Friday, October 3, 2008

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Ramadhan yang lalu membuatkan saya dalam satu keadaan yang mempunyai waktu yang terhad. Hinggakan untuk mengemaskini blog, seolah-olah tidak punya waktu. Namun sekali-sekala, ada juga sekadar menjengah blog rakan-rakan supaya tidak ketinggalan informasi terkini.

Banyak juga peristiwa-peristiwa politik sensasi yang berlaku disamping ketidaktentuan ekonomi global. Apa pun, saya meletakkan diri sebagai insan biasa yang tidak mempunyai apa-apa kuasa membuat keputusan. Cukup sekadar dengar dan lihat. Ulas? Oh, begitu letih malah mungkin berbuih mulut kalau berminat untuk mengulas.

Hadirnya lebaran, lebih tertumpu mengelolakan hal-ehwal rumah seperti menyediakan persiapan hidangan, hiasan dan menyambut ahli keluarga yang bakal hadir berkumpul di rumah induk kami. Saban tahun semenjak perginya ayah menyahut panggilan ilahi pada 1999, adalah menjadi tugas dan tanggung jawab saya menjaga rumah induk keluarga kami. Meskipun sebagai anak yang bongsu dan mempunyai rumah sendiri, saya telah dipertanggungjawabkan menjaga ibu kami. Alhamdulillah, saya dibantu oleh seorang kakak yang menjaga ibu diwaktu saya dan isteri bekerja. Keadaan lebih mencabar apabila ibu menjadi OKU, bergerak menggunakan kerusi roda sejak 2005.

Sebenarnya sejak ibu menjadi OKU, saya tidak lagi berkunjung ke rumah saudara mara kerana menjaga rumah untuk menyambut tetamu yang datang untuk menziarahi ibu yang kebetulan yang tertua dalam ranting keluarga ketika ini. Mujurlah, isteri sangat memahami yang tidak pernah menyambut lebaran bersama keluarganya untuk sekian lama. Sebenarnya, ziarah yang saya, isteri dan anak-anak lakukan ialah hanya ke rumah bapa mertua dan nenek isteri. Itu pun, hanya selepas jam 5 petang hari raya pertama setiap tahun.

Kepada rakan-rakan bloggers, sempena tabir Ramadhan yang telah dilabuhkan dan kemenangan untuk kembali ke fitrah hakiki yang telah diraikan, ucapan Selamat Hari Raya berserta maaf zahir dan batin saya hulurkan untuk semua.