Wednesday, November 12, 2008

Tangan Ajaib Pak Lah dan Rafidah

Pemilihan untuk kepimpinan tertinggi UMNO akan berlangsung pada bulan Mac 2008. Setelah selesai pemilihan di peringkat cawangan dan bahagian, maka kini ahli-ahli UMNO untuk menunggu lebih 3 bulan untuk membuat pemilihan di peringkat tertinggi parti. Tan Sri Muhiyuddin Musa memberi komen bahawa anjakan tarikh Perhimpunan Agung UMNO yang sepatutnya pada Disember 2008, boleh menjejaskan kerja calun-calun yang mempunyai jawatan di dalam kerajaan. Namun komen tersebut telah ditempelak oleh banyak pihak termasuk Pak Lah yang berkedudukan sebagai Presiden UMNO, sebagai tidak menghormati keputusan Majlis Tertinggi.

Sementara untuk sayap Wanita UMNO, isyarat telah diberikan oleh bahagian-bahagian melalui pencalunan Dato’ Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk jawatan Ketua Pergerakan UMNO bagi mencabar kedudukan Dato’ Seri Rafidah Aziz. Sharizat telah memohon tarikh peralihan kuasa dipercepatkan ke Mac 2008. Mesyuarat Exco Pergerakan Wanita dilaporkan menegas pendirian dengan berpegang pada plan asal, iaitu pada Jun 2009.

Nampaknya masing-masing, Presiden dan Ketua Pergerakan Wanita UMNO mempunyai rasa tanggungjawab yang tinggi. Menyelesaikan tugasan dan meredakan pergolakan parti menjadi alasan. Namun, pendirian yang diambil oleh mereka, mampu meredakan keresahan dikebanyakan ahli dan juga rakyat ? Rasanya tak perlu dihuraikan satu persatu tentang kesan dan juga akibat dari pendirian tersebut. Apa yang jelas, rasanya Pak Lah dan Rafidah mempunyai ‘tangan-tangan ajaib’ untuk menyelesaikan semua perkara dalam tempoh 3 bulan. Persoalannya, adakah ‘tangan-tangan ajaib’ juga akan dapat menyentap Muhiyuddin dan Kamilia atau Shahrizat sekali?