Friday, October 25, 2013

Mahfuz Omar Dapat Senjata Tikam BN Dalam PRK Sg Limau - Najib Umum Perlaksanaan GST Ketika Bentang Bajet 2014

Kita tunggu sejauh mana Mahfuz Omar akan gunakan isu GST dalam PRK Sg Limau.

Harap-harap Mahfuz akan gunakan isu ini, walhal PM DS Najib sedang memasang perangkap untuk menjerat Mahfuz.

Meskipun Najib mengumumkan perlaksanaan GST, namun ia adalah tertakluk kepada perkara berikut:-

  • Perlaksanaan hanya berkuatkuasa pada 1 April 2015
  • Penghapusan cukai jualan dan cukai perkhidmatan dan menggantikan dengan GST
  • Kadar GST 6% (berbanding cukai jualan dan cukai perkhidmatan antara 5% - 10%)
  • Mengecuali barangan asas (keperluan) seperti beras, gula, garam, minyak masak, malah budu dan belacan dari dikenakan GST
  • Penggunaan elektrik dan air untuk 200 unit pertama dikecuali dari GST.
Selain dari perkara-perkara di atas, pengangkutan awam dan perkhidmatan kewangan juga turut dikecualikan dari GST.

Insentif RM300 juga turut dicadangkan kepada mereka yang telahpun sedia ada tersenarai dalam penerima BR1M bagi bantuan bila GST berkuatkuasa.

Beranikah Mahfuz Omar guna isu GST di PRK Sg Limau?

Bajet 2014 - Peluang Timbalan Bendahari DAP Pusat Dapatkan Bahagian Peruntukan RM243 Juta

PM DS Najib mengumumkan peruntukan RM243 Juta untuk tanaman semula getah, kelapa sawit, koko dan ladang hutan, semasa membentang Bajet 2014.

Kebetulan Timbalan Bendahari DAP Pusat Nga Kor Meng telah pun memperolehi 10,000 ekar dari Kerajaan PAS Kelantan untuk projek ladang hutan.

Jadi Nga Kor Meng dan rakan kongsinya yang juga anggota CEC DAP Ngeh Koo Ham pun boleh memohon.

Najib Dengan Bajet 2014 Bertemakan "Memperteguh Ketahanan Ekonomi, Memperkasa Transformasi dan Melaksana Janji"

PM DS Najib Razak atas kapasitinya sebagai Menteri Kewangan sedang membentang Bajet 2014 yang bertemakan "Memperteguh Ketahanan Ekonomi, Memperkasa Transformasi dan Melaksana Janji".

Sebagai pembuka kata, Najib melaporkan bahawa semalam (24 Oktober) Bursa Saham Kuala Lumpur telah ditutup pada paras tertinggi dalam sejarah Bursa iaitu pada 1,818 mata.

Memeranjatkan Sempena PRK DUN Sungai Limau - Pemuda PAS Taruh Harapan Tinggi Pada Kerajaan Pimpinan Najib Untuk Selamatkan Islam


Adalah memeranjatkan apabila disaat-saat kempen PRK Dun Sungai Limau yang menyaksikan pertembungan calon BN VS PAS, tiba-tiba Dewan Pemuda PAS Pusat pimpinan Ustaz Nasrudin Hassan Attantawi membuat kenyataan yang jelas memberi sokongan moral kepada kerajaan pimpinan DS Najib Razak dengan penegasan agar kerajaan tidak tunduk kepada tuntutan COMANGO.


Kenyataan Nasrudin itu sudah cukup membuktikan keyakinan Pemuda PAS yang Najib tidak sama sekali mudah tunduk kepada anasir-anasir yang tidak menghormati Islam.

Berikut adalah kenyataan penuh Dewan Pemuda PAS Pusat;
1. Setiap 4 tahun, Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) akan mengkaji dan meneliti perkembangan serta prestasi isu-isu yang melibatkan hak asasi manusia sejak tahun 2009 terhadap 193 buah negara-negara PBB termasuk Malaysia. Ia disebut sebagai Proses Semakan Berkala Sejagat Majlis Hak Asasi Manusia.

2. The Coalition of Malaysian NGOs in the UPR Process (COMANGO) yang terdiri daripada 54 pertubuhan telah menyediakan satu laporan mengenai pelbagai isu-isu hak asasi manusia yang berlaku di Malaysia dan telah menyerahkannya kepada PBB bagi tujuan penelitian. Sesi kajian dan penelitian ini akan berlangsung hari ini (24 Oktober 2013) di Human Rights Council, Geneva, Switzerland.

