Friday, October 11, 2013

Harakah Daily Guna Marina Mahathir Untuk Pulih Imej Lim Guan Eng


Apakah PAS ingin menggunakan foto yang memaparkan KM Pulau Pinang Lim Guan Eng duduk bersebelahan dengan Marina Mahathir sebagai publisiti untuk memulihkan imej Lim Guan Eng?

Baca laporan, Harakah Daily berhubung foto di atas;
Anak perempuan kesayangan Mahathir, Datin Paduka Marina Mahathir kelihatan bersama-sama dengan dengan Ketua Menteri Pakatan Rakyat Pulau Pinang, YAB Lim Guan Eng dalam satu Persidangan Pelajar Antarabangsa 2013 anjuran KDU di Traders Hotel, Pulau Pinang pagi ini 10hb Oktober 2013.

Bukannya tidak tahu akan perangai para pengkagum Mahathir ni bila bertindak dan berbicara .. jenis pakai kepala lutut untuk berfikir gunakan otot untuk berhujah.

Jenis baka babarian.

Selama ini macam-macam puak babarian melabelkan  YAB Lim Guan Eng .. dari anti Islam dan Melayu kepada sampailah nak wujudkan Kristian sebagai agama rasmi.
Tampak bahawa calon yang dikedudukan ke5 dalam pemilihan CEC DAP itu, cuba dipulihkan dan diperkukuhkan imejnya, malah diangkat oleh Harakah sebagai bukan anti Islam dan Melayu.

Thursday, October 10, 2013

Berpeluh Juga Husam Bila Kena 2 Lawan 1


Semalam Husam Musa telah diserang balas oleh 2 Exco baru Kelantan Hanifa Ahmad dan Mohd Nassuruddin Daud dan tindakan itu telah menimbulkan pertikaman lidah 2 Lawan 1 dalam sidang DUN Kelantan.

Jika sehari sebelumnya Husam membuatkan Nik Aziz terkebil-kebil, apabila membidas kerajaan negeri diatas kepincangan pengurusan Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB), kelulusan tanah seluas 1,400 hektar di Hutan Simpan Kekal Ulu Sat di Machang, penamatan kontrak syarikat Korea Selatan untuk pembinaan Lebuh Raya Rakyat, kedua-dua exco berkenaan mengambil kesempatan untuk melancarkan serangan balas.

Hanifa dan Nassuruddin mendedahkan bahawa Husam telah diberi peluang untuk diberi penerangan keatas isu-isu yang dibangkitkan oleh Husam, namun Adun Salor itu tidak hadir dalam beberapa siri mesyuarat yang diadakan oleh pentadbiran negeri Kelantan, lapor Bernama, lantas ia mengundang kemarahan Husam.

Apa yang berlaku menunjukkan belang sebenar Husam bila duduk di luar kerajaan, iaitu lebih cenderung untuk jadi pembangkang!

Wednesday, October 9, 2013

Anwar Ibrahim Hanya Mampu Ketap Bibir, Bila Bekas Rakan Sejawatnya Mohon Ampun Dari Najib


Apalah daya Anwar Ibrahim yang hanya sekadar boleh mengetap bibir, apabila bekas rakan sejawatnya Tony Abbot memohon kemaafan dari PM DS Najib Razak.

Anwar dan Abbot pernah suatu ketika menjadi ketua pembangkang di negara masing-masing dan senada dalam menentang isu pertukaran pelarian antara Kerajaan Australia dengan Kerajaan Malaysia. (Baca SINI)

Namun takdir yang berbeza antara dua rakan tersebut, menyaksikan Abbot telah pun menjadi PM Australia pada 18 September lalu.

Dengan kedudukan Abbot sebagai PM, beliau menyedari pentingnya hubungan antara kerajaan, lantas beliau secara rasminya memohon maaf diatas kesulitan yang dihadapi oleh Najib dalam isu pertukaran pelarian tersebut.

Malah Abbot menjelaskan bahawa beliau tidak bermasalah dengan Kerajaan Malaysia, tetapi bermasalah dengan Kerajaan Parti Buruh Australia pimpinan Gillard ketika itu. (Baca laporan penuh SINI).

Dengan penjelasan Abbot itu, bermakna Anwar sekadar boleh mengetap bibir, bukan sahaja U-turn yang dibuat oleh PM Australia berkenaan, bahkan bila mengenangkan nasibnya yang agak kelam berbanding Abbot.

Terkebil-kebil Nik Aziz Bila Husam Bedal Pentadbiran MB Baru Kelantan Dihadapannya


Husam Musa tidak mempedulikan kehadiran TG Nik Aziz di sidang DUN Kelantan, apabila menggunakan peluang yang diberikan kepadanya untuk membahaskan Bajet Kelantan 2014, dengan membidas pentadbiran negeri Kelantan dibawah MB pasca PRU13 Dato' Ahmad Yakob.

