Thursday, October 15, 2015

Azmin Ali Bakal Pening Kepala Pada November 2015 Untuk Selesaikan Karenah Konco-Konco Hadi Awang & Mat Sabu


Pada November 2015 yang bakal mendatang, MB Selangor Azmin Ali akan berdepan dengan ujian bila ketika itu barisan pengurusan masjid seluruh negeri Selangor akan disenarai pendek.

Di Selangor, adalah menjadi amalan setiap masjid akan mengadakan Mesyuarat Agung Khas Pencalonan bagi memberi peluang kepada ahli kariah untuk Pegawai & AJK Masjid untuk mengurus tadbir masjid di kariah masing-masing.

Berpandukan kepada pengalaman pada 2012, pencalonan untuk jawatan-jawatan utama seperti Nazir, Imam I dan Imam II malah untuk AJK, tidak terikat pada undi tertinggi. Sebaliknya ada campurtangan dari tangan-tangan ghaib, yang disyakki dari Adun mahu pun Penyelaras DUN dalam menentukan perlantikan untuk jawatan-jawatan tersebut.

Pada tahun berkenaan, antara bantahan dan pertikaian terhadap perlantikan yang tidak mengikut pencalonan yang diputuskan oleh Mesyuarat Agung Khas seperti dilaporkan oleh pihak media, melibatkan Masjid Fastabiqul Khairat, Shah Alam; Masjid Nurul Iman, Kuala Selangor; Masjid al-Husna, Petaling Jaya dan Masjid al-Ansar serta Masjid Darul Muttaqin masing-masing di Klang.

Dalam pada itu, banyak lagi masjid yang menghadapi masalah yang serupa, cuma ia tidak dipanjangkan kepada media.

Antara kriteria penolakan terhadap pecalonan ialah calon berkenaan adalah ahli UMNO.

Bagi perlantikan Pegawai & AJK Masjid sesi 2016 -2018, semua masjid telah diarahkan mengadakan Mesyuarat Agung Khas Pencalonan dalam tempoh bermula 8 Oktober hingga 8 November.

Dengan perkembangan politik terbaru yang menyaksikan tertubuhnya Amanah, jadi tidak hairan maka kontroversi bakal tercetus bila berlaku pertembungan antara PAS dengan Amanah.

Sementara itu, bagi UMNO yang telah berpengalaman dengan situasi berkenaan, tentunya dapat menerima keadaan.

Kita tunggu hingga perlantikan rasmi pada November untuk menyaksikan betapa Azmin Ali akan pening kepala melayan karenah konco-konco Hadi Awang dan Mat Sabu.