Friday, October 25, 2013

Memeranjatkan Sempena PRK DUN Sungai Limau - Pemuda PAS Taruh Harapan Tinggi Pada Kerajaan Pimpinan Najib Untuk Selamatkan Islam


Adalah memeranjatkan apabila disaat-saat kempen PRK Dun Sungai Limau yang menyaksikan pertembungan calon BN VS PAS, tiba-tiba Dewan Pemuda PAS Pusat pimpinan Ustaz Nasrudin Hassan Attantawi membuat kenyataan yang jelas memberi sokongan moral kepada kerajaan pimpinan DS Najib Razak dengan penegasan agar kerajaan tidak tunduk kepada tuntutan COMANGO.


Kenyataan Nasrudin itu sudah cukup membuktikan keyakinan Pemuda PAS yang Najib tidak sama sekali mudah tunduk kepada anasir-anasir yang tidak menghormati Islam.

Berikut adalah kenyataan penuh Dewan Pemuda PAS Pusat;
1. Setiap 4 tahun, Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) akan mengkaji dan meneliti perkembangan serta prestasi isu-isu yang melibatkan hak asasi manusia sejak tahun 2009 terhadap 193 buah negara-negara PBB termasuk Malaysia. Ia disebut sebagai Proses Semakan Berkala Sejagat Majlis Hak Asasi Manusia.

2. The Coalition of Malaysian NGOs in the UPR Process (COMANGO) yang terdiri daripada 54 pertubuhan telah menyediakan satu laporan mengenai pelbagai isu-isu hak asasi manusia yang berlaku di Malaysia dan telah menyerahkannya kepada PBB bagi tujuan penelitian. Sesi kajian dan penelitian ini akan berlangsung hari ini (24 Oktober 2013) di Human Rights Council, Geneva, Switzerland.

3. Terdapat beberapa tuntutan dan desakan daripada COMANGO yang menimbulkan kontroversi sepertimana yang dilaporkan dalam laporan tersebut. Berikut ialah tuntutan-tuntutan tersebut;

a. Malaysia digesa untuk menandatangani International Covenant on Civil & Political Rights (ICCPR) Dalam Artikel 18 ICCPR mengandungi the rights of religious freedom (kebebasan beragama). Kebebasan untuk memilih agama atau kepercayaan termasuk hak seseorang untuk menukar agama yang dianuti.

b. Malaysia digesa untuk menandatangani International Covenant on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD). Implikasi perkara ini akan mengheret kepada isu perkauman dan mencabar status quo yang melibatkan kedudukan orang Melayu dan Islam di Malaysia sepertimana yang terdapat dalam Perlembagaan Malaysia dan semangat kontrak sosial.

c. Malaysia digesa untuk mengiktiraf hak-hak Sexual Orientation and Gender Identity (SOGI) terutamanya hak-hak lesbian, gay, biseksual, transgender (LGBT). Implikasi perkara ini akan membawa kepada amalan kebebasan orientasi seksual songsang termasuk memberi kebenaran untuk mengiktiraf perkahwinan sesama jenis.

4. Kritikan kami:

a] COMANGO tidak menghormati kedudukan Islam sebagai Agama Negara.

b] COMANGO telah meletakkan Malaysia termasuk institusi agama Islam di bawah pantauan PBB.

c] COMANGO mencampuri urusan agama dan mencabar kemuliaan ummat Islam apabila mereka mendesak supaya membenarkan amalan hidup songsang seperti LGBT.

5. Justeru itu kami DPPM tegaskan supaya Kerajaan jangan tunduk kepada desakan sedemikian. Pada sessi sidang yang lepas, YB Ust. Nik Mohamad Abduh telah memberi penegasan serupa dalam ucapan beliau di Parlimen Malaysia agar Kerajaan Malaysia tidak tunduk kepada desakan pihak COMANGO ini. (Dipetik dari Harakah Daily)

No comments: