Friday, February 28, 2014

Khalid Ibrahim Panggil Ketua-Ketua Cabang Hadiri Makan Malam Untuk Ceritakan Kebobrokan Dalam Pimpinan PKR


"Saya pernah menjadi pegawai bank pelaburan sekian lama... saya melihat prinsip penilaian itu sebelum menentukan harga (aset). Saya berpendirian dengan prinsip saya mengenai penilaian dan menetapkan harga pada RM9.65 bilion. 
Mereka ini mahu menetapkan harga dan mahu penilaian untuk memberikan justifikasi pada harga mereka," - Khalid Ibrahim
Di atas adalah kenyataan MB Selangor TS Khalid Ibrahim kepada Sinar Harian.

Tidak mustahil juga Khalid akan mengulangi perkataan yang sama kepada Ketua-Ketua Cabang PKR yang dipanggil ke majlis makan malam anjurannya yang berlangsung malam ini.

Sebenarnya, kenyataan Khalid itu adalah alasannya berhubung tiada pemakluman darinya kepada kepimpinan PKR berhubung penstrukturan semula konsesi air Selangor yang dipersetujui bersama dengan Kerajaan Persekutuan.

Alasan Khalid itu dengan sendiri membawa maksud, bahawa beliau tidak yakin dengan penyimpanan maklumat dikalangan pemimpin-pemimpin tertinggi PKR dalam isu berkenaan. Malah Khalid khuatir pendedahan maklumat tersebut akan diambil kesempatan oleh rakan-rakannya dalam kepimpinan PKR melalui spekulasi pasaran saham, memandang 2 syarikat awam terlibat dalam exercise tersebut iaitu Puncak Niaga dan Gamuda.

Justeru, Khalid menggunakan kesempatan ini untuk membuktikan bahawa beliau lebih berintergriti berbanding saingannya Azmin Ali, malah juga lebih baik dari boss mereka, DS Anwar Ibrahim.

Khabarnya juga, menurut laporan Malay Mail ada kemungkinan Khalid akan mengumumkan untuk bertanding menentang Azmin, untuk jawatan Timbalan Presiden PKR dalam pemilihan parti berkenaan, April depan.

Thursday, February 27, 2014

Marah Betul Zaid Pada Anwar, Sampai Kata "Jangan berselindung bawah skirt Rafizi"


"Oleh itu saya ingin ingatkan Anwar. Tidak usahlah berselindung di bawah skirt Rafizi. Saya mahu debat dengan beliau mengenai isu integriti dan kredibiliti," - Zaid Ibrahim
Baca seterusnya SINI.

Sempatkah Anwar Ciluk Perjanjian Yang Ditandatangani Khalid?


MB Selangor telah pun menurunkan tandatangan dalam MOU bagi pihak kerajaan Selangor berhubung penstrukturan semula industri bekalan air Selangor dengan kerajaan persekutuan pada 26 Februari 2014.

Dengan termeterinya MOU berkenaan, ia secara langsung mencalarkan imej PR Selangor yang semenjak awal lagi menunjukkan penolakan terhadap Projek Empangan Langat 2. Pelbagai kaedah penentangan dianjurkan oleh PR Selangor, termasuk melalui himpunan, kempen dan sesi penerangan kepada rakyat Selangor untuk bersama mereka dalam menolak projek berkenaan.

Menariknya berkenaan dengan MOU ini ialah secara rasminya kerajaan negeri memberi kebenaran untuk merancang untuk projek tersebut, yang pada dasarnya kertas cadangan telah pun sedia ada disiapkan, dan development order akan diluluskan dalam tempoh 30 hari dari tarikh MOU ditandatangani.

Ini bermaksud bahawa aku janji dari Khalid yang mewakili kerajaan Selangor itu, akan membolehkan kerajaan persekutuan memulakan projek berkenaan sebelum 26 Mac 2014.

Mengambil kira tarikh PRK Kajang pada 23 Mac 2014, dimana Anwar Ibrahim akan bertanding, adalah sukar baginya untuk membatalkan projek berkenaan, andainya ada tekanan dikalangan pemimpin-pemimpin PR.

Jika pun benar andaian Anwar menang PRK berkenaan dan dipersetujui pula untuk mengambilalih jawatan MB Selangor dari Khalid, tentunya banyak pula proses yang perlu dilalui dalam mengekang tarikh akhir kuatkuasa pada 26 Mac.

