Saturday, March 2, 2013

Tembak Menembak Di Lahad Datu Bukan Perkara Baru - Belum Setahun Anwar Jadi Menteri, Dia Sudah Dengar Hal Tersebut Dalam Mesyuarat Kabinet


Saya menerima mesej berikut dari seorang sahabat, yang memanjangkan maklumat dari penduduk Lahad Datu. (Mesej ini disiarkan sepenuhnya tanpa sebarang suntingan)
Komen from my LD friend : Kwn2, allow me a moment of indulgence to clear the foul stench of stupidity amongst the malaysians. Kes kat LD is nothing new to us sbhns, in the 90s they abruptly came to the shore at Semporna and immediately bombed the police stations, and went amuck at the town. They are smart people, some left at the sea naik dr kwsn bakau and lived 4 6 mth b4 start to mingle with locals and married them. The tausugs in LD now didn't came all at once, instead they came in batches, with inside helping frm their family at the village. Trust me they have been there at least 2 3 mth b4 the group bcomes complete, then they decide its time to wage war. Klu tak paham rules of engagement, jgnlah menunjuk pandai ckp bukan2 kata kerajaan lemau, ada hati nak banding dgn bersih. Polis kene masuk dulu sbb dorg trained as negotiators, tentera is the last resort as they will not spare anyone once commanded. They need time to ensure all the locals are out of the village and then cut their food and finance sources, hoping the tausugs will surrender. That is our rules of engagement. We are not barbaric stoic like the american soldiers. Yg pandai ckp je kt media skrg ni cuba bg arahan btukar kt sbh ke swk, meraung bwk keturunan naik turun ofis merayu xnak dok sana, tp mulut mcm haram mengutuk semua yg tlibat kt LD kata klu dorg kt sana lama dah setel. Kene suntik kt spital pun pejam mata mengucap2, tgk darah pun pitam lagi nak g perang. Those who went in and died today knew they might not come back alive, as that was their vow when inducted to the force. So please, belajar dr sejarah, nak blajar sejarah kene bnyk membaca, sbb tu org kita ramai jd mcm ni, mulut ngan otak tak sama frekuensi, bhs biadapnya bangang abadi. Fedup with their stupidity. Thank u for ur moment.
Menyemak kembali kepada arkib peristiwa, antara serangan-serangan yang pernah berlaku ialah;

  • Serangan keatas Balai Polis Semporna 29 April 1954 - klik SINI.
  • Penculikan/rampasan kapal tunda balak 24 September 1984 (ketika ini Anwar dah jadi Menteri Kabinet) - klik SINI.
  • Bakar bendera Sabah 3 April 2009 - klik SINI.
  • Penculikan 2 orang pengusaha burung walit 16 November 2012 - klik SINI.
Ada mana-mana pemimpin PKR khususnya Anwar dan Tian Chua nak berhijrah ke Lahad Datu?

Atau Ngeh & Nga tak teringinkah buat estet di Lahad Datu?

Sesungguhnya hanya penduduk-penduduk di Lahad Datu yang arif dan faham dengan apa yang berlaku di sana. Moga Allah selamatkan mereka semua.

3 comments:

Anonymous said...

Bagi orang Kelantan, anda hanya perlu bayangkan keadaan di Pengkalan Kubor dan Rantau Panjang.

Dalam sehari, berapa ramai orang Siam melintas/menyeberang sungai Golok untuk ke tanah kita? Antara mereka tu adalah saudara-mara kita. Adakah kita ada rasa syak setiap kali tengok mereka datang? Tak kan?

Saya sendiri pernah lihat ada tempat yang lebar sungai Golok hanya a stone throw (nak baling gula 1 kilo pun leh sampai).

So, di Lahad Datu, bayangkan senario ni... setiap hari antara yg datang tu adalah Tausug (pejuang Sulu). Mereka berpakaian biasa.. menyamar jadi nelayan. Mereka duduk di rumah saudara-mara di Kg Tanduo. Pakaian tentera dan senjata tu dah ada geng lain yg sediakan. Kalau seminggu 4-5 senjata di seludup.. 3-4 bulan? Bukankah cukup 30 - 40 senjata?

Tiba hari yg ditetapkan, mereka bangun pagi, pakai pakaian tentera dan keluar rumah pikul senjata.. maka riuhlah orang kampung yg tak sedar tentang rancangan Tausug ni. Maklumla Tausug ni adalah bersaudara dengan sebahagian penduduk kampung, jadi ketika mereka mula-mula sampai, orang kampung tak anggap mereka orang asing.

Tolonglah jangan menuduh anggota keselamatan kita yg bukan-bukan. Kerana mereka sanggup pikul tugas inilah, kita dapat cari rezeki dgn aman hari ini...kita dapat tidur nyenyak malam ini.. insyaallah.

-anak anggota tentera

Ahmad Albab said...

Hishamuddin must go!! Minta Tan Sri Rahim Noor ambil alih perancangan konflik di Lahad Datu. Selepas selesai, lantik Rahim sebagai Senator dan sebagai Menteri Dalam Negeri. Supaya Anwar terkucil dan tercirit..

Anonymous said...

Thanks for pray for us here in Lahad Datu n thanks for backing up our police n army from them who din know nothing who juz know blaming our enforcemnts lines... theyre brainless..
For this brainless : DARE TO VOLUNTEER THEIR PLACE TO KEEP US SAFE??
No matter what, we are here (Ldu peps) always pray to GOD may keep all of us away from any bad things from happen.. GOD PLEASE SAVE US FROM THIS F****** S*** S****...