Thursday, September 5, 2013

Khalid Samad Langgar Keputusan Majlis Syura Ulamak PAS - Tak Setuju Larangan Penggunaan Kalimah Allah Kepada Bukan Islam

MP Shah Alam Khalid Samad terang-terang melanggari keputusan Majlis Surah Ulamak PAS yang bermesyuarat pada 13/1/2013.

Mesyuarat Majlis Syura Ulamak yng bersidang pada tarikh tersebut telah membuat ketetapan bahawa menterjemahkan perkataan God atau Lord dari mana-mana kita agama bukan Islam kepada perkataan Allah tidak dibolehkan kerana ia adalah salah dari segi makna dan salah guna, tidak menepati kehendak sebenar yang boleh membawa kekeliruan yang nyata. Oleh kerana itu ia hendaklah dicegah.

Namun begitu, Khalid dalam forum 'Adakah Allah Eksklusif Kepada Islam - Undang-Undang, Iman & Politik' anjuran Mysuara.Net mempertikaikan, disebalik larangan adalah lebih baik mendidik dan memupuk kefahaman tentang pengertian Allah kepada orang-orang Islam, lapor TMI.

Pastinya, pendirian Khalid ini adalah bertentangan dengan keputusan Majlis Ulamak yang ditandatangani oleh 2 Tuan Guru utama PAS, TG Nik Aziz dan Dato' Dr Harun Din seperti di bawah.


Mungkin Khalid menganggap dirinya lebih hebat berbanding 2 tokoh utama Majlis Syura Ulamak PAS tersebut, hinggga sanggup meletakkan dirinya tidak terikat dengan keputusan syura tersebut.

2 comments:

Anonymous said...

Logik akal mrk yg tak logik pd akal kebnykn ilmuan agama.

Anonymous said...

berilmu tapi dugu...