Dari segi persediaan psikologi Anwar dalam menghadapi PRK Kajang pasti terjejas dengan tindakan Khalid ini. Anwar juga tentunya dalam keadaan terpaksa mengawal emosi untuk mengurangkan kemarahan terhadap isu-isu dalam kerajaan PR rakyat Selangor, demi mengelakkan hilang fokus menyerang kerajaan BN di peringkat persekutuan.

Khalid pula jelas sengaja bikin panas apabila dengan penegasan bahawa sekiranya badan timbang tara antarabangsa yang dilantik menilaikan harga tawaran adalah lebih tinggi (terhadap tawaran pengambilalihan konsesi air dari pememegang konsesi Puncak Niaga, ABBAS, SPLASH dan Syabas), kerajaan Selangor bersedia membayar mengikut harga nilaian tersebut. Sebaliknya jika harga nilaian adalah lebih rendah, kerajaan Selangor (melalui KDEB) tetap membayar pada harga RM9.65 Bilion seperti yang dipersetujui.

Umpama dipintas diselekoh terakhir oleh Khalid, Anwar kini dalam keadaan amat sukar untuk menciluk disaat persaingan menuju garisan penamat.

Wednesday, February 26, 2014

Akhirnya Khalid Ibrahim Turunkan Tandatangan Dengan Bersaksikan Najib & Muhyiddin


MB Selangor TS Khalid Ibrahim sekarang boleh gelak besar.

Gelak Khalid turut ditumpang oleh PM DS Najib Razak.

Mereka punya alasan untuk gelak besar, kerana apa jua yang terjadi selepas 23 Mac 2014, malah jika Khalid digantikan oleh DS Anwar Ibrahim untuk jawatan MB Selangor, Projek Empangan Langat 2 tetap akan diteruskan.

Hari ini, Khalid menurunkan tandatangan dengan bersaksikan PM dan TPM dokumen persefahaman dengan Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau untuk membuka laluan Projek Empangan Langat 2 dimulakan.

Perkara kedua ialah pengambilalihan konsesi air Selangor oleh Kumpulan Darul Ehsan dari Syabas dengan kos RM9.65 bilion.

Malah dalam kenyataannya, MB Selangor itu menegaskan, jika badan timbang tara antarabangsa yang dilantik menilaikan harga tawaran adalah lebih tinggi, kerajaan Selangor bersedia membayar mengikut harga nilaian tersebut. Sebaliknya jika harga nilaian adalah lebih rendah, Khalid bagi pihak kerajaan Selangor menghalalkan kepada pemegang konsesi sekarang.

Terima kasih Khalid kerana bersedia membantu Najib untuk sailang Anwar, sebelum beliau menjadi MB.

Tuesday, February 25, 2014

Husam Pantalon Tawar Diri Jadi Broker Untuk Tuan Hadi Sigeragar Berurusan Dengan Pengedar Pil Kuda


Kalau tiada orang yang berani tampil kedepan dalam menyelesaikan kemelut perintah mahkamah RM2 Juta yang kena bayar oleh Tuan Hadi Sigeraga, Husam Pantalon sanggup menjadi broker untuk merundingkan dengan plaintif yang rasa terhina dengan dakwaan pengedar pil kuda dalam PKR, lapor FMT.

Husam Pantalon nak runding penyelesaian luar mahkamah.

Mari kita dengar ucapan asal Hadi Sigeraga.


Khalid Ibrahim Gagal Kenakan Syabas, Selepas Berjaya Kenakan PKNS


Nampaknya Syabas (pemegang konsesi air Selangor) bertindak bijak setelah melihat permainan MB Selangor TS Khalid Ibrahim mengenakan PKNS dalam isu pengguguran Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah perbadanan kemajuan ekonomi negeri berkenaan.

Dalam isu berkenaan, Khalid lepas tangan dengan mengatakan bukan beliau yang menggugurkan Azmin, sebaliknya ia dilakukan oleh Pengurus Besar PKNS.

Melihat kepada krisis air Selangor yang berpunca dari musim kemarau, Syabas bagai sengaja 'buat keras' dengan tidak membuat sebarang tindakan catuan, meskipun mempunyai kuasa membuat permohonan kepada SPAN dibawah Seksyen 54, Akta Industri Perkhidmatan Air 2006.

