal Makan Malam RM81,000 Di Seri Perdana

Aku dah agak! Mesti berbunyi punya.

Dr Tan Kwee Kong bekas MP BN Segambut yang tewas dan kemudian berpaling tadah kepada pembangkang dah mula spin pasal RM81,000 bil makan malam di Seri Perdana.

Come on King Kong, bil pun belum bayar maa.... Kalau Najib sendiri bayar lu malu nanti!

Usahawan Beras Ditembak Kerana Enggan Naik Harga Beras?

Ramadhan dah dekat, mereka nak bangkitkan kemarahan rakyat. Harga barangan-barangan utama sedang dirancangkan untuk naik, menjelang Hari Raya Aidil Fitri.

Jangan dorongkan persepsi anda bahawa ini kerja gila puak-puak yang nak menaikkan harga barangan utama.
"Seorang usahawan beras terkenal di sini maut selepas ditembak ketika sedang membuka pagar rumahnya di Taman Puyu di sini kira-kira jam 1 pagi tadi. - Bernama/Berita Harian"

KJ Sudah Bersedia Berdepan Dengan Court-Martial?

Perghh.... Pemuda UMNO bersedia untuk saingi BERSIH.

Pemuda berani!

KJ pun sudah bersedia berdepan dengan court-martial kerana dia anggota Askar Wataniah?

Bersih: ATM sedia bantu polis

KUALA LUMPUR 17 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedia menggerakkan anggotanya di sekitar ibu kota bagi mengawal ketenteraman awam pada perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil Kedua (Bersih 2) yang dijadualkan pada 9 Julai ini.

Panglimanya, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, bagaimanapun tindakan itu akan dipertimbangkan sekiranya terdapat permintaan daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kita ada public order manual, yang menetapkan bahawa ATM adalah pihak berwajib untuk membantu apabila diminta oleh PDRM melalui saluran tertentu.

“Ada prosedurnya dan sudah tentunya kita sedia bekerjasama dengan PDRM apabila keadaan memerlukan sahaja,” katanya. - Utusan

Allah Taala Tak Maafkan Zulkifli Noordin?


Saya tidak fikir Zulkifli Noordin akan dapat keistimewaan macam ADUN PAS Selising Saiful Bahri andainya beliau jumpa Nik Aziz untuk memaklumkan rasa bersalahnya.

Zulkifli Noordin rasa berdosa memperdayakan Sheikh Yusof Al-Qardawi [Baca SINI].

Salah Guna Kuasa Terbaru Najib?

KUALA LUMPUR: Noorhayana Najwa, the daughter of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and Datin Seri Rosmah Mansor, was engaged to Daniyar Nazarbayev in a ceremony at Seri Perdana in Putrajaya tonight.
Read more: NST

Kalau majlis pertunangan anak di Seri Perdana pun dianggap salah guna kuasa, maka segala majlis peribadi di kuarters kerajaan pun harus dilarang.

Tak gitu Dr Dzul (MP PAS Kuala Selangor)?

Din Pudu Raya & Apek Kit Siang Tengah Pakat-Pakat Cari Alasan Baru Nak Bantai Najib

Abu Dhabi telah menyatakan komitmen kepada PM DS Najib Razak untuk terus mengekalkan pegangan mereka dalam RHB Capital, malah menyokong sebarang penggabungan dengan bank tempatan berpotensi dengan RHB.

"The purchase of this stake in RHB adds a core asset to Aabar's financial services investments portfolio," Aabar's chairman, Khadem Al Qubaisi, said in a statement.

"We are impressed by the strong performance achieved by RHB and are excited by the opportunity to potentially participate in domestic consolidation and regional expansion."

RHB shares ended 0.9 percent lower at 9.75 ringgit on Friday. - Reuters/The Edge

Pastinya yang tidak bersetuju dengan kenyataan di atas ialah Din Pudu Raya dan Apek Kit Siang!

Friday, June 17, 2011

Rapat Anak Muda 13.0 - Jangan Sampai Ada Yang Terliwat!


Anwar Ibrahim tergopoh-gapah berlepas dari Phuket kerana kerana tidak mahu melepaskan peluang dengan rapat anak muda di Shah Alam.