Menurut laporan The Star, antara yang dibangkitkan oleh Husam ialah kelulusan 1,400 hektar konsesi balak di kawasan hutan simpan kekal Ulu Sat. Malah, Husam menyifat kelulusan konsesi adalah tidak wajar dan bertentangan dengan konsep integriti dan ketelusan.

Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) turut menjadi sasaran Husam, apabila mendakwa AKSB sekadar mampu memproses 55.7 juta liter air daripada kapasiti sebenar 82 juta liter sehari, untuk 3 loji iaitu Loji Rawatan Air Jeli, Bukit Remah dan Pintu Geng meskipun naiktaraf bernilai RM89.4 juta telah dilaksanakan keatas semua loji berkenaan.

Disamping, itu kadar NRW (non-revenue water) masih kekal ditahap 52%, meskipun RM130 juta telah dibelanjakan untuk membaiki paip pecah.

Malah Husam bimbang amalan pengurusan AKSB tersebut boleh menyebabkan kerajaan pas lumpuh dan tidak bertahan lama, lapor TV3.

Tidakkah tindakan Husam tersebut, ibarat membuka pekung kerana beliau adalah anggota exco ketika projek-projek berkenaan dilaksanakan?

Mungkin inilah kelemahan Husam, kerana sentiasa memikirkan dirinya adalah seorang pembangkang.

Tuesday, October 8, 2013

Ketua Pengarah JPJ Solah Mat Hasan Kena Saman


Gara-gara menolong rakyat, Ketua Pengarah JPJ DS Solah Mat Hassan berdepan dengan saman.

10 akademi dan institusi memandu yang terdiri dari Arah Muara Sdn. Bhd., MSDC Sdn. Bhd., Akademi Memandu Ngah Sdn. Bhd., Institut Memandu IKMP (Perlis) Sdn. Bhd., Jimat Canggih Sdn. Bhd., Express Track Sdn. Bhd., Akademi Memandu Mega Sdn. Bhd., Akademi Kuala Pilah Sdn. Bhd., Akademi Memandu Anda Sdn. Bhd. dan Gabongan Sekolah Memandu (Hilir Perak) Sdn. Bhd. telah memfailkan saman dan penyataan tuntutan bagi mendapatkan perisytiharan bahawa program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) adalah menyalahi undang-undang.

Tuntutan tersebut yang difailkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Ogos lalu menerusi firma guaman, Tetuan Wong Kian Kheong telah menamakan Solah sebagai salah seorang defendan, lapor Utusan Malaysia.

Disamping itu defedan-defendan lain yang dinamakan ialah Tengku Azman Tengku Zainol Abidin, MY EG Services Bhd dan Kerajaan Malaysia.

Sesungguhnya kita tidak menjangka yang usaha-usaha membantu golongan berpendapatan rendah mendapat tentangan dari 'kartel' yang terlibat.

Adalah dikhuatiri, jika keputusan mahkamah memihak kepada mereka, tidak mustahil persatuan pekedai runcit dan persatuan pengamal perubatan akan menyaman kerajaan terhadap program Kedai Rakyat 1Malaysa dan Klinik1Malaysia.

Sejauh Mana Kekecewaaan Najib Bila Obama Batalkan Lawatan Ke Malaysia?


Keadilan Daily menggunakan tajuk "Obama batal lawatan, tamparan pada Najib" dalam melaporkan pembatalan lawatan Presiden US itu ke Malaysia, dengan maksud seolah-olah kedudukan politik PM DS Najib Razak terlalu bergantung kepada Obama.

Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Chan Ming Kai dalam kenyataannya kepada portak berkenaan cuba memesongkan keputusan itu dengan andaian bahawa alasan diberikan Najib kononnya pembatalan akibat krisis domestik Amerika, bukanlah alasan utama, sebaliknya menganggap punya kaitan terhadap bantahan rakyat Malaysia keatas TPPA.

Adalah memalukan bila PKR melalui kenyataan AMK itu yang sekadar cuba mencari populariti melalui isu pembatalan lawatan Obama tersebut.

Apakah benar Najib 'tertampar' dengan tindakan Obama itu, walhal ia turut melibatkan pembatalan lawatan ke Filipina, Brunei dan Indonesia? Malah, agensi berita Reuters tampil dengan andaian kepada Setia Usaha Negara John Kerry  bahawa tindakan tersebut bakal melemahkan kepentingan US di rantau ini.

Andaian tersebut ditolak oleh Kerry.

Hakikatnya, dalam keadaan semasa Obama lebih tertekan dan memerlukan Najib dan pemimpin-pemimpin rantau ini dalam mengukuhkan kedudukan politiknya.

