Saturday, September 6, 2014

Benarkah Sudah Ketahap Hadi Awang Cabar Ketum Anwar Ibrahim Paksa 3 Adun Bukan Islam Mengucap Dua Kalimah Syahadah?


Sekilas pandang dengan kedudukan Adun-Adun DAP (15) PKR (13) campur 2 pembelot (Saari Sungib dan Hasnul Baharudin) dari PAS, sudah cukup untuk gabungan sejumlah 30 orang itu menubuhkan kerajaan, tanpa penyertaan PAS.

Hadi dapat menghidu, jka keadaan ini berlaku (PAS ditendang keluar dari Pakatan Rakyat) maka akan terbentuklah pentadbiran kerajaan Negeri Selangor yang dikuasai oleh bukan Islam.

Meskipun PKR mempunyai 13 Adun campur 2 pembelot PAS, maka jumlah adalah setara dengan DAP yang juga mempunyai 15 Adun. Akan tetapi, dari 13 Adun PKR, 3 adalah bukan beragama Islam iaitu Gan Pei Ni, Elizabeth Wong dan Dr Xavier Jeyakumar.

Dari kedudukan itu maka komposisi pengawalan Kerajaan Negeri Selangor (dengan andaian PAS ditendang dari Pakatan Rakyat) adalah 12 Adun Islam dan 18 Adun bukan Islam. Maka ketika itu, kesemua 26 pembangkang adalah terdiri dari Adun Islam.

Memikirkan keadaan demikian, maka timbul cerita mengatakan Hadi menawarkan jawatan MB kepada Azmin, dengan syarat Azmin kena membawa sekali beberapa orang lagi Adun PKR bersamanya.

Kini mula menampakan kegigihan Hadi untuk menyelamat umat Islam dan Melayu di Selangor. Khabarnya, Hadi akan melancarkan road show pertamanya di Dataran Surau An Nur, Seksyen 3 Bangi bermula 9.30 malam.

Kecuali Ketum Anwar boleh memaksa 3 Adun bukan Islam PKR mengucap 2 kalimah syahadah, mungkin Hadi akan membatalkan road shownya ke seluruh Selangor.

No comments: