Friday, November 21, 2014

Angkara Wanita Mirip Mona Fandey, 200 Nelayan Malaysia Ditangkap Pihak Berkuasa Indonesia


Menurut laporan Rakyat News, 200 orang nelayan Malaysia telah ditangkap oleh pihak berkuasa Indonesia.

Seperkara yang perlu dimaklumi, kami di blog Akar Umbi teringat ucapan sulung sebagai Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) yang menegaskan konsep 'Indonesia sebagai negara maritim',
“Kita harus bekerja dengan sekeras-kerasnya untuk mengembalikan Indonesia sebagai negara maritim. Samudra, laut, selat dan teluk adalah masa depan peradaban kita. Kita terlalu lama memunggungi laut, memunggungi samudra, memunggungi selat dan teluk.”
Sejajar dengan iltizam tersebut, Jokowi telah melantik seorang wanita, Susi Pudjiastuti (foto atas) sebagai Menteri Kelautan dan Perikanan.

Meski pun berwajah mirip Mona Fandey (wanita yang disabitkan dengan pembunuhan seorang tokoh politik Malaysia pada 1990an), namun Susi Pudjiastuti sebenarnya merupakan seorang usahawan yang terlibat dalam industri perikanan di Indonesia.

Oleh yang demikian, adalah sukar untuk menolak bahawa penangkapan 200 nelayan Malaysia itu mempunyai kaitan dengan cita-cita besar Indonesia untuk menguasai industri perikanan di rantau ini.

Dalam pada itu, andai diperhalusi ucapan sulung Presiden Jokowi tersebut mempunyai maksud betapa Indonesia serius untuk memperkukuh tentera lautnya, dalam memperluas sempadan maritim; yang bukan sahaja untuk kepentingan industri perikanannya tetapi juga menjurus kepada sumber hasil bumi, khususnya petrolium.

Bagi Azmin Ali mahu pun Mat Sabu, Jokowi menjadi ikon kepada mereka dari segi penampilan peribadi Presiden Indonesia, tetapi mereka gagal membaca idealisme Jokowi dari sisi perhubungan antarabangsa.

Hanya mampu ditiru oleh Azmin ialah menjadi pembersih longkang dan penyembur racun rumpai dan serangga di Selangor dan Mat Sabu pula setakat mampu kagum dengan sifat marhaen Jokowi.

Sementara itu bagi PM DS Najib Razak juga, sudahlah sampailah masanya untuk mengarahkan pembantu-pembantunya untuk menganalisis mesej tersirat disebalik ucapan sulung Jokowi itu, khusus pada akhiran ucapan berkenaan yang antara lain mengungkapkan;
"Saya mengajak saudara-saudara sebangsa dan setanah air untuk mengingat satu hal yang pernah disampaikan oleh Presiden Pertama Republik Indonesia, Bung Karno, bahwa untuk membangun Indonesia menjadi negara besar, negara kuat, negara makmur, negara damai, kita harus memiliki jiwa cakrawarti samudera; jiwa pelaut yang berani mengarungi gelombang dan hempasan ombak yang menggulung."
Langkah yang patut dibuat oleh Najib setakat ini, ialah harus campurtangan untuk membebaskan 200 nelayan Malaysia berkenaan, yang pada pandangan kami, bahawa nelayan berkenaan menjadi mangsa terhadap cita-cita besar Jokowi.

Mungkinkah Jokowi mahu jadi 'Sukarno Baru' dan jadi abang besar kepada Malaysia?

Wednesday, November 19, 2014

Siapa Bunuh Teoh Beng Hock? Orang DAP?

Dua kumpulan bertembung, iaitu antara bekas ahli DAP dengan ahli DAP.

Masing-masing berbalah samada Teoh Beng Hock dibunuh atau membunuh diri ketika dalam tahanan SPRM.Soalnya kalau dibunuh, siapakah yang membunuh? Orang DAP?

Tuesday, November 18, 2014

Cerita Disebalik Penemuan Objek Berbentuk Seluar Dalam Oleh Azmin Ali


Sekali pandang, kelihatan objek yang ditemui oleh Dato' Menteri Besar Selangor Azmin Ali ketika melakukan aksi lakonannya, adalah berbentuk seperti sehelai seluar dalam.

Sejak menjadi MB Selangor, Azmin begitu kerap dengan aksi-aksi sebegini, walhal tidak pula dilakukannya ketika menjadi Adun biasa, mahu pun sebagai ahli parlimen sebelum ini.

Apakah muslihat Azmin selain dari tujuan publisiti?

Antara lain muslihat Azmin ialah ingin membuktikan bahawa pemberian kerja kepada kontraktor penyelenggaraan yang berdasarkan harga terendah tidak menghasilkan sebarang signifikan terhadap perkhidmatan yang diberikan.

Bertolak dari itu, seperti yang dilaporkan oleh The Malaysian Insider, Azmin sanggup membayar lebih bagi mendapatkan kontraktor yang berwibawa dan tidak akan terikat seperti amalan sebelum ini yang mengambil kontraktor paling murah.

Kami awal-awal lagi telah menghidu muslihat ini, malah mengetahui kroni-kroni Azmin telah berkeliaran mengumpulkan kontraktor, seperti didedahkan SINI.

Sunday, November 16, 2014

Jamu Rakyat Dengan Makanan Percuma - Strategi Khalid Ibrahim Lawan Anwar & Azmin


Dalam meneruskan perkhidmatan sebagai wakil rakyat bebas di kawasan parlimen Bandar Tun Razak dan kawasan DUN Pelabuhan Klang, bekas MB Selangor TS Abdul Khalid Ibrahim menggunakan NGO baru yang namanya lebih sesuai untuk pengusaha katering, iaitu 'Sajian Rakyat'.


Semalam, Sajian Rakyat melancarkan program sulungnya di Bandar Tun Razak.

Tidak dapat dipastikan samada program itu akan memberi impak besar kepada Khalid dalam persaingan politik dengan DS Anwar Ibrahim dan MB Selangor Azmin Ali, atau ia bakal sekadar majlis makan dan santai sesama sendiri Khalid dengan para penyokongnya.

Walau bagai mana pun, ia adalah permulaan 'lawan tetap lawan' Khalid terhadap Anwar dan Azmin.

Dalam pada itu, Khalid telah pun memindahkan pusat perkhidmatannya di DUN Pelabuhan Klang, dari Kota Pendamar ke Bandar Bukit Tinggi, yang pada pengamatan kami bertujuan untuk menjarakkan diri dari operasi PKR Cabang Klang.

Sebelum ini PKR Klang, pejabat Adun Pelabuan Klang dan pejabat perkhidmatan Ahli Majlis MPK berada dibawah satu bumbung di Kota Pendamar.