Friday, January 3, 2014

DAP Akan Usulkan Pindaan Terhadap Enakmen Kawalan Proses Murtad Kepada Orang Islam Di Selangor - PAS Sedia Sokong?


Menurut laporan The Selangor Chronicle, DAP akan memulakan usulkan pindaan terhadap Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988.

Terus terang dikatakan bahawa saya sememangnya menunggu adanya usaha bukan sahaja meminda, malah untuk memansuhkan enakmen berkenaan.

Hal ini adalah lantaran sikap membisu pemimpin-pemimpin beragama Islam dalam PKR dan pemimpin-pemimpin yang dikatakan ulamak dalam PAS terhadap isu pertikaian penggunaan kalimah Allah oleh mereka selain Islam.

Samada pemansuhan mahu pun pindaan terhadap enakmen berkenaan hanya memerlukan 'majoriti mudah' dan sebagai rakyat biasa, saya ingin benar melihat pendirian para Adun Islam PAS dan PKR dalam membuka kebebasan berugama secara mutlak di negara ini.

Saya percaya bahawa sikap membisu PAS dan PKR adalah lebih terdorong kepada aspek teknikal perundangan, yang jelas menunjukkan pemimpin Islam dalam parti-parti berkenaan terperangkap dalam 'game' tersebut. Saya khuatir dengan sikap mereka yang tidak berfikiran melangkui agenda sebenar kelompok yang ingin membuka ruang kebebasan beragama secara mutlak di negara ini, bakal memudaratkan kepada kedudukan Islam di negara ini.

Apakah ini juga satu permulaan kepada pindaan kepada kedudukan Islam dalam Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan?

Thursday, January 2, 2014

Baucer RM30 Dari Khalid Ibrahim Kerana Sokong Kenaikan Gaji MB Selangor


Sempena perutusan Tahun Baru 2014 kepada rakyat Selangor, MB TS Khalid Ibrahim berjanji untuk meringankan beban rakyat melalui agenda merakyatkan Selangor.

Persoalan memadaikah dengan pemberian berpilih baucer RM30, walhal gaji MB dinaikkan berkuatkuasa Januari 2014?

Betul Kata Dr Mahathir - Gereja Tak Rugi Apa

"Selama ini kita tidak pernah berkelahi mengenainya kerana mereka (penganut Kristian di Semenanjung) tidak pernah menggunakan istilah itu, jadi mengapa perlu menyakiti hati pihak lain, tak rugi kalau tak guna istilah Allah," - Tun Dr Mahathir
Cukup menarik kenyataan Tun Dr Mahathir yang dipetik oleh The Malaysian Insider di atas.

Setelah sekian lama Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 diwartakan, mengapa hanya kini dipersoalkan.

Dalam membicarakan isu ini, kita tidak lari dari hakikat mengaitkannya dengan politik, meski kebebasan berugama dijadikan alasan untuk mencabar penggunaan kalimah 'Allah'.

Mengimbas kembali kepada suasana ketika enakmen ini digubal (1988), perlu diketahui negara dalam keadaan;

  • PAS dan UMNO bersaing untuk menjuarai isu-isu Islam, malah turut bersaing untuk kelihatan lebih Islamik
  • PAS memainkan isu Kritianisasi terhadap orang Melayu dan Islam dan dilihat sebagai ancaman terhadap keselamatan dan keharmonian negara
  • DS Anwar Ibrahim berada dalam kerajaan sebagai menteri
Justeru, apa juga berkaitan maruah Islam PAS dan UMNO saling sambut menyambut. Karpal Singh sendiri pernah menyatakan kekhuatiran terhadap persaingan diantara dua parti Melayu/Islam berkenaan dalam menjuarai Islam. Ini kerana, melalui persaingan tersebut mendorong kepada perlaksanaan dasar-dasar yang berbentuk Islamik yang tidak disukai oleh DAP.

Tanpa disedari, persaingan PAS dan UMNO untuk kelihatan Islamik menjadikan Islam itu kuat dan digeruni. Jika Islam tidak kuat, masakan tiada cabaran yang dibuat terhadap enakmen berkenaan ketika itu.

Berbeza keadaannya pada hari ini, iaitu apabila Anwar Ibrahim berada diluar kerajaan, strategi politik yang dikepalai oleh beliau lebih menjurus kepada bentuk penyatuan DAP dan PAS disamping PKR.