Tanpa sebarang tindakan oleh Syabas ini, tentunya untuk mengelakkan dari dijadikan kambing hitam oleh PR, apatah lagi DS Anwar Ibrahim yang begitu kemaruk hendak menjadi Adun Kajang. Sebarang cadangan mahu pun permohonan catuan air oleh Syabas kepada SPAN, bermakna nasib mereka akan menjadi seperti PKNS. Khalid akan sambil tersenyum mengatakan bukan beliau yang arahkan catuan, tetapi Syabas

Di pentas ceramahnya Anwar menghamburkan kata-kata,"Siapa punya air? Syabas. Syabas siapa? Syarikat swasta. Syabas siapa punya? UMNO punya", sementara DAP pula menyoal Syabas, "Tropical rain-forest country, why no water?", yang bertujuan secara totalnya masalah ini harus dipikul oleh Syabas, tanpa melibatkan kerajaan negeri.

Sikap 'buat keras' Syabas telah melemahkan Khalid, yang akhirnya mengaku bahawa paras air di semua empangan adalah kritikal dan membimbangkan.

Semalam Khalid mengumumkan  catuan air yang bertujuan mengelakkan Selangor kehabisan sumber air sebelum akhir bulan Mac, pengurangan berperingkat terhadap bekalan air bermula dari 7%, 10%, 15% dan sehingga kepada 20%.

Kelam kabut juga Khalid berdepan krisis ini, apatah pula disaat Anwar berkempen untuk menjadi Adun Kajang dan hari pengundian akan berlangsung pada 23 Mac depan.

Monday, February 24, 2014

Anwar Bayangkan Dicekik Khalid Ibrahim Dengan Catuan Air Sepanjang Kempen PRK Kajang

"Siapa punya air? Syabas. Syabas siapa? Syarikat swasta. Syabas siapa punya? UMNO punya," - Anwar Ibrahim

Itulah perkataan yang dijeritkan oleh Anwar Ibrahim kepada rakyat di Kajang, sebagai alasan kegagalan penyelesaian isu air Selangor selama 6 tahun.

Moga rakyat Kajang tidak menelan bulat-bulat temberang Anwar, walhal kerajaan pusat telah memohon jasa baik kerajaan PR Selangor supaya mengeluarkan 'development order' untuk Projek Empangan Langat 2, tetapi tidak diendahkan.


Busuk hatinya PR terhadap projek tersebut, kerana sangkaan buruk kononnya projek tersebut adalah untuk kroni UMNO.

Kalau benar Syabas (syarikat konsesi air Selangor) milik UMNO, kenapa pula pengumuman catuan air air yang berkuat kuasa esok di umumkan oleh MB Khalid Ibrahim?

Jadi rakyat Kajang kena faham bahawa catuan air bukan sabotaj dari UMNO, tetapi atas perintah Khalid selaku MB Selangor.

Mungkinkah ini sabotaj Khalid terhadap Anwar?

Dah Terlewat Walau Pun Senapang Ditangan - Hadi Awang Diarah Bayar RM2 Juta


Gara-gara tidak mempedulikan pembelaan terhadap saman keatasnya, Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang telah perintah oleh mahkamah membayar RM2 Juta kepada bekas calon PKR kawasan DUN Bukit Besi, Mohd Shamsul Mat Amin, lapor The Malaysia Insider.

Abdul Hadi turut diarahkan membayar 5% faedah dari writ difailkan sehingga penyelesaian penuh dan kos tindakan sebanyak RM1,500.

Dalam tuntutannya, Shamsul menuntut permohonan maaf dari Hadi, disamping mendedahkan siapa dirujuknya dikalangan calon PKR sebagai pengedar pil kuda dan penyokong komunis ketika berceramah di Tebakang, Alor Limbat, ketika kempen PRU13 lalu.

Pengabaian yang dibuat oleh Hadi akhirnya memakan diri, dengan penghakiman yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi, Kuala Terengganu tersebut.

Sunday, February 23, 2014

Khalid Ibrahim Dipaksa Melutut Di Kaki Anwar


Jasa Khalid Ibrahim bukan kepalang kepada PR, apabila menjadi Jeneral disamping Hasan Ali untuk menumbangkan kerajaan BN Selangor.

Namun, kemungkinan besar Khalid akan menuruti nasib Hasan sebagai 2 orang anak jati Selangor yang disingkirkan dari anggota pentadbiran kerajaan negeri.

Malah Khalid telah dimalukan di Kajang apabila dipaksa melutut di kaki Anwar.