Khabarnya, anak muda dikumpulkan dari seluruh negara, bagai pencarian Cinderella?

Penginapan disediakan, tapi siapa yang bayar? Kerajaan Selangor lagikah?

Wanita Keadilan Selangor Diperalat Untuk Kenakan Khalid Ibrahim?

Alang-alang kalau SPRM dah masuk takkan nak siasat perkara yang berlaku antara 1991 - 2008. Pastinya akan meleret sampai akaun yang terkini.

Dengan aduan ketirisan yang berlaku dalam akaun Yayasan Selangor oleh Wanita PKR kepada SPRM Selangor pagi tadi, kemungkinan Yayasan Selangor bakal diserbu sekali tidak dapat disangkal.

Kemungkinan sasaran untuk mengenakan kerajaan terdahulu bakal berubah, dengan pengurusan Yayasan Selangor sekarang ini dan juga mungkin pemimpin kerajaan negeri terpaksa menyediakan ruang masa untuk menjawab soal-siasat dari SPRM.

Zuraida Kamaruddin nak kenakan siapa? Mungkin juga MB sendiri, atas arahan pihak tertentu.
EXCO Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan ketirisan aset Yayasan Selangor antara tahun 1991 sehingga 2008.

EXCOnya, Salamah Ismail, berkata laporan itu dibuat terhadap Yayasan Selangor membabitkan aset bernilai RM594 juta dan 50 kondominium milik yayasan berkenaan. - Bernama/Berita Harian

Anwer Letak Jawatan? Anwar Dah Berlepas Ke Phuket?


Ada dua cerita menarik yang dipetik dari rakan-rakan blogger.

Pertama, berkenaan An Wer (ANthony WEineR) anggota Kongres Amerika yang telah meletak jawatan dan laporan di blog Rakyat Tranung.

Dan satu lagi perihal Anwar Ibrahim yang telah berlepas ke Phuket, dilaporkan oleh AIDC.

Bagai Ditampar! Akhirnya Baruah Guan Eng Gagal

Hingga ke saat terakhir, Exco Agama Kerajaan Negeri Pulau Pinang Abdul Malik Kassim masih lagi cuba berlagak pandai dengan kononnya bersedia kemungkinan berdepan dengan cabaran di mahkamah.

Dipetik dari laporan The Star;
"He (Abdul Malik Kassim) said the election of mosque committee members was provided for in Section 22 (4) of the Pulau Pinang Islamic Religious Council Enactment."
Kita lihat pula isu Seksyen 22 (4) enakmen berkenaan yang hanya sekadar menyatakan perihal keperluan minit mesyuarat majlis yang mesti dihantar kepada YDPA seperti berikut:

Seksyen 22. Minit


(1) Setiausaha hendaklah menyimpan minit segala mesyuarat Majlis.

(2) Pada tiap-tiap mesyuarat minit mesyuarat yang lalu hendaklah dibaca dan disahkan, tertakluk kepada apa-apa pindaan yang diperlukan.

(3) Minit itu hendaklah dicatatkan dalam buku minit Majlis dan hendaklah mengandungi rekod kata demi kata penuh bagi tiap-tiap ketetapan yang dibuat oleh Majlis.

(4) Dengan seberapa segera yang mungkin selepas tiap-tiap mesyuarat Majlis, satu salinan draf minit itu hendaklah dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong, dan jika semasa draf minit itu disahkan minit dipinda, Yang di-Pertuan Agong hendaklah dengan segera dimaklumkan tentang pindaan yang dibuat.

(5) Tiada keputusan yang dibuat dalam mana-mana mesyuarat Majlis boleh diambil tindakan sehingga minit mesyuarat itu disahkan atau, jika tindakan perlu diambil sebelum minit itu disahkan, Yang di-Pertuan Agong telah menandakan perkenannya secara bertulis.
Apa pun Malik umpama bagai dipenampar apabila, YDPA telah menitahkan supaya pilihanraya masjid Pulau Pinang dibatalkan. Baca laporan berkenaan [SINI]

DAULAT TUANKU!

UMNO Kalah Tanpa Bertanding di Pulau Pinang?

Cukup telus, cukup bersih dan cukup hebat.

