Tuesday, May 21, 2013

Pengajaran Buat Melayu & Islam Di Selangor - Jangan Suka-Suka Peluk Kerana DAP Dalam Apa Keadaan Pun Mau Bahagian Yang Lebih


Bila DAP mendedahkan kepada umum keputusan awal agihan jawatan Exco Kerajaan Negeri Selangor oleh PR Selangor menurut kaedah 4-3-3 masing-masing kepada DAP, PKR dan PAS maka tahulah kita bahawa PR bersetuju bahawa komposisinya ialah 5 bukan Melayu dan 5 Melayu.

DAP membuka rahsia itu apabila MB Selangor TS Abdul Khalid Ibrahim membuat kenyataan bahawa pengagihan jawatan exco memberikan hak kepada PAS menawarkan 4 dan masing-masing 3 untuk DAP dan PKR.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad, bagai berlapik mempertahankan kenyataan MB Selangor, dengan menggambarkan kemungkinan pihak istana mahukan komposisi 6 untuk Melayu/Islam dan 4 bagi bukan Melayu.

Kenyataan demi kenyataan dikeluarkan oleh DAP Selangor melalui media yang jelas mereka tidak berganjak  dengan pendirian mahukan 4 jawatan diperuntukkan kepada mereka. [Baca Sinar Harian]

Dari pendirian yang ditunjukkan itu, sesungguhnya itulah hasrat sebenar DAP iaitu untuk mendapat bahagian yang lebih dalam pentadbiran bukan sahaja di Selangor, malah jika PAS dan PKR masih bersekongkol untuk menawan Putra Jaya.

Jika benar berlaku wujudnya cadangan pihak istana, maka sesungguhnya itu adalah isyarat bahawa Sultan tidak selesa dalam memperkenankan pengagihan 5:5 antara Melayu dan Bukan Melayu.

Mujur baginda dapat melihat kelemahan pemimpin Melayu PKR dan PAS. Jika tidak, maka musibahlah yang bakal menimpa Selangor, gara-gara kealpaan dan kecuaian mereka.

Sementara itu dipihak MB dan PAS, secara-cara tiba-tiba pula mempertahankan bahawa kaedah 4-3-3 yang memihak kepada DAP bukan suatu keputusan muktanmad  dalam mesyuarat PR Selangor.

Sesunggunya itu adalah drama untuk menutup aib mereka apabila rahsia memberikan DAP keistimewaan mentadbir telah diketahui oleh seluruh umat Melayu/Islam Selangor.

4 comments:

Anonymous said...

NAJIB KENA UJUD KAN 'KEDAI TAYAR 1MALAYSIA' ATAU ''KEDAI SERVICE 1MALAYSIA'' !!

TIAP KALI TUKAR 4 BIJI TAYAR PASTI LESAP SERIBU LEBIH. WHY NOT UJUDKAN KEDAI TERSEBUT YG.BUKAN SAJA JUAL TAYAR SEMUA JENAMA DENGAN MURAH, TAPI DAPAT PECAH MONOPOLI CINA YG.BONGKAK HARAMJADAH TU!

DISAMPING JUAL TAYAR, SERVICE SEPERTI TUKAR BATERI,ALIGMENT,BALANCING,REPAIR KERETA DAN AKSESORI DIADAKAN JUGA.

SEMUA BEBUDAK LEPASAN KEMAHIRAN OTOMOBILE VOKASIONAL DAN GIAT MARA DIAMBIL BEKERJA DAN INI DAPAT UJUDKAN PELUANG PEKERJAAN BESAR UNTUK MELAYU.

SETIAP 'KEDAI TAYAR 1MALAYSIA' MESTI ADA SEKURANG-KURANGNYA 10 HEAVY LIFTER DAN 2 ALIGMENT COMPUTERISE BAY.

BAYANGKAN SETIAP RAKYAT YG.ADA KERETA MENIKMATI KEMUDAHAN INI PASTI BERTERIMAKASIH KEPADA BN DAN SECARA TAK LANGSUNG KITA BAGI SATU TAMPARAN HEBAT KEPADA CINA BAHAWA MEREKA TAK SELAMANYA BOLEH MONOPOLI DAN MENINDAS RAKYAT DENGAN WANG MEREKA!!!

gen2felda

Anonymous said...

masaalahnya melayu tak mau pi kedai melayu depa kata kedai melayu mahai,tapi bila pi kedai cina kena sembelih kaw kaw kemudian baru menyesai.

Anonymous said...

SETUJU!!! MELAYU KENA ADA KEDAI TAYAR!!! MEMANG SUSAH NAK CARI KEDAI TAYAR MELAYU! HELLO MARA? TAK BOLEH BUAT SESUATU KA? DAH TAHUN 2013 KEDAI TAYAR MELAYU MACAM DAH PUPUS! USAHAKAN LAH GIAT MARA OII! TRAIN TRAIN TRAIN BUDAK2 MELAYU KITA SAMPAI BULE BUKAK KEDAI SENDIRI, BANTU BANTU BANTU!!! UNTUK ORANG MELAYU JUGAK!

Anonymous said...

SETUJU..SETUJU..SETUJU..TOLONG SAMPAIKAN KEPADA MENTERI BERKENAAN..TERIMA KASIH KPD BLOGGER YG PRIHATIN DLM MENYAMPAIKAN IDEA INI KPD MENTERI..