Tragedi Government Shutdown yang dihadapi oleh Obama, tidak pernah difikirkan oleh Najib untuk dituruti. Sebaliknya, perkara inilah yang pernah difikirkan oleh Pakatan Rakyat bila membayangkan akan mengecilkan saiz kakitangan kerajaan, seperti yang pernah dicadangkan oleh Tony Pua.

Monday, October 7, 2013

Kes Tuntutan Guna Kalimah Allah Akan Diputuskan Pada 14 Oktober - Hadi Awang Bakal Tidak Tenteram Sembelih Lembu Korban, Jika Mahkamah Memihak Kepada Penganut Kristian


Bila Lim Guan Eng menuntut penggunaan 'kalimah Allah' oleh penganut Kristian, Hadi Awang dan Anwar Ibrahim telah mengadakan sidang media  Majlis Pimpinanan Pakatan Rakyat yang menzahirkan persetujuan bersama membolehkan penggunaan tersebut oleh penganut Kristian. [Baca SINI].

Menurut laporan Bernama hari ini, Peguam Kanan Persekutuan Andi Razalijaya A. Dadi memberitahu bahawa Jabatan Peguam Negara baru sahaja menerima surat daripada bahagian pendaftaran Mahkamah Rayuan memaklumkan bahawa keputusan kes sama ada penerbitan mingguan Katolik, The Herald, dibenar menggunakan kalimah 'Allah' ditetapkan pada 14 Oktober, iaitu sehari menjelang sambutan Aidil Adha.

Bagaimana agaknya perasaan Hadi Awang dalam menyambut Aidil Adha jika keputusan mahkamah memihak kepada The Herald?

Sunday, October 6, 2013

Kalaulah Lokman Adam Berada Dalam Era Nazri Aziz Sebagai Pemangku Ketua Pemuda..............


Saya telah melalui zaman pemuda dibawah  5 Ketua Pemuda UMNO, disamping pernah dibawah 2 Pemangku Ketua Pemuda.

5 Ketua Pemuda itu ialah masing-masing dibawah Anwar Ibrahim, Najib Razak, Rahim Tamby Chik, Zahid Hamidi dan Hishamudin Hussein. Sementara 2 Pemangku Ketua Pemuda tersebut ialah Nazri Aziz (ketika Rahim Tamby Chik berdepan dengan kes mahkamah) dan Hishamuddin (ketika Zahid mengundur diri ketika era reformasi).

Seperkara yang menarik perhatian saya sepanjang tempoh tersebut ialah ungkapan Nazri Aziz ketika beliau menjadi Naib Ketua Pemuda dan Pemangku KP untuk tempoh 1993 - 1996 ialah "Pemuda harus berani dan bersedia untuk buat silap. Kalau tidak buat silap bukanlah pemuda namanya".

Oleh kerana sudah terdedah dan biasa berdepan dengan situasi yang berkaitan dengan ungkapan yang disebut oleh Nazri, saya tidak menganggap kenyataan calon Naib Ketua Pemuda Lokman Adam berhubung isu kenaikan harga petrol adalah ibarat 'menyondol' Najib.

Sebaliknya, itulah hakikat yang dihadapi oleh Lokman, apabila diserang atas kenyataannya terhadap isu tersebut.

Saya membaca ayat demi ayat yang dilaporkan oleh M-Star, untuk melihat mengesan kesilapan Lokman.

Mungkin kenyataan Lokman itu mirip suara pembangkang dan mengundang serangan terhadap dirinya. Namun begitu saya bersetuju bila Lokman berpendapat bahawa kenaikan harga minyak mula memberi gambaran negatif kepada kerajaan terutamanya persepsi golongan muda. Saya berdepan dengan reaksi seperti ini dalam keluarga saya sendiri, apabila anak perempuan saya meluahkan kekecewaannya atas kenaikan itu melalui laman sosial dan ia mendapat sambutan pula dikalangan rakan-rakan sebayanya dengan pelbagai luahan tidak puas hati.

Selain itu, Lokman berpendapat bahawa pemuda harus menjadi 'kumpulan pendesak' dan bukan 'kumpulan penyelesai masalah'.

Saya tidak sama sekali menyuruh para perwakilan pemuda untuk mengundi Lokman, sebaliknya saya cuma ingin menyatakan bahawa kalau Lokman berada diera Nazri, bahawa kesilapan Lokman atas kenyataan itu akan diterima sebgai lumrah.

Luahan Lokman, hanyalah sekadar tanggungjawabnya menyuarakan apa yang didengarnya dikalangan kelompok golongan muda.

Apatah pula Lokman sendiri ingin membawa pemuda sebagai 'kumpulan pendesak', tentunya pandangannya itu agak kelihatan kritikal.

Terpulang kepada para perwakilan pemuda untuk menentukan hala tuju sayap berkenaan kerana saya tidak mempunyai hak untuk berbuat demikian.