Thursday, September 11, 2008

Pembangunan Modal Insan Vs. Pembelaan Insan

Saya terserempak dengan sepupu saya di sebuah hypermarket dan oleh kerana suasana kerja beliau mengikut shift, soalan yang sering menjadi pembuka perbualan ialah “kerja bila?”. Saya terkejut dengan jawapannya bahawa beliau telah bekerja mengikut waktu bekerja biasa apabila jabatan beliau (di sebuah syarikat GLC, pengendali pelabuhan) telah di ‘outsource’, berkuatkuasa pada 1 September yang lalu.

Nampaknya telah menjadi trend apabila semakin bertambah banyak organisasi perniagaan termasuk GLC melaksanakan ‘outsourcing’ yang pada pandangan pihak pengurusan organisasi berkenaan akan meningkatkan kecekapan dan meminimumkan kos. Persoalannya, apakah pandangan ini berasas?

Saya merumuskan, andainya trend ini terus berleluasa maka akan wujud keadaan Pembangunan Modal Insan VS Pembelaan Insan. Hal ini, dinyatakan melalui hipotesis saya yang seperti berikut:-

1. Apakah memadai KPI pengurusan syarikat cukup dengan dinilai melalui keuntungan bersih syarikat tanpa disertakan dengan keadilan dan tanggungjawab sosial?
2. Tidakkah pihak pengurusan menyedari keuntungan yang dianugerah oleh Allah s.w.t adalah termasuk rezeki pihak lain dan harus dikongsi bersama?
3. Kerajaan mepertingkat dan mempromosi Pembangunan Modal Insan dan adakah memadai dengan menyedia asas kecekapan insan dan kemudiannya membiarkan insan terbabit berjuang sendiri mendapatkan kebajikan dan pembangunan jasmaninya?
4. Kerjaya yang diwujudkan harus diberi ruang untuk dikembangkan, dipupuk dan diberikan balasan yang setimpal supaya jurang pendapatan dapat dikecilkan.
5. ‘Outsourcing’ menyekat perkembangan kerjaya dan sumber manusia tidak akan dapat memaksimumkan pendapatan mereka, sebaliknya pihak penyedia perkhidmatan akan berusaha melakukan ‘recruitment’ berbanding menyimpan sumber manusia yang bergaji tinggi.
6. ‘Outsourcing’ juga lebih kepada usaha lepas tangan dan lari dari tanggungjawab sosial pihak majikan.
7. Menghakis gerakan Kesatuan Sekerja justeru mewujudkan keadaan yang berat sebelah antara majikan dengan pekerja.

Sebagai kesimpulan, apa yang berlaku hari ini merupakan usaha yang saling kontra antara kerajaan dan organisasi perniagaan, malah GLC sendiri. Jelas bahawa usaha Pembangunan Modal Insan tidak akan kemana kerana disatu pihak lagi jelas mengabaikan Pembelaan Insan. Akhirnya, ia akan menyumbangkan kepada ketidakseimbangan sosial dalam jangkamasa panjang. Kos boleh dikurangkan melalui pelbagai cara, malah boleh dihasilkan oleh ketelusan di pihak pengurusan. Akhir sekali, saya ingin mengingatkan kepada semua pihak, merangkumi Kerajaan, Pengurusan Organisasi dan Kesatuan Sekerja supaya memberi perhatian, melaksanakan kajian atau semakan dan lebih bertanggungjawab dalam kebajikan insan supaya kegawatan sosial tidak akan berlaku. Sesungguhnya, unsur kerohanian juga perlu ada dalam sistem pengurusan terkini.