Siapa yang penakut, UMNO atau Pakatan Rakyat?

Awal-awal lagi orang UMNO sudah dikalahkan tanpa bertanding.

Jadi, jangan PR cuba bercakap pasal pilhanraya bersih!

Baca blog Generasi Pejuang Bangsa untuk perkembangan pilihanraya masjid Pulau Pinang.

Clinton Pun Berdepan Dengan Tindakan Qazaf

Clinton boleh diambil tindakan qazaf bila mendakwa tentera Gadaffi merogol.
WASHINGTON: Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton, menuduh tentera Muammar Gaddafi menggunakan rogol dan keganasan terhadap wanita sebagai "perkakas perang".

Clinton berkata, AS "amat bimbang" dengan laporan bahawa rogol berleluasa di Libya dan "tidak senang" dengan laporan bahawa kerajaani Asia Barat dan Afrika Utara menggunakan keganasan seksual untuk menghukum penunjuk perasaan. - Berita Harian

Menunggu Khairy Jamaluddin Tanggalkan 'Gown'nya!

Perubahan bukan sekadar kata-kata, tetapi dengan perlaksanaan. Pemuda mesti berani bukan sekadar setiakawan.

Saat-saat ini ku tunggu Khairy Jamaluddin menanggalkan 'gown'nya!

Nampaknya Kuala Lumpur bakal riuh habis pada 9 Julai ini.Setelah Bersih kemudiannya Perkasa hendak adakan perhimpunan…terbaru Pemuda UMNO Malaysia/Pemuda BN akan turut turun ke jalan.

Keputusan mengadakan perhimpunan berkenaan dibuat sebulat suara dalam mesyuarat Exco Pemuda UMNO petang Khamis.

Bercakap dalam sidang akhbar selepas mesyuarat di PWTC itu,Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaludin berkata keputusan itu dibuat kerana pihak pembangkang masih lagi berdegil untuk adakan demonstrasi mereka.

“Kita nak tunjuk bahawa suara rakyat ini bukan hanya dimonopolikan oleh pembangkang,”tegasnya.

Dengan nada sinis beliau berkata, “kita setuju dengan kebebasan bersuara, kita setuju dengan kebebasan berdemo…jadi kita pun buat benda yang sama.” - AgendaDaily

Thursday, June 16, 2011

Bila Kena Tang Hidung Sya Reformis, Pandai Pula Nak Guna Qarinah!

Kenyataan di bawah dipetik dari blog KedahLanie.
Seseorang Perempuan yang menuduh silelaki telah merogolnya, tidak dibolehkan oleh Qadhi untuk menyuruh perempuan itu menyediakan 4 orang saksi. Namun ianya mestilah disediakan pembuktian (Qarinah) dan diadili didalam mahkamah. Jika kompem lelaki itu merogolnya, maka hudud dikenakan kepada lelaki itu. Senang je.
Malas nak ulas panjang-panjang sebab juak-juak PAS pun tahu. Yang peliknya, kenapa dia orang tak balun Anwar yang sibuk minta Saiful dikenakan qazaf?

Umpama meludah ke langit, bukan saja terkena muka sendiri.

Apa Sudah Jadi Dengan UMNO Kedah? Ahmad Bashah Bersekongkol Dengan Mat Sabu

Berita Harian melaporkan UMNO Kedah memuji Mat Sabu.

Bukan apa, Mat Sabu yang menggambarkan Kedah dan Kelantan sebagai lemah dari segi pentadbiran.

Dato' Ahmad Bashah sekadar memuji diatas pengakuan kelemahan oleh Mat Sabu.

UMNO Kedah puji kenyataan Mat Sabu


2011/06/16

ALOR SETAR: Kenyataan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, mengenai isu penyelewengan dalam pentadbiran di Kedah dan Kelantan, dua negeri yang diperintah parti itu, harus membuka mata rakyat, kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Ahmad Bashah Mohamed Hanipah. - Bernama/Berita Harian

Jantan Maskulin Tak Minat Bunga Kecuali Azmi Ali

Sumber Foto: SINI

Jantan maskulin tak main bunga-bunga ni.

Jadi, siapa yang suka main bunga?

Kelakar Gila..... Ada Yang Siap Pakai Baju Melayu Nak Pergi Angkat Sumpah!

