Sunday, March 31, 2013

Maka Kerusi-Kerusi Pun Turut Berdiri Menyambut Kehadiran Khalid Ibrahim..........


Ketika Majlis Makan Malam Kerajaan Negeri Selangor bersama warga institus-institusi pendidikan Islam seluruh Selangor yang berlansung Jumaat lepas, para hadirin telah bangun sebagai tanda hormat sejurus MB Selangor TS Khalid Ibrahim memasuki Dewan Jubli Perak, Komplek Bangunan Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.

Menariknya, kerusi-kerusi turut berdiri memberi hormat kerana masing-masing tidak punya penghuni duduk di atas mereka.


Sambutan begitu hambar, bila hampir separuh dari yang disediakan tidak diduduki.

Mujurlah ada sebuah bas rombongan yang membawa tetamu-tetamu dari Yayasan Islam Kelantan memenuhi   sebahagian dari kerusi-kerusi kosong berkenaan, yang mereka turut diraikan di majlis berkenaan.


Majlis Makan Malam ini hakikatnya adalah sebahagian dari siri kempen menjelang PRU13.

Ucapan Khalid antara lain menyentuh janji memberikan pendidikan percuma. Tapi agak mengejutkan apabila  Khalid dihadapan orang-orang kuat institusi pendidikan Islam mengakui bahawa bukan mudah untuk mencapai matlamat pendidikan percuma. Namun, Khalid tetap menaruh harapan yang Pakatan Rakyat akan melaksanakan, tetapi secara beransur-ansur.

Pengakuan Khalid ini dianggap sebagai realistik kerana jika pendidikan percuma begitu mudah dilaksanakan,  sudah pasti 2 IPT yang dikendalikan oleh kerajaan negeri iaitu UNISEL dan KUIS sudah terlebih dahulu memperkenal dan melaksanakan pendidikan percuma.

1 comment:

Anonymous said...

Kurang orang datang tak pa, jajni bayaran mengurus makan/minum penuh.