Untuk setakat ini, Anwar berjaya melenturkan Mat Sabu dan Khalid Samad yang pernah menjadi tokoh muda PAS yang begitu lantang dalam menjuarai isu Kristianisasi pada 1987, menjadi lembik dan liberal dari segi pemikiran.

Disaat dan ketika Anwar berada di kerusi empuk anggota kabinet, Mat Sabu dan Khalid Samad pula menjadi tahanan ISA dengan isu yang dimainkan oleh mereka.

Rentetan daripada itu, maka mendorong kepada penggubalan dan perwartaan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988.

Teruskan dengan membaca dan melihat faktanya di SINI.

Wednesday, January 1, 2014

Pak Lebai Tersilap Pamer Poster Di Himpunan Turun


Menurut laporan, lelaki ini (foto atas) datang dari jauh untuk meluahkan rasa hatinya, di Himpunan Turun malam tadi.

Namun, lelaki ini pukul kiri dan kanan, maksudnya pemimpin BN mahu pun PR.

Dilaporkan juga, peserta-peserta Himpunan Turun tidak puas hati, lantas mengarahkannya menyimpan poster berkenaan dari dipamerkan.

Baca selanjutnya SINI.

Anwar Akan Angkat Sumpah Depan 'Raja' Di Dataran Merdeka 1/1/14


Memandangkan bagi mereka yang terlibat dalam mengguling kerajaan mengisytiharkan 'rakyat adalah raja dalam negara' (tonton video SINI), maka tidak mustahil Anwar akan mengangkat sumpah di depan 'raja' di Dataran Merdeka pada 1/1/14.

Menurut laporan blog Sungai Rapat Online, penunjuk perasaan telah berjaya menawan Dataran Merdeka.

Betul ke?

Tuesday, December 31, 2013

Video Terbaru PDRM - Dedah Ucapan Ketua Penghasut Guling Kerajaan

Tabik Selamat Jalan Anwar Ibrahim Kepada Timbalan Ketua Penerangan PKR Sabah Yang Keluar Parti


Anwar Ibrahim sudah boleh memberi tabik selamat jalan kepada bekas Timbalan Ketua Penerangan PKR Sabah, Musli Oli apabila semalam telah mengisytiharkan keluar parti.

Musli yang sebelum ini merupakan blogger mesra BN, mengubah haluan dengan menyertai PKR pada November 2011. Namun begitu, selepas PRU13 Musli acapkali menunjukkan ketawaran hatinya terhadap Anwar. Malah pada Ogos lepas, beliau telah menghantar surat perletakan jawatan sebagai Timbalan Ketua Penerangan PKR Sabah, tetapi memilih untuk kekal bersama PKR.

Setelah bersama parti berkenaan selama 2 tahun, beliau memilih akhirnya menamatkan kembara politiknya bersama PKR.

Monday, December 30, 2013

PAS Mansuhkan Tindakan Tatatertib Terhadap Ahli Yang Berjoget Di Khalayak Ramai - Kali Terakhir Tindakan Pada Tahun 1971

Cikgu Hashim Gera pernah menggemparkan dunia politik Malaysia pada tahun 1971, apabila dikenakan tindakan tatatertib oleh PAS.

Hashim yang merupakan ahli parlimen PAS bagi kawasan Parit, Perak dikenakan tindakan tatatertib kerana berjoget dikhalayak ramai, dengan hukuman penggantungan keahlian. Walau bagai mana pun, beliau akhirnya dipecat pada 1972.

Dalam menjawab pertuduhan terhadapnya Hashim menjawab,
"Joget adalah tarian bersih.Bila dia (perempuan joget) datang, saya lari.Bila saya datang, dia (perempuan joget) itu lari. Tidak berlaku sentuhan antara perempuan dan lelaki kerana saya datang dia lari, dia datang saya lari"
Selepas peristiwa tersebut tiada lagi insiden dan tindakan yang serupa diambil terhadap ahli-ahli PAS.

Dengan insiden terbaru yang melibat anggota Unit Amal PAS menari bersama dengan wanita orang asli, rasanya tiada sebarang tindakan yang bakal diambil oleh PAS, memandangkan parti berkenaan telah mengadaptasi budaya berkenaan.


Lagi gambar dan peristiwa klik SINI.

Schumacher Koma Selepas KemalanganMenurut laporan The Telegraph, juara 7 kali Formula One kini dalam keadaan koma dan dalam keadaan kritikal, selepas terlibat dalam kemalangan ketika bermain ski di Perancis.

