Saturday, April 18, 2009

Pakatan Rakyat Bersetuju Dengan Polisi Barisan Nasional?

Sebagai ahli kelompok akar umbi, saya menelah bahawa dengan landskap politik hari ini yang secara tidak rasminya berbentuk 2 parti (BN dan PR) maka akan mewujudkan keadaan yang saling tidak bersetuju. Secara zahir sepatutnya berkeadaan begitu. Namun telahan saya tampak meleset.

Dalam satu majlis yang saya hadiri, 2 orang tokoh Kerajaan PR Selangor telah berucap dan menampakkan seolah-olah ada sifat kebersetujuan antara Kerajaan PR dan Kerajaan BN yang terdahulu.

Memetik ucapan YB Dr Halimah, Exco Negeri, beliau menyifatkan bahawa Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAi) merupakan contoh terbaik dalam sistem pendidikan. Walhal, semua sedia maklum bahawa SRAi adalah legasi dari Kerajaan BN yang terdahulu.

Disamping itu, YB Dr Halimah juga berucap berselangseli dengan istilah Bahasa Inggeris antaranya Corporate Social Responsiblity dan at the end, pada khalayak yang 100% Melayu dan kebanyakan orang biasa seperti saya. Mungkin tujuan untuk mendidik khalayak supaya terbiasa dan faham istilah Bahasa Inggeris dan saya menyimpulkan bahawa beliau antara pemimpin PR yang bersetuju dengan PSMI!

YAB TS Khalid pula menekan keperluan back to basics dan secara kebetulan ini selari dengan pendirian YB Dr Khir, Mantan MB yang pada tahun 2006. Ucapan beliau juga berselangselikan istilah Bahasa Inggeris dan menggambarkan seorang lagi tokoh PR yang bersetuju dengan PSMI, barangkali.

Disedari atau tidak, melalui pengucapan awam kedua-dua tokoh kerajaan PR Selangor itu adalah sebahagian dari cermin untuk menggambarkan kebersetujuan mereka dengan Kerajaan BN yang terdahulu. Tak gitu?