Kelakar betul bila baca kisah auta Anwar Ibrahim.

Memang dasar penipu, kah kah kah....

"Lepas itu dia (Anwar) beritahu kat kita pula. Ok, jom-jom..Yang DiPertuan Agong dah setuju, Panglima Angkatan Tentera dah setuju..jom-jom kita pergi.

Kami ingat lagi, kami berkumpul dekat Kampung Bharu, siap berbaju Melayu lagi (sebab) nak angkat sumpah.

Bila kita tanya, (Anwar jawab) Ala Tuanku… Special Branch (SB) ni jahat, pergi sekat Agong (supaya) jangan jumpa kita.

Jadi, kita ni bukan bodohlah. Manusia boleh fikir benda yang tak kena.

Bila berlaku 16 September, mula kita berkata, kita kena kencing dah ni. Kita kena bohong." - Zukifli Nordin

Khalid Samad Bakal Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor?

Blog pro-PAS TKO Bloglist meramalkan Khalid Samad akan dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor.

Jika benar ramalan tersebut, maknanya Dr Rani Osman bakal menjadi tenggelam disebalik bayang Khalid. Kalau Dr Rani ketinggalan dari segi langkah berbanding Khalid, maka jawatan yang paling layak untuk Dr Rani ialah Nazir Masjid Pekan Meru!

Tapi, silap-silap gaya pasti ada yang bangkang.......

Wednesday, June 15, 2011

AWAS!!! Mak Lampir Zuraidah Tengah Usung Guni PKR

Hantu Mak Lampir mengamuk sakan bila tuannya tak bagi makan. Maka meracaulah Mak Lampir dengan perkataan yang bukan-bukan.
” Dan kalau kita lihat Yayasan Selangor ketika di bawah Umno-Barisan Nasional dijadikan sebagai satu poket untuk pihak mereka ambil, untuk mereka belanjakan tanpa ketelusan. Ini jelas dapat kita lihat bagaimana Yayasan Selangor dahulu diperkudakan oleh Umno-BN,” - Mak Lampir
Eh.. eleh meracau dan tersasul pula Mak Lampir. Sebenarnya dia nak sebut "YAYASAN SELANGOR DAH JADI KARUNG GUNI PKR!".

Allah Sudah Takdirkan Bulan Untuk Jadi Gerhana

Allah sudah mentakdirkan.

Insyaallah, pagi esok kita akan menyaksikan bulan gerhana penuh.

Mari kita saksikan kebesaran ilahi.
KUALA LUMPUR: Orang ramai berpeluang menyaksikan fenomena gerhana bulan sepenuhnya antara jam 1.25 pagi dan 7.01 pagi esok, menurut Agensi Angkasa Negara.

Fasa penumbra (P1) akan berlaku pada jam 1.25 pagi namun kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan bulan merentasi bayang penumbra yang kurang gelap."Gerhana yang jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang umbra bumi (U1) mulai jam 2.23 pagi sehingga gerhana maksimum berlaku pada jam 4.13 pagi.

"Bulan akan mula keluar dari bayang umbra bumi (U3) pada jam 5.03 pagi dan keluar sepenuhnya dari bayang Bumi (U4) pada jam 6.02 pagi," menurut kenyataan agensi itu hari ini.

Angkasa itu menyatakan bahawa gerhana masih terus berlaku sehingga jam 7.01 pagi tetapi fenomena tertidak dapat disaksikan pada waktu terbabit kerana bulan berada di kawasan bayang penumbra bumi yang kurang gelap. - BERNAMA/Utusan

Din Pudu Raya Tolong Faham Berita Ini!

Akhirnya bukan pembelian RHB Capital yang berlaku, seperti yang digambarkan oleh Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub.

Sebaliknya termetrinya penjualan 25% pegangan ADCB didalam RHB Capital kepada Aabar Investments PJSC.

Abu Dhabi Commercial Bank PJSC will sign an agreement to sell its stake in Kuala Lumpur-based lender RHB Capital Bhd to Aabar Investments PJSC on June 17, according to Malaysian government advisory.