3. Terdapat beberapa tuntutan dan desakan daripada COMANGO yang menimbulkan kontroversi sepertimana yang dilaporkan dalam laporan tersebut. Berikut ialah tuntutan-tuntutan tersebut;

a. Malaysia digesa untuk menandatangani International Covenant on Civil & Political Rights (ICCPR) Dalam Artikel 18 ICCPR mengandungi the rights of religious freedom (kebebasan beragama). Kebebasan untuk memilih agama atau kepercayaan termasuk hak seseorang untuk menukar agama yang dianuti.

b. Malaysia digesa untuk menandatangani International Covenant on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD). Implikasi perkara ini akan mengheret kepada isu perkauman dan mencabar status quo yang melibatkan kedudukan orang Melayu dan Islam di Malaysia sepertimana yang terdapat dalam Perlembagaan Malaysia dan semangat kontrak sosial.

c. Malaysia digesa untuk mengiktiraf hak-hak Sexual Orientation and Gender Identity (SOGI) terutamanya hak-hak lesbian, gay, biseksual, transgender (LGBT). Implikasi perkara ini akan membawa kepada amalan kebebasan orientasi seksual songsang termasuk memberi kebenaran untuk mengiktiraf perkahwinan sesama jenis.

4. Kritikan kami:

a] COMANGO tidak menghormati kedudukan Islam sebagai Agama Negara.

b] COMANGO telah meletakkan Malaysia termasuk institusi agama Islam di bawah pantauan PBB.

c] COMANGO mencampuri urusan agama dan mencabar kemuliaan ummat Islam apabila mereka mendesak supaya membenarkan amalan hidup songsang seperti LGBT.

5. Justeru itu kami DPPM tegaskan supaya Kerajaan jangan tunduk kepada desakan sedemikian. Pada sessi sidang yang lepas, YB Ust. Nik Mohamad Abduh telah memberi penegasan serupa dalam ucapan beliau di Parlimen Malaysia agar Kerajaan Malaysia tidak tunduk kepada desakan pihak COMANGO ini. (Dipetik dari Harakah Daily)

Thursday, October 24, 2013

Setelah Gagal Selama 5 Bulan, Kini Azmin Ali Merbahaya Kepada Wan Azizah & Khalid Ibrahim


Umum mengetahui bahawa Presiden PKR DS Wan Azizah lebih cenderung untuk memilih TS Khalid Ibrahim menyambung tugasan sebagai MB Selangor, selepas PRU13.

Pendirian tersebut amat berbeza dengan pendirian Majlis Pimpinan PKR Negeri (MPN) Selangor, yang memihak kepada Pengerusi MPN mereka, Azmin Ali untuk mengambilalih jawatan MB Selangor.

Ketika umum melihat nasib Khalid dari sudut dalaman PKR Selangor yang boleh dikatakan sebagai 'tutup buku' selepas PRU13 Mei lalu, mujur sokongan dari PAS dan DAP Selangor serta watikah cadangan Wan Azizah sebagai Presiden PKR telah menyelamatkan Khalid untuk dilantik semuala sebagai MB Selangor.

Selepas gagal selama 5 bulan menyemaikan kebencian terhadap Khalid, akhirnya Azmin berjaya mempengaruhi PAS dan DAP melalui termeterinya tandatangan Dr Rani Osman (Pesuruhjaya PAS Selangor) dan Lau Weng San (Pengerusi DAP Selangor) keatas memorandum bersama PKR Selangor yang dihantar kepada Khalid Ibrahim.

Tergelincirnya pendirian PAS dan DAP itu, menunjukkan permulaan diatas kebangkitan Azmin dalam politik dalaman Pakatan Rakyat Selangor, sementelah sememangnya berkuasa dalam PKR Selangor.

Sementara itu bagi Wan Azizah, langkah Azmin ini tentunya akan menjadi awal sifir baginya, samada mahu terus kekal sebagai Presiden PKR atau sebaliknya.

Gerakan Azmin itu jelas merbahaya kepada Wan Azizah dan Khalid Ibrahim.

Wednesday, October 23, 2013

MB Selangor Sahkan Sedang Pantau Kes Pemimpin Pakatan Rakyat MencabulMenteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri sedang memantau kes melibatkan seorang ahli majlis yang didakwa mencabul seorang pembantu rumah. Bercakap kepada media petang ini, Khalid berkata kerajaan negeri tidak mempunyai kuasa untuk campurtangan dalam siasatan polis berhubung dakwaan tersebut, lapor Malaysiakini.

Sebelum ini telah timbul desas-desus berkenaan pencabulan keatas pembantu rumah warga Kemboja, yang dikaitkan dengan ahli majlis MBPJ, baca SINI.

Bekas ADUN PKR Kini AJK UMNO Bahagian


Bekas Adun PKR Badrul Hisham Abdullah (foto atas - 3 dari kiri) kini menjadi AJK UMNO Bahagian Klang.

Beliau adalah antara 20 AJK UMNO Bahagian berkenaan yang menang dalam pemilihan pada 19 Oktober lalu.

Badrul ialah antara ADUN Pelabuhan Klang (PRU12) bertindak keluar dari PKR pada 29 Oktober 2009 dan kemudiannya menyerahkan borang keahlian UMNO kepada DS Najib pada 30 April 2010.