Sunday, December 29, 2013

Misteri Kehilangan Penyokong PKR Dari Semenanjung Di Sarawak - Dikaitkan Dengan Makhluk Aneh Di Pantai Pasir Pandak, Santubong?

Gambar Hiasan
Mengikut jadual, sepatutnya penyokong-penyokong PKR yang diketuai Solidariti Anak Muda Malaysia sepatutnya berkumpul di kediaman Ketua Menteri Sarawak, di Kuching pada jam 2.30 petang. Namun selepas ditunggu beberapa jam, kelibat mereka termasuk pemimpinnya Chegu Bard tidak muncul-muncul.

Kehilangan itu telah menjadi misteri dan apakah punya kaitan dengan misteri penemuan bangkai makhluk aneh di Pantai Pasir Pandak, Santubong kelmarin?

Baca seterusnya berita misteri ketidakmunculan mereka di SINI.

Apa Guna Keris Tersisip Dipinggang Exco Agama Selangor Kalau Tak Reti Bertikam?

Anda lihat sendiri keceriaan Exco Agama Selangor Sallehin Mukhyi (foto) dengan keris tersisip dipinggang, ketika dirakam sempena majlis hari keputeraan Sultan Selangor di Istana Alam Shah Klang, 11 Disember lalu.

Adun PAS Sabak ini, hanya memerap di kerusi exco tanpa berbuat apa-apa apabila Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988, dipertikaikan oleh NGO bukan Islam.

Jika tidak mahu menjawab pun, apa salahnya kalau mengambil inisiatif untuk meredakan keadaan, apabila pemimpin gereja serta Majlis Perundingan Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao (MCCBCHST) mempertikaikan usaha-usaha  penguatkuasaan JAIS terhadap enakmen berkenaan sebagai tidak mematuhi perlembagaan.

Isu bermula apabila kumpulan Kristian atas nama International Full Gospel Fellowship menggunakan kalimah 'Allah' dalam suatu majlis berlangsung di sebuah hotel di Klang.

Dalam keadaan PAS Selangor sebagai parti terbanyak disamping DAP yang masing-masing mempunyai 15 kerusi dalam DUN Selangor, berbanding PKR yang sekadar punya 14 kerusi, sewajarnya mereka (PAS) membuat pendirian terhadap kedudukan enakmen berkenaan, iaitu samada untuk kekal dikuatkuasakan atau dimansukhkan.

Pada tahun 2010, MP PAS Shah Alam Khalid Samad pernah mendakwa bahawa enakmen berkenaan telah ketinggalan zaman dan satu syor pindaan telah dirangka mensesuaikan enakmen berkenaan dengan keadaan semasa, baca SINI.

Meskipun telah melangkui 3 tahun, belum ada satu pun draf yang dikemukakan oleh PAS untuk meminda enakmen berkenaan, walhal isu penggunaan kalimah 'Allah' berterusan menjadi polemik politik.

Sejarah penggubalan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988, hakikatnya rentetan dari isu Kristianisasi yang dimainkan oleh PAS pada tahun 1987.

Dalam Kertas Putih Ops Lalang 1988 yang bertemakan 'Kearah Memelihara Keselamatan Negara' (butiran penuh klik SINI), ada menyebutkan peranan Khalid Samad dan Mohamad Sabu dalam menimbulkan keresahan dan ketegangan dikalangan orang Islam terhadap bukan Islam (muka surat 10 dan 11 kertas berkenaan).Mengambilkira cetusan keresahan dan ketegangan yang dimulakan oleh Khalid dan Mat Sabu, lalu langkah pencegahan dibuat melalui Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988, yang melarang penggunaan istilah-istilah berikut oleh bukan Islam:-Keseluruhan enakmen berkenaan boleh baca SINI.

Sikap berdiam diri pentadbiran tertinggi kerajaan negeri Selangor dalam isu ini adalah dipersoalkan, malah seolah-olah sengaja mengheret Sultan untuk mencemar duli untuk menjawab isu ini, atas kapasiti Ketua Agama Islam, hinggakan memaksa Pengerusi MAIS Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa untuk mempertahankan enakmen berkenaan, baca SINI.

Dalam pada itu, khusus kepada Khalid Samad dan Mat Sabu, mereka kini berubah pendirian dalam menangani gejala pemurtadan dikalangan masyarakat Islam. Sementara bagi Sallehin yang menjadi Exco Agama, dimanakah peranan anda sebagai Exco yang ditauliahkan oleh Sultan?