The deal will be witnessed by Abu Dhabi Crown Prince Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan in Putrajaya, outside of Kuala Lumpur, it said. ADCB, as the company is known, said on June 12 that it received Malaysian central bank approval to hold talks to sell its 25 percent stake to Aabar, an Abu Dhabi government-owned fund. -- Bloomberg/Business Times

Tuesday, June 14, 2011

Mari Baca Kenyataan Bangang Din Pudu Raya Berkenaan RHB Capital!

Apalah malang PAS punya Naib Presiden yang bongok seperti Salahuddin Ayob. Kalaulah PAS perintah negara, alamat lingkup kerana tidak tahu bab ekonomi.

Sebelum ini, saya amat menunggu kenyataan Salahuddin berkenaan isu RHB Capital. Pucuk ditunggu, ulam mendatang.

Keratan di atas dipetik dari The Sun, yang menjadi ulasan Salahuddin Ayob disiarkan oleh Harakahdaily seperti berikut:-

KUALA LUMPUR, 14 Jun: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub bersetuju mengenai kebenaran yang dikeluarkan oleh Bank Negara terhadap pengambilalihan bank RHBCap oleh Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB).

Beliau yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian semasa ditemui di lobi Parlimen hari ini mengalu-alukan ADCB untuk ambil alih RHBCap dan menyatakan hasrat Maybank dan CIMB untuk mengambil alih RHBCap perlu dilupakan apabila kebenaran itu telah dibuat oleh Bank Negara.

Menurut beliau lagi, Maybank dan CIMB perlu terus dan merancang memikirkan satu sektor lain yang lebih menguntungkan mereka.

"Bagi kita tidak perlu Mybank dan CIMB untuk ambil alih RHBCap kerana Mybank dan CIMB ini kepentingannya adalah merupakan pengumpulan besar wang dana rakyat.

"Jadi, kita nak selamatkan dana dalam bank Maybank dan CIMB supaya tidak menggugat kepentingan awam.

"Hal ini kerana Maybank di bawah Pemodalan Nasional Berhad dan CIMB pula di bawah Khazanah yang terdapat wang dana rakyat.

"Kita mengharapkan tidak berlaku pengambilan bank oleh Maybank dan CIMB yang berhasrat untuk mengambil alih RHBCap.

"Hal ini kerana kita merasakan pekara itu tidak ada satu keperluan yang mendesak bagi kedua-dua bank yang besar ini untuk mengambil alih RHBCap," jelas beliau lagi.

Sebelum ini beliau telah membangktkan perkara tersebut semasa membahaskan Rang Undang-undang Larangan Kumpulan Wang Kutu 2011 di Dewan Rakyat.

Akhbar The Sun pada 13 Jun lalu melaporkan mengenai rancangan ADCB untuk mengambi alih bank RHBCap.

Inilah akibat bodoh tak mahu belajar, lain isu yang dikemuka, lain pula komen yang dia respons.

Laporan Reuters yang disiarkan oleh The Sun 13/6/2011 tidak pun menyebut pengambilalihan RHB Capital. Sebaliknya, yang disebut ialah penjualan 25% pegangan Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB) kepada Aabar (Abu Dhabi Investments Fund). BNM telah pun memberi persetujuan untuk kedua belah pihak membuat rundingan.

Sebaliknya, Salahuddin memberi komen bahawa beliau bersetuju dengan pengambilalihan RHB Capital oleh ADCB, walhal tidak pun disebut dalam The Sun berkenaan perkara tersebut. Apa punya bangang statement tu?

Disamping itu, ketololan beliau juga menyerlahkan betapa PAS tidak menjaga kepentingan negara. Belum pernah berlaku dalam sejarah negara, sebuah bank tempatan diambilalih oleh entiti asing.

Kalau puak-puak ini perintah negara alamat lingkup!

Panel Juri Minta Bantuan Wan Azizah Untuk Buat Keputusan

Apakah imej lelaki di atas sama adalah orang yang sama dengan lelaki di bawah?

Padanan lelaki di atas dengan imej-imej di bawahnya akan melayakkannya untuk memiliki sebuah Roll Royce dan wang tunai RM10,000.

Namun sama ada lelaki itu layak atau tidak, tertakluk kepada keputusan panel juri. Barisan panel juri disenaraikan di [FMT].